Cum se ratează o dezbatere. Pleşu, despre "nedialogabili"
alte articole
Dialogul nu este posibil (şi nici util), susţine Andrei Pleşu atunci când faţă-n faţă stau oameni „de convingeri”, inapţi şi deloc doritori să şi le negocieze.
"Nedialogabilii" nu vin spre ceilalţi pentru a se lăsa convertiţi, ci pentru a-i converti, nu vin la discuţii ca la o „împreună cercetare”, ci la un război care trebuie câştigat şi pleacă de la masa aşa cum a venit, explică Andrei Pleşu într-un articol publicat pe blogurile Adevărul.
"De curând, e foarte intens frecventată dezbaterea despre modificarea Constituţiei, aşa incât termeni ca „familie” şi „căsătorie” să excludă cuplurile homosexuale. Nu scriu acest articol ca să dau un verdict ultim. Ceea ce vreau să semnalez e inaptitudinea de a comunica a majorităţii celor implicaţi, şi să lărgesc, astfel, sfera „nedialogabililor” de care vorbea dl Dragomir.
1. Sînt nedialogabili cei care intră în dialog cu singura preocupare să pară mai inteligenţi decît restul convorbitorilor. Vor, pur şi simplu, să arate că sunt deştepţi, mai deştepţi decît ceilalţi, cei mai deştepţi. Nu au convingeri, nu au reguli. Au doar cultul propriei excelenţe (mascînd, uneori, un complex de inferioritate...). E, între altele, cazul multor forumişti, care se bagă în seamă pe orice temă, cu singurul ţel de a fi băgaţi în seamă. „A face pe deşteptul” e una dintre cele mai răspîndite forme ale prostiei.
2. Sunt nedialogabili cei care au decis să fie mereu „cool”, mereu de partea „bună” a baricadei. Reprezentanţi ai ultimei mode ideologice, întruchipări ale „noului” absolut (în contrast cu inerţiile „reacţionarilor”), oameni „luminaţi”, veniţi, în mijlocul nostru, dinspre viitor.
3. Sunt nedialogabili militanţii. Treaba lor e să-şi ducă „sarcina” până la capăt, adică până în pînzele albe. Nu au de aflat ceva în urma dialogului, au doar de impus un mesaj infailibil, glorios, mesajul partizanatului propriu. Sunt fideli „cauzei”, nu adevărului, nu semenilor lor, ci unui „ideal”, în genere neînţeles de restul lumii.", sunt doar câteva dintre categoriile de nedialogabili "diagnosticate" de Pleşu.
Articolul integral poate fi citit aici