Cum să fii mai convingător şi să obţii ce îţi doreşti

Acest articol este pentru cel ce nu se descurcă prea bine când doreşte să-şi susţină punctul de vedere, chiar dacă îşi da seama că este o abilitate foarte folositoare şi doreşte să afle cum poate să-i convingă pe ceilalţi mai uşor.
Vlad Negrilă
31.08.2017

alte articole

convingator (convingator)
Vlad Negrilă
31.08.2017

De la început este bine de menţionat un aspect important: emisiunile televizate şi filmele au ca pilon central personaje ce-i pot citi pe ceilalţi într-un mod impecabil, aşa că este normal să începi să te întrebi dacă nu cumva aceste abilităţi se bazează pe ceva real. Până într-un anumit punct, da, pentru că poţi să observi indicii importante din limbajul corpului cuiva şi să poţi folosi anumite tehnici de limbaj pentru a comunica în termeni clari, însă se pare că aceste tehnici funcţionează cel mai bine în lumea ficţiunii.

În lumea reală nu poţi obţine de fiecare dată ceea ce-ţi doreşti, însă poţi să pui pe masă motive şi argumente mai convingătoare.

Oamenii vor face ceea ce vor să facă şi nu-i vorba de o tehnică simplă prin care spui câteva cuvinte magice şi îi convingi că ceea ce-ţi doreşti ar trebui să fie prioritar pentru ei. Este foarte important să ţii minte acest aspect, pentru că nu numai că este lipsit de etică să manipulezi pe cineva să facă ceea ce vrei tu, dar de multe ori va fi o pierdere de timp.

Acestea fiind spuse, de multe ori nu reuşim să obţinem ceea ce ne dorim pentru că nu respectăm câteva elemente de bază ale comunicării. Dacă vrei să convingi pe cineva să facă ceva pentru tine sau să-şi schimbe punctul de vedere într-o anumită problemă ce este importantă pentru tine, modul în care pui problema poate face o mare diferenţă. Niciodată nu ai o garanţie şi nu există o metodă magică, însă sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi mări şansele.

Aranjează-ţi cuvintele într-o ordine cât mai bună

Când ne dorim ceva, avem tendinţa să începem să ne dăm bine pe lângă persoana care ne poate oferi acel lucru. Efectul va fi că tot ceea ce spui va părea lipsit de sinceritate. Să luăm un exemplu şi să presupunem că trimiţi cuiva următorul mesaj:

Bună, X! Nu ne-am mai văzut de ceva timp. Sper că eşti în regulă, sănătos. Felicitări pentru tot ceea ce ai reuşit să faci în ultima perioadă, este extraordinar! Ar trebui să ieşim la o cafea la un moment dat să povestim. Dacă îmi poţi face o favoare, m-am înscris într-un concurs online unde pot câştiga premiul cel mare şi mă întrebam dacă ai vota pentru mine...Sper că eşti bine şi vorbim curând. Merci, Vlad!

Toate lucrurile plăcute pe care le-ai spus nici nu prea mai contează pentru că vin înaintea unui lucru pe care-l doreşti de la celălalt, aşa că sună ca şi cum spui toate acestea pentru că vrei ceva şi nu vorbeşti serios. Mai jos ai acelaşi mesaj, numai că ordinea este inversată:

Bună, X! Mă gândeam dacă m-ai putea vota într-un concurs online unde pot să câştig un premiu important pentru munca mea. Nu ne-am mai văzut de mult timp. Sper că eşti bine. Felicitări pentru toate lucrurile pe care le-ai realizat, chiar este un lucru extraordinar! Ar trebui să ieşim la o cafea la un moment dat. Merci, Vlad!

Dintr-o dată simţi că lucrurile plăcute adresate celeilalte persoane sunt autentice, pentru că ai cerut ceea ce-ţi doreşti, apoi ai intrat în partea prin care încerci să te apropii de celălalt. Simţi că este autentic pentru că nu este îmbrăcat într-un lucru pe care-l doreşti de fapt în urma abordării.

Dacă încerci să convingi pe cineva să facă ceva pentru tine, doar cere. Apoi treci după aceea la celelalte lucruri şi tot ceea ce vei spune va fi mai eficient.

Un timp scurt de luare a deciziei este mai bun

Oamenii, în general, nu se descurcă prea bine când vine vorba de a lua o decizie. A face alegeri este de obicei un lucru stresant şi acest stres nu se trage din alegerile pe care le facem, ci din acţiunea în sine de a alege. Cu cât de gândim mai mult şi cu cât trece mai mult timp, cu atât consumăm mai multă energie. Fiind puşi în faţa unei alegeri, energia investită pentru a face acest pas este finită şi tocmai de aceea ne stresăm din ce în ce mai uşor pe parcurs ce se consumă. Aceasta este o problemă pentru toată lumea şi nu una cu care vrei să te joci când ceri ceva cuiva. Dacă ai nevoie de ajutor de la cineva, nu-i cere să facă o alegere complexă. Fă ca acea decizie să fie cât mai uşor de luat.

Să presupunem, de exemplu, că vrei să te ajute un prieten să te muţi. Cea mai bună opţiune este să-i ceri pur şi simplu acest lucru. Spune-i când vrei să te muţi, cât de mult ajutor ai nevoie şi atât. Evită să-i sugerezi diferite zile şi apoi să o alegi pe cea care se potriveşte cel mai bine pentru programul său. Acest detaliu suplimentar îi va face decizia mai dificil de luat, se va gândi puţin mai mult la ce să aleagă şi se va stresa puţin mai mult.

Deşi un timp mai îndelungat de luare a unei decizii nu-ţi va garanta un "nu", tot nu ajută. Prea multe decizii puse la un loc, chiar dacă sunt bine intenţionate şi menite să ajute persoana pe care o întrebi, vor diminua şansele de a obţine rezultatul pe care ţi-l doreşti.

Cere ceea ce-ţi doreşti chiar după masa de prânz

Conform unui studiu din 2010, nivelul de glucoză din organism joacă un rol important în deciziile pe care le luăm. Astfel, dacă-i ceri cuiva ceva când îi este foame, şansele să te refuze sunt mult mai mari.

După masa de prânz este mai bine decât după cină, pentru că vor avea o minte mai trează, un alt element direct legat de nivelul de glucoză. Astfel vei fi mai aproape de "da"-ul pe care-l cauţi.


Nu vorbi aşa de mult

Mai puţin poate însemna mai mult în multe situaţii, iar asta este în special valabil când vrem ceva. Poate că simţi nevoia să-ţi explici punctul de vedere din nou şi din nou, dar cu cât vorbeşti mai mult, cu atât este mai probabil să oferi informaţii care nu contează. Problema este că informaţia ce trebuie auzită s-ar putea să nu fie primul lucru pe care-l spui. Până ajungi la ceea ce vrei să spui, s-ar putea să-l fi pierdut pe cel care te ascultă.

Când vrei să spui ceva complex şi oamenii nu înţeleg, nu va ajuta, în general, să spui lucruri complicate. Înainte să începi să vorbeşti, ia-ţi un minut să te gândeşti cum să comunici esenţa mesajului tău într-un mod simplu.

Dă-ţi seama ce-ţi doreşti şi apoi găseşte o modalitate să ceri acel lucru în câteva propoziţii. De cele mai multe ori există o formulare simplă, dar avem tendinţa să îmbrăcăm totul într-o mulţime de cuvinte ce nu sunt necesare. Ideea aceasta poate fi aplicată în tot felul de situaţii: menţine lucrurile simple şi la obiect.

Până la urmă, nu poţi convinge oamenii să facă orice vrei tu, însă poţi să ai abordarea potrivită astfel încât să ai o şansă cât mai bună să te înţeleagă şi să nu le creezi o stare de disconfort. Succes!

Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor