Blaga: Raportul MCV va fi unul prost pentru România şi ne va îndepărta şi mai mult de Schengen

Vasile Blaga, preşedinte PDL
Vasile Blaga, preşedinte PDL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.01.2014

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că în opinia lui Raportul MCV din ianuarie va fi unul prost pentru România şi va avea ca efect îndepărtarea ţării şi mai mult de Schengen.

Liderul democrat-liberal a amintit de „marţea neagră”, dar a criticat şi faptul că premierul Victor Ponta nu a luat atitudine atunci când cei din PSD Constanţa care au cerut desfiinţarea prin lege a Agenţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

„Raportul MCV va fi un raport prost pentru România, care ne va îndepărta şi mai mult de Schengen şi nu are cum să fie un raport pozitiv şi aici nu vorbim numai de marţea neagră, pentru că, iată, Curtea Constituţională, la cererea PDL şi ICCJ, a anulat doleanţele USL din acest punct de vedere, numai că au demonstrat că nu au învăţat nimic din marţea neagră şi nu regretă nimic din cele făcute şi aţi văzut declaraţiile în continuare ale premierului Ponta, care nu găseşte de cuvinţă să-şi apostrofeze colegii din Constanţa care s-au comportat cum s-au comportat şi ameninţă că dacă ajung la putere desfiinţează instituţii ca DNA”, a declarat Vasile Blaga.

Liderul PNL a explicat că, din păcate, în ciuda faptului că ţara noastră îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen încă din 2010, unele state vor folosi în continuare Raportul MCV, astfel încât România nu va intra în Schengen la termenul dorit.

Recent şi preşedintele Traian Băsescu a abordat subiectul: „Am simţit nevoia să fac o clarificare, ce trebuie să se reflecte în raportul MCV din ianuarie, probabil 22, cel târziu 29. Sigur că am avut incidente, cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului Penal, de lege a amnistiei etc. Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat. Sunt de acord că în Parlament s-a votat cu mare veselie pentru ca demnitarii, aleşii, să nu mai fie afectaţi de legislaţia privind conflictul de interese. Dar CCR a stopat acest proces, deci dacă politicul a avut o abordare greşită, tot o instituţie a statului român a pus capăt unui astfel de abuz. Mi s-ar părea corect ca raportul să reflecte acest lucru”.

În opinia preşedintelui, „trebuie tratate separat eventualele derapaje ale politicului, statele care încă mai au semne de întrebare trebuie să privească în primul rând cum funcţionează instituţiile, procurorii, CCR, ANI. Derapaje de politicieni sunt peste tot. Solicitarea mea a fost ca raportul MCV să trateze instituţiile. Problema modificării Codului Penal pe tema conflictului de interese practic a fost eliminată, a fost un episod surprins de toţi partenerii noştri, dar în final a fost eliminată. CCR ne-a tras piciorul de deasupra prăpastiei. Sper să fie înţeleasă corect abordarea pe care o am”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor