Care ar fi planul "senatorului" Iohannis? Politolog: Evident, va dori să obţină şi poziţia de şef al Senatului. Dar există un dacă

Presedintele Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.09.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, într-o emisiune Digi24, despre posibilele mize din spatele celei mai noi mutări a preşedintelui Klaus Iohannis, care se cere pe lista PNL de la Senat.

"Nu s-ar fi făcut toată această tevatură dacă preşedintele nu ar fi intenţionat să candideze. Eu însă cred că această candidatură vine atât de târziu pentru că preşedintele are o misiune salvatoare, sau se speră că va avea o misiune salvatoare, trebuie să-l salveze pe soldatul Ciucă, care se află într-o situaţie destul de neplăcută, este surprins de duşmani într-o postură dificilă şi trebuie să fie scos din defensivă şi trecut în turul al doilea de scrutin.

E ultima strategie pe care o mai au, sau tactică pe care o mai au liberalii în vedere, pentru că dacă cele 14-20 procente de încredere de care ar mai dispune preşedintele s-ar transfera domnului Ciucă, acesta ar avea şansa să ajungă în turul al doilea, pentru că sondajele ne arată că undeva la 20% este marea bătălie. Vor reuşi sau nu vor reuşi, nu ştiu, şi dacă tot intră în competiţie, preşedintele Iohannis, evident, va dori să obţină şi poziţia de preşedinte al Senatului. Dar există un dacă, de fapt există mulţi dacă", a declarat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit analistului politic, dacă Nicolae Ciucă ajunge în turul doi, atunci şi PNL va avea de tras un folos, pentru că va avea un scor mai bun la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

"Având un scor mai bun, preşedintele poate spera la un aranjament, în urma căruia, chiar dacă PSD e pe primul loc şi PNL pe al doilea, să obţină o poziţie importantă şi în virtutea celor două mandate prezidenţiale. Deci am fi într-o altă ecuaţie decât Iliescu în 2004. Problema nu ştiu dacă e neapărat a constituţionalităţii, cât a bunei practici, pentru că există o decizie din 2012 a Curţii Constituţionale care spune: codul de bune practici electorale al Comisiei de la Veneţia face parte din dreptul constituţional. Şi ce spune acel cod? Că în ultimele 12 luni nu se modifică legislaţia electorală. Or, în cazul ăsta se modifică legislaţia electorală.

Consiliul Legislativ, bănuiesc că aţi discutat despre acest lucru, aminteşte că nu este obligatorie modificarea legii. Pe de altă parte, liberalii vor să fie siguri că nu se interpretează în mod greşit şi atunci vor introducerea unui articol care să-i asigure preşedintelui posibilitatea de a candida şi de a fi ales. Toată discuţia asta nu face bine PNL, nu face bine candidaturii lui Ciucă, nu face bine nici candidaturii lui Iohannis, pentru că această discuţie alimentează criticile, iar aceste critici, în momente cum sunt cele electorale, ajung la electorat", a precizat Cristian Pîrvulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor