Zgonea are „o viziune modernă” despre MCV, nu ca „politicienii de duzină”

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

Aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Comisiei Europene, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că raportul MCV nu trebuie privit precum o fac „politicienii de duzină” ca fiind un instrument de atacat, ci ca o recomandare şi „o viziune modernă” pentru statul român, potrvit Evz.ro

Potrivit unui draft al raportului MCV studiat de jurnaliştii de la Gândul, viteza excesivă şi modul netransparent în care au fost votate modificările la Codul Penal în decembrie 2013 („marţea neagră”) au fost văzute de către oficialii europeni drept provocări fundamentale la adresa legislaţiei anticorupţie şi privind promovarea măsurilor de integritate.

În concluziile draftului se subliniază faptul că există îngrijorări cu privire la independenţa sistemului judiciar şi că există o rezistenţă la nivel politic şi administrativ privind măsurile anticorupţie.

Experţii europeni ciritcă şi numărul mare de Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului şi procedurile parlamentare "care nu respectă un minim de transparenţă, nu lasă spaţiu pentru o evaluare corectă, consultare şi pregătire, chiar dacă urgenţa nu este clară"

În ciuda acestor aspecte care ar putea fi interpretate drept o palmă dată statului de drept din ţara noastră, Valeriu Zgonea consideră o astfel de atitudine ca fiind una specifică „politicienilor de duzină”, care nu dispun, precm dispune el, de „o viziune modernă” asupra problemei.

"Acolo unde politicenii de duzină văd instrumente de atacat o guvernare sau o instituţie fundamentală a statului român şi vor să se dea mari, eu văd o recomandare şi o viziune modernă pentru statul român. Întotdeauna am privit critica pe care a adus-o şi care a avut legătură cu Parlamentul României ca o modalitate de a ne îmbunătăţi activitatea", a declarat Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres.

Zgonea a declarat că i-a transmis secretarului general al Comisiei Europene şi colegilor acesteia că va ţine cont de recomandările făcute la nivelul obligaţiilor parlamentare şi că, alături de liderii grupurilor politice parlamentare, le va pune în aplicare.

Valeriu Zgonea a încercat apoi să atragă atenţia asupra altor state:

"Avem această boală, această nebunie tipic balcanică de a considera că tot ceea ce este rău este numai despre România şi Bulgaria. Sunt alte state care încalcă statul de drept, în alte zone, evident, la care Comisia Europeană se referă, dar nu face o specificaţie. Noi avem impresia că se referă la România şi Bulgaria. Să ştiţi că România şi Bulgaria au făcut paşi importanţi pentru stabilizarea democraţiei, pentru întărirea statului de drept", a precizat Zgonea.

Politicianul susţine că Parlamentul nu protejează de fapt corupţii, aşa cum s-a tot vociferat în ultima vreme.

Raportul (MCV va fi adoptat miercuri de Comisia Europeană şi prezentat de Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne