Se poate trăi mai mult?

Cuplu în vârstă
Cuplu în vârstă (Pixabay.com)

Satisticile demografice arată că după vârsta de 65 de ani probabilitatea de a muri creşte cu fiecare an care trece. Dar dacă ajungem la 80 de ani, posibilitatea de a muri în următoarele 365 de zile scade treptat. Plecarea din această viaţă se apropie din ce în ce mai mult, dar opţiunile de a părăsi această lume în următoarele douăsprezece luni se diminuează. Paradoxurile vieţii.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Science de o echipă internaţională de demografi şi staticieni ce au analizat 3.836 de cazuri documentate ale cetăţenilor italieni care au trăit 105 ani sau mai mult, cât şi ratele de mortalitate la persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 şi 105 ani. Datele din acest studiu indică faptul că şansele de a trăi au crescut mai mult după vârsta de 65 de ani, mergând încet spre 100 de ani.

Unul dintre autorii studiului, James W. Vaupel, demograf la Institutul de Cercetări Demografice Max Planck din Rostock, Germania, a afirmat că "cercetările noastre sugerează că longevitatea creşte şi că nu a atins limita". Vaupel consideră că "majoritatea copiilor născuţi după anul 2000 în ţările dezvoltate vor ajunge la 100 de ani. E greu de crezut, dar nu există limite pentru speranţa de viaţă".

Mulţi oameni de ştiinţă se opun concluziilor lui Vaupel şi colegilor săi. Unul dintre aceştia este Jan Vijg, genetician la Şcoala de Medicină Albert Einstein din New York. Astfel, într-un interviu acordat publicaţiei Los Angeles Times, Vijg afirmă că "există un plafon pentru durata vieţii". În 2016, într-un studiu publicat împreună cu alţi cercetători în revista Nature, el a susţinut că, dacă am putea găsi 10.000 de oameni care au ajuns la vârsta de 110 ani (ceva improbabil), numai unul dintre ei ar putea depăşi 125 de ani.

Mai critic este S. Jay Olshanski, profesor de sănătate publică la Universitatea Illinois din Chicago, care afirma în periodicul californian: "Concluzia că nu există o limită a duratei vieţii umane este iraţională". Potrivit acestuia, mai mult de jumătate dintre centenari mor în fiecare an care trece. "În cazul în care numai 100 de persoane din câteva milioane au peste 100 de ani, ce diferenţă există dacă 50 sau 60 dintre aceştia supravieţuiesc pentru a-şi vedea ziua de naştere următoare? Corpul nostru nu este creat să dureze atât de mult."

Datele arată că indiferent dacă există sau nu un plafon în ceea ce priveşte anii pe care îi putem trăi, numărul persoanelor de peste 100 de ani creşte. De exemplu, în Spania: potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul locuitorilor care depăşesc secolul a crescut de patru ori din anul 2002: în 2017 au fost 17.423, iar acum cincisprezece ani au fost doar 4.269.

Cine are dreptate? Printre cei care ar fi putut oferi un răspuns se afla şi Francisco Núñez, care a murit în ianuarie, la vârsta de 113 ani, în casa lui din Bienvenida (Badajoz). "Bunicul Spaniei" avea o viaţă liniştită şi obiceiuri bine stabilite: mânca multe legume şi a renunţat să-şi mai facă plimbarea zilnică la 104 ani.

Secretul unei vieţi longevive

În general, persoanele longevive au dus o viaţă echilibrată şi s-au ghidat după principii şi standarde morale, ceea ce a condus la armonie şi buna funcţionare a organismului uman. Fiind moderate, acestea au fost atrase mai puţin de tentaţiile ce apar la fiecare pas şi de dorinţele neconforme cu standardele lor.

Putem să ne inspirăm din modul lor „de a trăi viaţa”, pentru a avea o viaţă longevivă şi o stare fizică bună. Acest lucru s-ar putea realiza prin respectarea valorilor tradiţionale, să ne gândim la ceilalţi în tot ceea ce facem şi cum îi pot afecta acţiunile noastre, cât şi prin desprinderea uşoară de toate "interesele" personale (faimă, avuţie, egoism etc.) care ne induc o stare nearmonioasă.

Fiţi altruist, creşteţi-vă capacitatea de empatie şi ajutaţi-i pe ceilalţi - în acest mod vă menţineţi o relaţie bună cu cei din jur şi vă ajutaţi şi pe dv. să deveniţi mai echilibrat şi să depăşiţi obstacolele în viaţă. Fiţi buni, loiali şi cu multă compasiune. Toate acestea vor avea un efect benefic şi vor "străluci" pe faţa dv. chiar şi la 100 de ani!