CSM: Raportul MCV este "o evaluare obiectivă a evoluţiilor înregistrate în România"

Gina Zaragiu
22.01.2014

alte articole

Sigla Consiliului Superior al Magistraturii, CSM (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
22.01.2014

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu asupra progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii la 22 ianuarie 2014, "reprezintă o evaluare obiectivă a evoluţiilor înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times de CSM.

În Raport, Comisia Europeană constată menţinerea track-recordului pozitiv la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Public în general, şi al Agenţiei Naţionale de Integritate şi salută rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii în îndeplinirea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, dar şi în eficientizarea sistemului judiciar, formarea magistraţilor şi a grefierilor, precum şi practica disuasivă a Secţiilor CSM în materie disciplinară.

Raportul arată că CSM este principalul apărător al independenţei justiţiei, ca şi-a îndeplinit misiunea de o manieră sistematică şi profesionistă şi şi-a reafirmat politica sa de toleranţă zero în combaterea problemelor de integritate în cadrul sistemului judiciar, inclusiv a conflictului de natură constituţională ca urmare a nerespectării de către Senat a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, şi în contextul modificărilor promovate în Parlament în decembrie 2013.

În Raportul din acest an, marea majoritate a recomandărilor sunt adresate Legislativului şi Executivului.

În comunicat, se salută faptul că progresele CSM şi ale sistemului judiciar în ansamblu au fost reflectate de o manieră obiectivă şi cuprinzătoare în Raport" şi recomandările "a căror implementare va contribui decisiv la consolidarea rolului constituţional al CSM de garant al independenţei justiţiei şi va preveni orice interferenţă sau atac la adresa independenţei justiţiei".

"Măsurile propuse de Comisie sunt în consonanţă cu obiectivele CSM şi cu nevoile sistemului judiciar românesc, în vederea asigurării sustenabilităţii şi a ireversibilităţii reformei judiciare în România, întărirea statutului judecătorului şi procurorilor, şi a consolidării statului de drept şi a supremaţiei legii" se mai arată în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Precizăm că perioada de referinţă a Raportului este una mai mare de un an, Comisia analizând evoluţiile nu doar de la precedentul Raport, publicat la 30 ianuarie 2013, ci şi de la Raportul dat publicităţii la 18 iulie 2012.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al CE

Miercuri, la prezentarea raportului MCV, Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat că "Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate".

Gray a reiterat că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul penal "au dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei" şi că Comisia Europeană recomandă României ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei.

De asemenea, Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.

Referitor la informaţiile potrivit cărora rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor înceta în 2018, Gray a mai notat că rapoartele MCV vor continua cât timp va fi necesar pentru ca România şi Bulgaria să îndeplinească angajamentele luate la aderarea la Uniunea Europeană. "Fie că vor fi îndeplinite anul viitor, fie că va fi nevoie de mai mult timp, depinde de cele două guverne. Comisia nu poate stabili când vor fi îndeplinite obiectivele şi recomandările", a afirmat Grey, anunţând că următorul raport a fost planificat peste aproximativ un an de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor