Demers al Ministerului Mediului pune la adăpost de drujbă 993 ha de păduri în Munţii Ţarcu

Sesizat de societatea civilă, Ministerul Mediului a dispus verificări în Munţii Ţarcu, în urma cărora s-a dispus sistarea oricăror lucrări pe circa 1.000 de hectare de pădure.
Pădure de munte (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
21.05.2016

Aproape 1.000 de hectare de pădure virgină şi cvasivirgină din Munţii Ţarcu au fost puse la adăpost de drujbă, în urma unei intervenţii a Ministerului Mediului instituţie care, la sesizarea unor ONG-uri, a dispus controale în teritoriu.

„În urma sesizărilor primite din partea mai multor organizaţii neguvernamentale, ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşcă Palmer, a dispus începerea unui control de către Garda Forestieră, organism aflat în coordonarea secretarului de stat pentru Păduri, Erika Stanciu. La solicitarea acesteia, Garda Forestieră Timişoara a verificat situaţia suprafeţelor de pădure ce ar putea fi incluse în categoria păduri virgine sau cvasivirgine din situl Natura 2000 ROSCHI0126 Munţii Ţarcu, în fondul forestier administrat de ocoalele silvice Teregova şi Oţelu Roşu, din cadrul Direcţiei Silvice Caraş-Severin”, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Potrivit sursei citate, cu ocazia controlului, inspectorii Gărzii Forestiere Timişoara au identificat 993 ha de păduri care se încadrează în criteriile păduri virgine/cvasivirgine, care nu sunt incluse în amenajamentul silvic în această formă. În urma controlului, Garda Forestieră Timişoara a dispus sistarea oricăror lucrări pe 993 hâ de pădure virgină şi cvasivirgină, şi anume pentru 574 ha pe suprafaţa administrată de Ocolul Silvic Teregova şi pentru suprafaţa de 419 ha administrată de Ocolul Silvic Oţelu Roşu.

„Referitor la Rezervaţia Pădurea Pleşu, care se întinde pe suprafaţa de 1.930 hectare, confirmăm că nu s-a intervenit cu nicio lucrare. În aceeaşi situaţie se află şi suprafaţa fondului forestier proprietate publică a comunei Rusca de aproximativ 640 ha, care este administrată de Ocolul Silvic Rusca Montană” mai comunică ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor