Cum să reacţionăm în situaţii dificile

. (photos.com)
Simona Milea
08.07.2019

Toţi am trecut de multe ori prin situaţii incomode, în care nu am ştiut ce atitudine să abordăm. Din acest motiv, în diferite ocazii ne-am întrebat cum să ne comportăm într-o situaţie dificilă. Vom examina cele mai bune modalităţi de a depăşi circumstanţele care ne aduc suferinţe, atunci când nu ştim exact cum să procedăm, parţial datorită imaginii pe care o putem lăsa.

În multe situaţii suntem prizonierii propriilor noastre temeri. Marea majoritate ne temem de ceva, iar această teamă este cea care ne împiedică în multe cazuri să realizăm lucruri, ne limitează şi ne face leneşi. Dacă vrem să câştigăm încrederea de sine, trebuie să ne confruntăm cu situaţii incomode, situaţii cu care nu ne-am mai confruntat înainte, sau situaţii în care am eşuat sau ne-am simţit rău în trecut. Marele eşec nu apare deoarece nu am reuşit o dată. Marele eşec apare pentru că nu am mai încercat din nou. Am devenit comozi. Totuşi, pe termen lung, aceasta provoacă doar stres, anxietate şi nesiguranţă. S-ar putea să avem falsul simţ al confortului pentru o vreme, dar mai devreme sau mai târziu temerile noastre vor reapare.

"Atunci când în viaţă ne confruntăm cu cele mai mari provocări, avem oportunităţi să găsim puteri ascunse în noi" - Joseph Campbell (scriitor, editor, filosof şi profesor american, 1904-1987).

Situaţiile care ne deranjează reprezintă o bună oportunitate de a ne cerceta sinele interior, a ne observa şi a aprecia ce se întâmplă – de ce îmi provoacă disconfort această situaţie? Situaţiile sau oamenii nu se simt neconfortabili de la sine, disconfortul provine din experienţa noastră personală şi noi suntem cei care ne simţim neconfortabili în anumite situaţii sau cu anumiţi oameni. Dacă nu încercăm să evităm starea de disconfort, să găsim cauza care creează disconfortul, nu reuşim să ne restabilim controlul asupra sinelui nostru. Este o garanţie a imunităţii împotriva sentimentelor de neputinţă şi de lipsă de speranţă.

Cum putem face faţă situaţiilor dificile:

1. Reţineţi că situaţiile sunt relative

Din această perspectivă, situaţia neconfortabilă se va diminua considerabil, deoarece considerând că evenimentul este relativ, eliminăm efectul enervant pe care îl poate avea asupra noastră. Ce este neconfortabil pentru noi, nu neapărat este şi pentru ceilalţi şi adesea se întâmplă că atunci când presupunem că ceilalţi se simt rău, noi ne simţim incomod.

Cel mai bine ar fi să ne gândim la sentimentele celorlalţi înainte de a-i judeca, pentru a evita disconfortul. Dacă aveţi incertitudini referitor la modul în care se simt ceilalţi când vorbiţi despre un anumit subiect sau vă aflaţi într-un anumit loc, îi puteţi întreba, pentru ca astfel să nu vă simţiţi neconfortabil din cauza lor.

2. Învăţaţi să gestionaţi tăcerea

Tăcerea nu trebuie întotdeauna să fie ceva incomod. În funcţie de moment, este important să ne preocupăm de ce spunem şi când o vom spune.

Deşi există într-adevăr momente când nu spui nimic şi se poate genera un moment de tensiune şi disconfort în conversaţie, în alte scenarii păstrarea tăcerii reprezintă o atitudine de confidenţialitate între participanţi. Este preferabil să spui cum te simţi înaintea unei întrebări care generează îndoieli. Desigur, întotdeauna într-o manieră curtenitoare şi fără a manifesta semne de nemulţumire; reţine că poate cealaltă persoană nu a încercat să te deranjeze.

3. Practicaţi comunicarea adecvată

Este benefic să învăţăm să ne comunicăm gândurile şi emoţiile într-un mod adecvat, fără să renunţăm să spunem ce simţim şi în acelaşi timp, să-i respectăm pe ceilalţi. Se întâmplă ca situaţiile inconfortabile să apară după o neînţelegere într-o conversaţie. Prin urmare, pentru a evita situaţiile incomode, este ideal să folosiţi stiluri bune de comunicare, iar primul lucru este să ne recunoaştem emoţiile înainte de a le exprima. Odată ce ştim ce sunt emoţiile, vom putea să le gestionăm mai bine şi vom evita ca acestea să ne controleze şi să spunem lucruri fără să gândim.

4. Cunoaşte-te pe tine însuţi

Cu cât te cunoşti mai mult, cu atât este mai puţin probabil să fii expus unor situaţii incomode în compania altora. Dacă conştientizaţi cu sinceritate lucrurile care vă deranjează, atunci veţi putea să le acceptaţi şi să le împiedicaţi să acţioneze ca un declanşator al situaţiilor neconfortabile.

Dacă ne cunoaştem pe noi înşine putem deveni mai buni, mai toleranţi faţă de opiniile şi gândurile celorlalţi. În loc să ne deranjeze ideile celorlalţi putem să le respectăm, chiar dacă nu le împărtăşim şi prin urmare, nu veţi da semne de ostilitate faţă de opiniile care sunt diferite de ale voastre.

5. Nu este necesar să vă manifestaţi în orice împrejurare

Este important să înţelegeţi că nu este necesar să vă implicaţi în toate subiectele sau cu toată lumea; fiecare persoană este responsabilă pentru cuvintele şi acţiunile sale. Nu trebuie să lăsăm cuvintele altora să ne tulbure. Uneori este suficient să ştim că avem dreptate fără să fie nevoie să intrăm într-o discuţie cu oameni care nu sunt dispuşi să fie de acord. Nu trebuie să urmăreşti să câştigi ceva întotdeauna.

Uneori, pacea se găseşte în capacitatea de a evita discuţiile, chiar dacă ştim că avem cele mai bune argumente. Reţineţi că există oameni care merită un răspuns, alţii care merită o explicaţie şi unii care nu merită nicio variantă dintre acestea.

6. Evitaţi relaţiile conflictuale

Mediul nostru influenţează în mod semnificativ situaţiile în care ne expunem. Este important să avem resursele personale de a face faţă momentelor incomode, dar este de asemenea esenţial să ştim să ne alegem relaţiile personale. Dacă cercul nostru de oameni apropiaţi este compus în mare parte din persoane care sunt susceptibile a se angaja în discuţii conflictuale, atunci în mod inevitabil vom fi şi noi implicaţi în acest obicei.

7. Eliberaţi emoţiile în timp util şi deveniţi tolerant

Când dintr-un anumit motiv evităm să exprimăm ceea ce simţim, din prudenţă, acesta ar putea fi cel mai bun lucru în acel moment. Dar mai există situaţia când avem ocazia să scoatem la iveală ce gândim dar nu o facem; în acest caz se vor acumula emoţiile şi va veni un moment când vom fi nevoiţi să trecem prin situaţii incomode din cauza anxietăţii.

Pentru a evita acest lucru, poţi avea un jurnal în care să-ţi eliberezi emoţiile într-un mod fluent şi cinstit, sau ai putea să-i spui cuiva în care ai încredere. Este important să eliberăm în mod corespunzător emoţiile pentru a ne păstra sănătatea psihică şi emoţională.

Respiraţi şi gândiţi ca celălalt (puneţi-vă în locul lui), încercaţi să înţelegeţi motivele lor, chiar dacă nu sunt similare cu ale voastre, relaxaţi-vă şi deveniţi o persoană tolerantă. Veţi vedea că gândiţi în mod clar şi veţi continua. Amintiţi-vă că nu putem schimba pe nimeni, oamenii sunt oglinda convingerilor lor, astfel încât nu aveţi altă posibilitate decât să vă acceptaţi cum sunteţi şi să-i acceptaţi pe ceilalţi cum sunt. Între timp, încercaţi să trăiţi în armonie cu tot ce vă înconjoară, evitând problemele, situaţiile şi viaţa plină de stres.

"Pentru a atinge ce vrei, învaţă să te simţi confortabil în situaţii nenconfortabile" - Alejandro Jodorowsky (regizor de filme franco-chilian, scriitor, scenarist şi poet).
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor