Alegeri prezidenţiale: Preşedintele şi partidul care ne umileşte

Candidatul Mândru că este român a ieşit pe primul loc, conform exit-poll-urilor, atingând la limită 40%. La fel, PSD, Victor Ponta şi Titus Corlăţean au ieşit pe primul loc la anti-democraţie. Organizarea alegerilor mai ales în diaspora a arătat dispreţul profund al sistemului faţă de cetăţeni. În turul doi s-ar putea să-i coste.
Baner cu Victor Ponta la Izvoru Crişului. (Sabin Gherman, Facebook)
Matei Dobrovie
03.11.2014

Update: Conform noilor date prezentate de BEC, locul trei a fost adjudecat de Călin Popescu Tăriceanu cu 5,40%, urmat de Udrea cu 5,18% şi Monica Macovei cu 4,46%. Plecând de la ideea că votanţii lui Tăriceanu se vor orienta către Ponta la îndemnul liderului PLR, acesta ar avea 45,73% asigurate pentru turul doi. Dacă punem la socoteală şi voturile maghiarilor (cele 3,50% de voturi obţinute de Kelemen Hunor) şi cele pentru Dan Diaconescu, care face emisiuni la Ghiţă TV, Ponta ar obţine peste 52% din voturi. Totuşi românii care n-au ieşit la vot anticipând ecuaţia turului doi şi cei care se vor mobiliza ca urmare a bătăii de joc legate de organizarea alegerilor ar putea să facă diferenţa.

Candidatul Mândru că este român a ieşit pe primul loc, conform exit-poll-urilor, atingând la limită 40%. PSD, Victor Ponta şi Titus Corlăţean au ieşit pe primul loc şi la anti-democraţie. Organizarea alegerilor, mai ales în diaspora, a arătat dispreţul profund al sistemului faţă de cetăţeni. În turul doi s-ar putea să-i coste.

Mulţi români din străinătate au fost împiedicaţi deliberat de guvernul PSD să voteze, ceea ce este foarte grav. Şi eu am votat în 2004 la Ambasada României din Paris, atunci când s-au format cozi uriaşe pentru a-l opri pe Adrian Năstase să ajungă la Cotroceni în turul doi, dar ce s-a întâmplat la aceste alegeri prezidenţiale este prea mult. La Stuttgart o singură secţie de votare cu patru oameni. Secţii puţine în toată Europa, lipsă de liste suplimentare. Autorităţile Guvernului ”xerox/copy paste” Ponta nu sunt în stare să xeroxeze mai multe declaraţii pe proprie răspundere care să asigure că oamenii nu votează de mai multe ori.

Bineînţeles că Liviu Dragnea şi PSD aruncă responsabilitatea pentru proasta organizare în cârcă BEC dar românii din străinătate obişnuiesc să voteze contra PSD, iar Ponta trebuia cu orice preţ să atingă cota psihologică de 40%.

Orice explicaţii oficiale nu pot însă explica de ce mii de români au stat ore în şir în stradă şi-n frig la Paris, Londra sau München pentru că nişte autorităţi nu sunt în stare să le asigure nici măcar dreptul de bază într-o democraţie, acela de a-şi alege reprezentanţii din patru în patru ani. În Ucraina, separatiştii i-au oprit pe cetăţenii din Donbas să voteze. În diaspora română au fost opriţi de batjocura unor politicieni cărora nu le pasă de ei nici odată la patru ani. Solicitarea legitimă de a prelungi timpul de votare a fost respinsă de BEC şi de autorităţi.

Aceşti alegători indignaţi pe bună dreptate de sfidarea autorităţilor PSD ar putea să facă diferenţa în turul doi şi să-l trimită pe Victor Ponta acasă să mănânce pop-corn. Oricum ei sunt adevăraţii români – au stat ore în şir în stradă şi s-au luptat cu dispreţul statului, au dovedit că le pasă de ce se întâmplă cu ţara asta, deşi acesteia nu-i pasă de ei.

Aceşti alegători indignaţi pe bună dreptate de nesimţirea şi sfidarea autorităţilor PSD ar putea să facă diferenţa în turul doi şi să-l trimită pe Victor Ponta acasă să mănânce pop-corn. Oricum ei sunt adevăraţii români – au stat ore în şir în stradă şi s-au luptat cu dispreţul statului, au dovedit că le pasă de ce se întâmplă cu ţara asta, deşi acesteia nu-i pasă de ei.

Deocamdată exit-poll-urile arată că ”preşedintele care ne umileşte” are 40%, cu 10% mai mult decât Klaus Iohannis. Acest decalaj poate fi însă recuperat. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat deja după anunţarea rezultatelor că va fi susţinătorul justiţiei şi statului de drept, o aluzie clară sau invitaţie adresată Monicăi Macovei să-l susţină în turul doi. Foarte probabil aceasta va recomanda votanţilor săi să voteze pentru Iohannis pentru a împiedica revenirea sistemului baronilor. Ca om care a creat şi susţinut DNA, ea ştie foarte bine ce ar însemna PSD la Cotroceni pentru justiţie.

Un alt lucru de remarcat este că Macovei a anunţat înfiinţarea unui nou partid al oamenilor cinstiţi. Este singurul candidat care a demonstrat în această campanie credibilitate, curaj şi mai ales că-i pasă de alegători. Restul candidaţilor s-au ferit de orice dezbatere în doi sau mai mulţi. Ponta a cerut să fie invitaţi toţi 14 candidaţii, ştiind că n-o să vină, pentru a evita o dezbatere cu Macovei. Tăriceanu şi Udrea şi-au trimis înlocuitori la dezbaterile cu ea.

Bătaia de joc cu organizarea alegerilor în diaspora de către PSD urmează unei campanii în care majoritatea politicienilor şi mai ales Victor Ponta au umilit alegătorii – refuzându-le un minim de dezbateri, pe proiecte şi pe idei, între candidaţi. Nu s-a vrut. Toţi candidaţii, cu excepţia Monicăi Macovei, au preferat să apară în emisiuni servite la televiziunile preferate. Aşa au arătat ei cât respectă electoratul. La alegeri, Corlăţean şi Ponta i-au umilit pe români refuzându-le chiar dreptul la vot. Iar Dragnea îi sfidează spunând că BEC e de vină.

Concluzia este că românii sunt umiliţi de ”Preşedintele care uneşte... corupţii”. Turul 1 al alegerilor prezidenţiale a demonstrat încă odată, dacă mai era nevoie, dispreţul PSD faţă de cetăţenii României. Românii din diaspora au dat o lecţie de civism şi demnitate arătând că le pasă de o ţară care-i ignoră. Cat despre sloganul ”Mândri că suntem români”, pesediştii ar trebui să-l schimbe în ”Mandri că-i umilim pe români”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor