Ambasadorul Germaniei a discutat cu şefii Consiliului Superior al Magistraturii pe tema statului de drept

Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.01.2014

Membrii Consiliului Superior la Magistraturii (CSM) au avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Federale Germania la Bucureşti, Werner Hans Lauk.

Conform unui comunicat de presă remis de CSM, discuţiile între ambasadorul Germaniei şi conducerea Consiliului, respectiv judecătorul Adrian Bordea - preşedintele şi procurorul Gheorghe Muscalu - vicepreşedinte, au vizat "teme de interes comun privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei precum şi măsurile luate de Consiliul Superior al Magistraturii pentru pregătirea aplicării Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală, în contextul apropiatului Raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare."

Totodată, a fost subliniată excelenta cooperare bilaterală în domeniul justiţiei, mai informează CSM.

La rândul său, după întrevederea avută cu noua conducere a CSM, aleasă în data de 6 ianuarie a.c., ambasadorul le-a declarat jurnaliştilor că discuţiile au vizat "evoluţia statului de drept", subliniind că în UE este un spaţiu juridic unitar şi se doreşte un sprijin reciproc privind dezvoltarea în continuare a acestuia.

Werner Hans Lauk a mai scos în evidenţă faptul că justiţia este, în orice stat, o componentă importantă a dezvoltării sociale şi că, din punct de vedere al independenţei justiţiei ca a treia putere pe lângă Executiv şi Parlament, aceasta trebuie să îşi poată juca rolul ei important, informează Hotnews.

Referitor la aderarea la spaţiul Schengen, ambasadorul Germaniei a mai declarat că în câteva zile este aşteptat raportul MCV, ţările membre urmând să îl evalueze şi să decidă în consecinţă.

Raportul MCV pe ţară este de aşteptat să reflecte toate "cutremurele" ce au zguduit puternic justiţia română, reverberând puternic internaţional, şi anume revocarea din funcţie a procurorului DNA Papici, Marţea Neagră din Parlament când s-a votat modificarea Codului Penal, pentru a se conferi super-imunitate parlamentarilor, încercarea de a se adoptă o lege a amnistiei şi graţierii pentru marii corupţi şi declaraţiile defăimătoare ale premierului Ponta la adresa justiţiei, atât după revocarea procurorului Papici, numit de premier "procuror basist" cât şi după condamnarea lui Adrian Năstase, când premierul a acuzat din nou justiţia că acţionează la comanda "regimului abuziv" a lui Traian Băsescu. De altfel, Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM, a considerat că ultimele declaraţii ale premierului despre "condamnarea politică" a lui Adrian Năstase afectează independenţa justiţiei şi induc opiniei publice un sentiment de neîncredere în actul de justiţie şi de nesiguranţă.

Conducerea CSM urma să se întâlnească, de asemenea în cursul zilei de luni, la ora 17.00 cu ambasadorului Republicii Franceze în România, Philippe Gustin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor