Învaţă să ceri iertare şi viaţa ţi se va schimba

Iertare (Pixabay.com)
Simona Milea
07.03.2019

Se vorbeşte mult despre iertare şi principalele beneficii pe care le aduce în viaţa noastră, dar pentru ca aceasta să aibă un efect profund, ar trebui făcută în mod corespunzător şi în timp util.

Toate sentimentele pe care nu le exprimăm la momentul potrivit rămân în noi ca un cont în aşteptare, care ne-ar putea împiedica să acţionăm în mod corespunzător în celelalte domenii ale vieţii noastre cotidiene şi acest disconfort psihologic poate aduce chiar disconfort fizic.

De aceea, a cunoaşte modul în care să ceri iertare este foarte important pentru vieţile noastre: ne permite să renunţăm la multe dintre gândurile şi sentimentele negative care ne rănesc. Dar este important să ştim cum să o facem bine; nu este suficient doar să ne exprimăm verbal, trebuie să cunoaştem o modalitate de a nu ne gândi la ego-ul noastru când cerem iertare şi a ne simţi mai liniştiţi atunci după aceea. Când reuşim, putem observa că apar schimbări în viaţa noastră.

Deci indiferent de persoana pe care am rănit-o şi căreia îi cerem iertare, este de reţinut că “îmi pare rău!”este doar primul pas, fiind necesară mai multă implicare. În anumite situaţii iertarea este un proces de lungă durată şi adesea este necesar să ne aşezăm lângă cel pe care l-am rănit şi să-i ascultăm suferinţa din nou. Potrivit cercetărilor din psihologia iertării, cel mai valoros dar pentru cel căruia i-am greşit, este să-i acordăm atenţia noastră conştientă şi să fim sinceri şi buni în ceea ce priveşte durerea pe care i-am creat-o.

Când ne cerem scuze în mod sincer, este firesc să ne aşteptăm ca celălalt să ne ierte şi să ajungem la reconciliere, dar în mod cert nu putem forţa lucrurile. Iertarea este un proces de durată, care necesită timp. Tu trebuie să îţi ceri scuze pentru ce ai făcut, nu pentru trăirile declanşate în celalalt din cauza faptelor tale. Aşa că asumă-ţi această responsabilitate, renunţă la orgoliu şi priveşte din perspectiva celui faţă de care ai greşit.

6 beneficii ale faptului că ştim cum să cerem iertare

1. Nu mai simţim o greutate

Această greutate se referă la sarcina emoţională pe care o avem asupra noastră atunci când simţim nevoia imperativă de a cere iertare cuiva, indiferent de motiv. Odată ce ne cerem iertare, vom simţi un sentiment de uşurare care înlocuieşte durerea pe care am avut-o anterior.

2. Devenim oameni mai buni

Actul de a cere iertare ne înobilează, deoarece suntem capabili să acceptăm că am greşit.

3. Ne ajută să ne recunoaştem greşelile

Oamenii care sunt capabili să-şi recunoască propriile greşeli pot merge mai departe, iar ceilalţi care nu-şi acceptă greşelile se vor întâlni în mod repetat cu acele situaţii.

4. Îmbunătăţeşte conexiunea noastră cu ceilalţi

Relaţiile cu alte persoane sunt bune când nu există certuri, iar o condiţie prealabilă pentru aceasta este să nu ne fie ruşine să ne cerem scuze dacă este necesar.

5. Contribuie la sănătatea fizică şi psihică

Unele boli fizice sunt asociate cu nivelurile ridicate de stres legate de faptele trecute sau lucrurile pe care le faci.

6. Implică momente inconfortabile în viitor

Cerând iertare închide un ciclu punând capăt unei situaţii. Dacă nu o facem vor urma situaţii incomode sau chiar urâte cu persoanele legate de ciclul pe care nu l-am putut închide.

Iertarea adevărată apare atunci când începi să-ţi dai seama că ceilalţi îţi oglindesc ceea ce nu ai vindecat încă în interiorul tău. Dacă nu poţi ierta ceea ce vezi la alţii, este imposibil să ierţi un comportament similar manifestat în tine. Ca să ierţi cu adevărat e important să conştientizezi reproşurile, resentimentele, sau plângerile din mintea ta fără să le judeci, să le accepţi şi să le vindeci .

Încercaţi să fiţi mai buni unii cu ceilalţi, să vă sprijiniţi necondiţionat la nevoie, deci să deveniţi altruişi. Ajutându-i pe ceilalţi ne ajutăm de fapt pe noi să evoluăm şi să ne ridicăm din punct de vedere spiritual.

„Fii îngăduitor că toţi avem nevoie de iertare” - Seneca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor