Cum reducem deficitul? Lideri PNL şi PSD, la TV: Tăiem cheltuielile statului. Dar "nimeni nu ia măsuri nepopulare în an electoral"

Viorel Catarama (Facebook)
Ana Ion
23.09.2024

Deficitul bugetar atârnă greu pe umerii României. Cum îl vor reduce partidele de la putere? Atât liberali, cât şi social-democraţii vorbesc despre o aşa-zisă tăiere a cheltuielilor statului pentru aparatul bugetar şi nicidecum despre o eventuală creştere a taxelor (aşa cum anticipează opoziţia).

Un lucru este cert, iar liberalii l-au subliniat apăsat prin vocea lui Viorel Cataramă: "Nimeni nu poate să ia măsuri nepopulare într-o perioadă de campanie electorală". Rămâne de văzut ce îi aşteaptă pe români de la anul, după ce trec alegerile.

O dezbatere pe acesta temă a avut loc în emisiunea "În opoziţie", realizată de Denise Rifai.

Jurnalistă: Cum se va reduce deficitul bugetar? Cum o să facem o economie să funcţioneze, economia românească, în contextul în care creşteţi cheltuielile, eu nu înţeleg.

Gabriel Zetea (PSD): Deci, deficitul bugetar se poate reduce prin reducerea cheltuielilor statului.

Jurnalistă: Am înţeles. Suntem plictisiţi de această retorică. Mai departe, punctul numărul 2, vă rog.

Gabriel Zetea: Doi: prin ingeniozitate din partea Ministrului Finanţelor.

Jurnalistă: Ingeniozitate din partea ministrului Finanţelor? Care e la PNL?

Gabriel Zetea: Poate să fie de la PSD, să fie de la orice alt partid, dar un ministru al Finanţelor, care e un simplu contabil, sub nicio formă... trebuie să aibă măsuri economice care să genereze creşterea economică, dezvoltarea economică pentru a avea încasări mai mari. Nu taxare suplimentară. Nu asta e soluţia.

Jurnalistă: Ultima ingeniozitate pe care eu am văzut-o a fost e-Factura. Şi a fost ingeniozitate. Am văzut până şi un protest al contabililor în Piaţa Victoriei de la atâta ingeniozitate. Domnule Cataramă, cât de ingenioşi sunt miniştrii PNL? De finanţe, bineînţeles. La PSD am văzut nişte lumini de-a lungul timpului de asemenea.

Viorel Cataramă (PNL): Plec de la întrebarea dumneavoastră şi mă duc la raportul care a existat la jumătatea anului, cum că încasările la bugetul statului au crescut spectaculos. Au crescut spectaculos pentru că am avut un volum de investiţii important în România, care a generat activitate economică, şi am avut consum, pe de altă parte, de creştere a salariilor şi pensiilor. Evident că în momentul în care ai activitate economică şi ai investiţii, încasările la bugetul statului cresc. Ceea ce s-a dovedit. Este o statistică, este un fapt clar.

Ceea ce vreau să spun eu în continuare este că România are prea multe, să spunem, scăpări în legislaţie şi prea multe uşiţe prin care veniturile dispar de la bugetul statului.

Jurnalistă: Şi cum să facem? Că sunteţi deja în parteneriat pentru stabilitatea României. Cum facem această consolidare fiscală a României şi o creştere consolidată a economiei acestei ţări? Este atât de simplu. Şi dacă nici împreună nu puteţi... şi încă mai sunt scăpări şi uşiţe.

Viorel Cataramă: Ţineţi cont că anul 2024 a fost un an sau este un an electoral. Şi nimeni nu poate să ia măsuri nepopulare într-o perioadă de campanie electorală.

Jurnalistă: Spuneţi-mi o măsură nepopulară care ar fi trebuit luată ieri, dacă nu eram acum în an electoral.

Viorel Cataramă: Mă duc către reducerea cheltuielilor statului pentru aparatul bugetar. Aici, în acest moment, avem o problemă majoră şi trebuie să reducem aceste cheltuieli. Fără reducerea acestor cheltuieli, nu se poate.

Jurnalistă: Am o întrebare pentru dumneavoastră. Partidele, de exemplu, primesc zeci de milioane de euro pe an. De ce nu renunţaţi la banii ăştia? De ce nu renunţaţi la aceste cheltuieli care nu mai sunt în parametrii normali?

Viorel Cataramă: Sunt măsuri de tip fiscal care, la fel, sunt măsuri nepopulare. 10 milioane de euro pe lună, banii ar trebui să meargă la bugetul de stat.

Gabriel Zetea: Aici trebuie să intervenim şi să spunem că aceşti bani ajută la finanţarea activităţii fiecărui partid, pentru că sunt măsuri de securitate naţională. Şi aceşti bani ajută la consolidarea democraţiei în România, trebuie să existe o reglementare a modului în care se face această activitate. Dar întotdeauna, în fiecare campanie electorală, partidele se plâng că nu au bani de campanie electorală, tocmai pentru că nu au bugete suficiente.

Este foarte important ca aceste bugete să fie corect utilizate, trebuie să existe transparenţă. Şi trebuie să vedem cum vor fi folosiţi aceşti bani. Dar nu poţi să reduci fără un fundament, fără o bază. Trebuie să ai ceva concret de spus. Dacă nu ai bază de la care să pleci, atunci nu poţi să dai drumul la o asemenea propunere.

Jurnalistă: Rămânem la convingerea că atunci când faci o analiză a statului român trebuie să vezi cât de mult se întâmplă la buget, pentru că până la urmă tot de la bugetul de stat venim.

Viorel Cataramă: Eu cred că trebuie să ne întrebăm de ce nu există partide politice care să iasă să spună că vor renunţa la subvenţii. Şi noi am primit 10 milioane de euro. De ce nu văd partidele care spun că vor renunţa? De ce nu le aud spunând că renunţă la banii ăştia, nu ăsta este argumentul pentru a nu mai merge pe scutiri fiscale?

Jurnalistă: Cred că ar trebui să ne întrebăm la nivel general. Vorbeşti foarte bine de alegători şi de imagine, de votează-mă pe mine, nu-mi dai mie banii. Ăsta e un mesaj simplu.

Viorel Cataramă: Trebuie să ne întrebăm cu toţii de ce nu există un partid care să-şi ia în serios acest lucru.

Jurnalistă: Am o propunere pentru dumneavoastră. Am un lucru care e clar. Într-o democraţie există legi care trebuie respectate. Şi legile trebuie să fie aplicate, cum ai spus chiar tu, în mod egal, oricare ar fi acestea.

Viorel Cataramă: Şi mai e un aspect. Cred că este important să nu uităm că partidele se transformă în sine, devin instituţii, sunt peste un an două alegeri, sunt în formă de partid, sunt supuse unei legi a transparenţei financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor