Românii din diaspora stau la cozi pentru a alege preşedintele

Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)
În afara graniţelor ţării au fost cozi enorme la cele 294 de secţii de votare pentru românii din diaspora care doresc să-şi exprime votul la aceste alegeri prezidenţiale. La Chişinău, votanţii au stat la coadă zeci de minute, cele patru secţii de votare fiind insuficiente pentru sutele de români care doresc să voteze. Totodată, în Roma, românii au fost nemulţumiţi că sunt prea puţine secţii pentru numărul mare de oameni care se află în Italia.

Ministrul de externe Titus Corlăţean a afirmat că în Republica Moldova s-a mărit numărul secţiilor la 21 faţă de 13 câte existau în 2009. "Dimineaţă era, cel puţin la Amabasadă la Chişinău, dar şi la secţia consulară, o afluenţă de votanţi, ceea ce înseamnă că românii de peste Prut sunt interesaţi de viitorul preşedinte şi este bine că este aşa”, a menţionat Corlăţean.

În Chişinău sute de oameni aşteptau în faţa Ambasadei României de la ora 7 dimineaţa, aglomeraţie fiind şi la Institutul Cultural Român. Mulţi votanţi s-au orientat şi au plecat spre una dintre secţiile aflate în afara Chişinăului, respectiv la Bălţi.

Biroul Electoral Central a anunţat că la ora 10.00, românii din diaspora votau deja în 259 de secţii din cele 294 deschise în străinătate.

Pentru românii care locuiesc şi votează în afara ţării, votarea a început la ora 7.00, ora locală, şi se termină la ora locală 21.00, când secţia de votare se închide.

Primii români care au votat în afara ţării, pentru viitorul preşedintele al României, sunt cei din Noua Zeelandă, care şi-au exprimat deja opţiunile.
Datorită diferenţelor de fus orar, votarea, începută sâmbătă seara, s-a încheiat deja.

Conform rezultatelor publicate de stiripesure.ro, candidatul ACL Klaus Iohannis s-a situat pe primul loc cu 66 de voturi. Locul al doilea i-a revenit Monicăi Macovei cu 28 de voturi. Elena Udrea a obţinut 13 voturi, Victor Ponta şapte voturi. Ultimul clasat a fost Kelemen Hunor, cu un vot, precedat de Dan Diaconescu, PP-DD.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne