Raeţchi: Responsabilii MAE au fost avertizaţi că aşa se va întâmpla!
alte articole
Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi a amintit astăzi – în contextul problemelor organizatorice majore cu care au fost confruntaţi la vot românii din Diaspora – faptul că MAE a fost avertizat constant în ultimele luni, de parlamentarii de Diaspora, asupra riscului de a avea secţii insuficiente peste hotare:
”Când deputatul Tomac a cerut mai multe secţii de vot în Chişinău, secretarul de stat Radu Pogdorean i-a răspuns politic în numele MAE. Citez: ”Dacă ar fi să luăm în serios propunerea activistului Tomac ar însemna că numărul cetăţenilor români din Chişinău a crescut, de la ultimele alegeri prezidenţiale, de peste 10 ori, ceea ce nu se verifică în datele statistice existente la nivelul instituţiilor abilitate ale statului român”. Când senatorul Badea a avertizat că votul în Occident e prost organizat, fiind înfiinţate secţii în zone mai puţin populate, domnul Podgorean o răspuns, din nou, politic – citez: "Este dreptul domnului senator Viorel Badea de a face campanie electorală pentru cine doreşte. Aceasta nu îi dă, însă, dreptul ca, prin declaraţiile sale, să afecteze neîntemeiat imaginea unor instituţii publice, care prin statutul lor, nu manifestă partizanat politic.”
Deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raeţchi arată că realitatea din teren a dat dreptate Opoziţiei, votul din Diaspora fiind îngrădit:
”Deşi numărul de cetăţeni români din Diaspora a crescut cu 20% în ultimii 5 ani şi parlamentarii de Diaspora, precum şi Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa, au solicitat Ministerului Afacerilor Externe dublarea numărului secţiilor de votare, nu am primit decât răspunsuri răstite. Rezultatul? De dimineaţă, presa relatează despre cozile la vot care se întind şi pe kilometri în multe oraşe unde comunităţile de români din Diaspora sunt semnificative: Chişinău, Paris, München, Haga, Torino, Milano, Londra.
Deputatul PNL a arătat că, în viziunea sa, responsabilii MAE pentru organizarea secţiilor din Diaspora ar trebui demişi în perspectiva turului II al prezidenţialelor:
“A fost gândit un sistem care şi-a propus doar să bifeze un număr de secţii, utilitatea acestora nefiind măsurată. S-a urmărit parcă diminuarea votului anti-Ponta din străinătate. Aşa s-a întâmplat şi la alegerile europarlamentare: atunci, ca să ofer doar un exemplu din Colegiul meu din Diaspora, în Israel au fost organizate 3 secţii de votare în Tel Aviv şi niciuna în restul teritoriului. Astfel, comunităţi importante de români din Haifa şi Ierusalim nu au putut să îşi exprime opţiunea politică. Responsabilii MAE pentru organizarea secţiilor din Diaspora ar trebui demişi – avem nevoie de organizatori mai receptivi şi mai eficienţi pentru turul II al alegerilor ”, a mai spus Ovidiu Raeţchi.