Preda, despre Schengen-MCV şi perspectivele „diametral opuse” ale lui Băsescu şi Corlăţean
alte articole
Europarlamentarul Cristian Preda a abordat sâmbătă, pe blogul personal, problema Schengen-MCV în contextul întâlnirii de joi a preşedintelui Traian Băsescu cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi a diferenţei de perspective între ministrul de Externe Titus Corlăţean şi şeful statului.
După întâlnirea cu van Rompuy, preşedintele a anunţat că România are ca obiectiv intrarea în Schengen până la sfârşitul lui 2014. Traian Băsescu a explicat cum vede, în acest context, relaţia Schengen-MCV: „Nu neg legăturile pe care le fac unele state cu MCV-ul. Oricât am spune noi că aşa scrie în Tratat, că sunt condiţii tehnice, sunt state care se uită la statul de drept şi la funcţionarea justiţiei”.
Cristian Preda a remarcat perspectivele diametral opuse pe care le au şeful statului şi ministrul de Externe Titus Corlăţean:
„Traian Băsescu a spus că aşteaptă, de altfel, un raport MCV echilibrat, care să includă şi bunele şi relele. Iar la „bune” intră, a afirmat el răspicat, în primul rând reacţia instituţiilor justiţiei la derivele produse de politicieni, precum super-imunitatea sau contestarea separaţiei puterilor, prin interpretarea tendenţioasă a unor decizii definitive de condamnare a corupţilor.
E o perspectivă diametral opusă celei îmbrăţişate de ministrul de externe. Acesta, vorbind la mijlocul lui decembrie despre relaţia dintre Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, afirma că MCV e un „pretext”, invocat de guverne slabe, care nu reuşesc să răspundă aşteptărilor sociale ale cetăţenilor lor. În traducere, raţionamentul lui Corlăţean e următorul: nu creşte nivelul de trai în Olanda, de exemplu, aşa că olandezii sunt recompensaţi de guvernul lor incapabil cu blocarea accesului românilor în Schengen. Foarte tare, Titus”
Ministrul Corlăţean a adăugat: „Interesul nu este de a ne alinia pe sârmă şi de a răspunde întrebărilor Bruxelles-ului. Interesul este de a avea un sistem judiciar corect…. Ăsta e interesul. Nu de a da cu subsemnatul la MCV”.
Cristian Preda a susţinut că „de-acum se ştie ce înseamnă pentru orice pesedist un sistem judiciar corect: unul care nu condamnă niciodată pesedişti, oricât ar fura”.
„Şeful guvernului nu a reacţionat la poziţia exprimată de preşedinte, care a explicat, de altfel, că a solicitat sprijinul lui Herman van Rompuy pentru Schengen. În ceea ce mă priveşte, consider că, la nivelul Consiliului, abordarea lui Traian Băsescu va trezi simpatie, fiind luată drept o dovadă de luciditate politică. Îi solicit premierului să explice public dacă va îmbrăţişa abordarea arogantă a lui Corlăţean sau pe cea raţională a lui Traian Băsescu”, a declarat europarlamentarul.