10 obiceiuri ale celor mai fericiţi oameni din lume

Martin Seligman, cel care a pus bazele psihologiei pozitive, a ajuns la concluzia că 60% din senzaţia de fericire este determinată de genetica noastră şi mediul în care ne aflăm, iar 40% de modul în care reacţionăm la ceea ce se întâmplă.
oamenii fericiţi
oamenii fericiţi (oamenii fericiţi)

În discursul său în cadrul TED, acesta a subliniat că senzaţia de fericire şi împlinire constă în a şti care sunt punctele tale forte, apoi să le foloseşti pentru a servi şi lucra în folosul unei cauze care nu are de-a face cu tine personal, ci este pentru binele altor oameni.

Mai sunt şi alţi cercetători precum Seligman care au studiat arta şi ştiinţa fericirii. Cele mai interesante obiceiuri ale celor mai fericiţi oameni din lume le poţi găsi mai jos:

1. Pot să aştepte

Cu cât visul pe care-l ai este mai mare şi mai complex, cu atât vei avea nevoie de mai multă răbdare.

Oamenii fericiţi sunt dispuşi să aştepte pentru a culege roadele muncii lor şi se concentrează pe călătorie, cât de departe au ajuns şi care sunt următorii paşi pe care îi au de făcut.

Îşi dau seama că lucrurile care contează vin în viaţa celor care au răbdare şi care pot să persevereze pe termen lung, fie că-i vorba despre o promovare la locul de muncă, o relaţie sau un lucru nou pe care-l învaţă.

2. Cele mai mari sume de bani le investesc în experienţe, nu în lucruri materiale

Maşina pe care tocmai ai cumpărat-o s-a devalorizat din momentul în care ai făcut prima plimbare cu ea, însă experienţele sunt amintiri ce vor rămâne cu tine pentru tot restul vieţii. Cei mai fericiţi oameni din lume ar prefera să meargă cu rucsacul în spate străbătând trasee de-a lungul unui continent, decât să-şi cumpere un televizor mare la care oricum nu prea se vor uita.

Investiţiile în experienţe ne fac de obicei mai fericiţi din două motive cheie: în primul rând, experienţele frumoase devin o amintire nepreţuită atunci când ne gândim la ele, iar apoi acestea sunt, de cele mai multe ori, evenimente sociale care ne fac să ieşim din casă şi să interacţionăm cu oamenii ce ne sunt dragi.

3. Se bucură de momentul prezent

Se pare că a-ţi lua câteva momente să observi detaliile din jurul tău, chiar joacă un rol important în a-ţi spori nivelul de fericire. Când te bucuri de lucrurile mărunte, fie că sunt bune sau nu, devii mai conştient de ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Cei mai fericiţi oameni se uită la ceea ce pot să controleze. Da, este posibil să alegi fericirea în momentul prezent, indiferent de dificultăţile prin care treci.

4. În programul zilnic alocă timp şi pentru ei înşişi

Să spui "da" tuturor lucrurilor care apar în viaţa ta, este o cale sigură către a fi nefericit. Este important să oferi celor din jur, până în punctul în care nu mai poţi, pentru că ai nevoie de timp să te relaxezi, destinzi sau poate să înveţi anumite lucruri noi. Altfel, de exemplu, s-ar putea să ajungi să nu mai ai ceva nou de oferit.

Nu poţi să fii mereu pe placul celor din jur.

5. Au un mod flexibil de a gândi

Carol Dweck, în cartea sa intitulată "Mindset", explică faptul că oamenii care au succes şi sunt fericiţi, au ceea ce ea numeşte un mod de a gândi flexibil, faţă de unul rigid. Un mod de gândire rigid caută succesul afirmându-şi inteligenţa sau valoarea. Un mod de gândire flexibil prosperă prin provocări şi vede eşecul nu ca pe o dovadă a lipsei de inteligenţă sau lipsei de abilităţi, ci ca un lucru ce te motivează să creşti şi să treci dincolo de limitele pe care le ai în prezent.

După 20 de ani de cercetări, Dweck a tras concluzia că oamenii ce aveau un mod de gândire flexibil se bucurau de relaţii mai fericite, se descurcau mai bine la cursuri şi erau mai perseverenţi când venea vorba de provocări.

6. Oferă mai mult decât cer

Pentru că modul lor de gândire este unul bazat pe abundenţă, în care vei mai întâlni oportunităţi în viaţă, ocazii să faci bani şi sentimente de împărtăşit, mereu încearcă să ofere celor din jur când se iveşte ocazia.

Fie strâng semnături pentru o cauză în care cred, oferă un leu unui artist talentat care cântă la metrou sau îşi dedică din timpul preţios pentru a fi mentor pentru cineva la început de drum.

Poate că pare ciudat, însă oamenii fericiţi îşi dau seama că aceste lucruri le vor aduce împlinire pe termen lung.

7. Se înconjoară cu alţi oameni fericiţi

Se spune că suntem media celor cinci oameni cu care ne petrecem cel mai mult timpul. În funcţie de oamenii cu care ne înconjurăm, acest lucru va avea un impact foarte mare asupra modului în care gândim, simţim şi circumstanţele în care ne vom petrece timpul de acum înainte. Poate că sună dur, dar a îndepărta oamenii negativi din viaţa ta, este un lucru necesar dacă vrei să fii mai fericit.

Nu-i nevoie să-i confrunţi personal în legătură cu acest lucru. Cel mai simplu este să petreci din ce în ce mai puţin timp cu ei, tocmai pentru a folosi acel timp în direcţia îmbunătăţirii personale.

8. S-au familiarizat cu senzaţia de disconfort

Oamenii fericiţi şi-au dezvoltat capacitatea de a-şi reveni rapid de pe urma unor dificultăţi.

Un proverb japonez spune: "Cazi de 7 ori, te ridici de 8". Practic, atunci când întâmpini dificultăţi de fapt progresezi, iar oamenii fericiţi, deşi nu le este uşor, au învăţat să trăiască cu aceste lucruri. De ce? Pentru că recompensele de a deveni bun într-un anumit domeniu cântăresc mai mult decât suferinţa prin care treci pe parcurs.

9. Au un vis

Fără un viitor în direcţia căruia să privim, trecutul este singurul lucru pe care-l putem revizui. Fie că visezi să călătoreşti prin toată lumea, să începi propria afacere, să înveţi o limbă străină sau altceva, să ai un vis este unul din cele mai importante lucruri dacă vrei să rămâi optimist când lucrurile devin dificile.

Putem numi acest vis "motivul pentru care te trezeşti în fiecare dimineaţă", acel lucru pentru care te trezeşti entuziasmat, abia aşteptând să te apuci să-l faci. Când au fost studiaţi unii din cei mai fericiţi şi longevivi oameni ai lumii, toţi aveau un astfel de motiv.

10. Mereu învaţă câte ceva

Nu te opri niciodată din a învăţa ceva nou. Iar aici nu mă refer la vorba aruncată în vânt că "în fiecare zi învăţăm ceva nou". Mă refer la un efort conştient şi activ de a învăţa, precum a citi cărţi noi, a explora alte culturi, a dobândi o nou abilitate (a vorbi în public, a vorbi clar, cursiv şi răspicat, a citi limbajul corpului etc.). Învăţarea este un proces continuu, pentru că în momentul în care nu mai înveţi, practic este ca şi cum nu ai mai fi în viaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură