Cum să transformi un schimb banal de replici într-o conversaţie

În general nu ne plac conversaţiile de rutină, sunt însă momente în care nu ştim în cât de multe detalii ar trebui să intrăm, iar vremea nu-i un subiect prea interesant.
conversaţie (conversaţie)
Vlad Negrilă
12.09.2017

Când ştii că se apropie un weekend sau o perioadă de vacanţă împreună cu diferite obligaţii sociale pe care ţi le-ai asumat, poate că te întrebi cum ai putea să procedezi pentru a transforma toate acele conversaţii de rutină într-un dialog în toată regula?

Spunând lucrurilor pe nume, nimănui de fapt nu-i plac conversaţiile plictisitoare, iar acesta poate fi unul dintre cele mai agasante lucruri prin care trebuie să trecem câteodată. În timp ce multe conversaţii de duzină se bazează pe faptul că doar stai lângă cineva şi trebuie să spui ceva, adevăratul scop este să găseşti nişte lucruri în comun pe care le ai cu cealaltă persoană. Acestea vor da naştere unei conversaţii.

Haide să vedem câteva lucruri pe care le poţi face pentru a crea mai repede o conversaţie de calitate.

Împărtăşeşte mici detalii despre tine până când una din idei înfloreşte

În loc să răspunzi la o întrebare simplă precum "Ce faci?" cu "Bine, tu?", extinde-ţi răspunsul adăugând câteva detalii despre modul în care a decurs ziua prin care ai trecut. De exemplu, ai putea spune: "Bine, am ieşit la alergat de dimineaţa în jurul lacului şi mă simt foarte bine"!

Când împărtăşeşti acea secvenţă din poveste, vei putea primi una din două variante de răspuns: o întrebare în legătură cu modul în care a fost experienţa la alergat sau lipsă de interes, cum ar fi "A, ok" sau "A, super".

Dacă îţi oglindesc entuziasmul, poţi continua conversaţia pe aceeaşi temă. Dacă nu par că sunt interesaţi, spune altceva despre tine până când ceva le va stârni interesul.

Învaţă să pui întrebări relevante

În general suntem obişnuiţi să oferim informaţii despre noi înşine, însă pentru a ajunge în punctul în care eşti implicat într-o conversaţie în toată regula, este important ca mai întâi să araţi că eşti interesat de cealaltă persoană. Acest lucru poate fi făcut în câteva moduri. Primul pas, ascultă.

De multe ori când cunoaştem o persoană nouă, încercăm să umplem momentele moarte vorbind despre noi înşine. Este mult mai bine să asculţi mai întâi şi apoi să vorbeşti. Desigur, cineva trebuie să înceapă conversaţia, dar dacă tu şi persoana cu care eşti, ascultaţi ceea ce are de spus celălalt şi nu vă faceţi griji în legătură cu ceea ce veţi spune mai departe, lucrurile se vor derula într-un mod natural.

Odată ce ai prins ideea subiectului care stârneşte interes, poţi folosi acea informaţie pentru a pune întrebările potrivite. Să pui întrebări este o modalitate foarte bună de a transforma o conversaţie de rutină într-una interesantă. Asigură-te doar că întrebarea pe care o pui este relevantă pentru ceea ce se discută şi nu este o modalitate prin care să îndrepţi conversaţia înapoi către tine.

Pune-ţi la punct câteva subiecte de discuţie relevante

Oamenilor le face plăcere să vorbească despre ştiri şi acestea reprezintă o modalitate simplă prin care să ieşi dintr-o conversaţie plictisitoare şi să o transformi într-una plăcută. Având în minte câteva idei de subiecte interesante este o modalitate bună prin care să direcţionezi o conversaţie. Uite o metodă simplă prin care creezi subiecte de conversaţie.

Dacă nu-i cunoşti pe oamenii cu care vei sta de vorbă, gândeşte-te la lucrurile de care ar putea fi interesaţi aceştia. Poţi să-i întrebi despre aspectele unice ale oraşului în care stau, precum "Am văzut un monument interesant în timp ce mergeam prin oraş. Care-i povestea din spatele acestuia?". Citeşte despre compania pentru care lucrează: "Am auzit că urmează să vă extindeţi în Asia în curând. Când va avea loc această mutare?". Apoi îi poţi întreba pe cei care-i cunosc pe aceştia mai bine pentru a afla informaţii din culise.

Dacă poţi găsi bucăţele de informaţii relevante cu ajutorul cărora poţi să transformi un schimb de replici plictisitor într-o discuţie interesantă, atunci este foarte bine.

Răspunde la întrebarea "Cu ce te ocupi? / Cum îţi petreci timpul liber?" relatând ceva ce chiar ai făcut

Una din cele mai des întâlnite replici pentru a începe o conversaţie este "Cu ce te ocupi?". Scopul acesteia este de a-ţi da rapid seama de modalităţile prin care o persoană ar putea fi interesată. În funcţie de locul de muncă pe care-l ai, răspunsul la această întrebare poate să fie unul simplu, însă pentru cei mai mulţi dintre noi este puţin mai complicat.

Din experienţa de până acum, locurile de muncă pe care le-am avut au necesitat o explicaţie care trece de unul, două cuvinte, pentru că titlul job-ului nu explica clar ceea ce făceam. În loc să răspund întrebării "Cu te ce ocupi?" specificând că sunt co-fondator Călătorii prin Sunet, de obicei extind răspunsul adăugând câteva idei despre ceea ce am scris în acea săptămână, cursurile pe care le-am susţinut sau înregistrările audio pe care le-am făcut. Adică o experienţă prin care am trecut.

Practic, în loc să răspunzi menţionând locul unde munceşti şi poziţia oficială, creează o poveste ce exemplifică lucrurile cu care te ocupi.

Acelaşi lucru şi în cazul întrebării "Cum îţi petreci timpul liber?". Nu răspunde doar "Îmi place să fac drumeţii pe munte", sau orice altceva. Povesteşte puţin experienţa recentă prin care ai trecut cu hobby-ul tău, precum: "În weekend-ul care tocmai a trecut, am mers pe munte cu un grup de prieteni şi am organizat un picnic. La un moment dat am văzut un urs care fugea după o capră neagră, iar aceasta a vrut să confrunte ursul la un moment dat!"

Ideea de bază atunci când treci prin toate aceste elemente este să găseşti acel ceva pe care amândoi îl aveţi în comun. Pentru a-l găsi, trebuie să fii atent la indicii subtile, să asculţi modul în care cealaltă persoană răspunde, să spui mai multe lucruri despre tine şi să înveţi să observi şi să calibrezi atunci când aceştia sunt interesaţi.

Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor