Reacţii după raportul MCV. Opoziţia şterge pe jos cu guvernul şi USL

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

După ce Comisia Europeană a publicat miercuri raportul MCV, în care oficialii europeni critică în termeni duri Parlamentul, în special din cauza modificărilor aduse Codului Penal în „marţea neagră”, reacţiile opoziţiei nu s-au lăsat aşteptate.

Europarlamentarul Cristian Preda: „MCV: nota 4 pentru USL

„În Raportul MCV prezentat azi public stă scris: „Modificarea expeditivă şi netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei a subliniat, de asemenea, că există îngrijorări în privinţa independenţei justiţiei. Acesta e limbajul tehnocraţilor de la Bruxelles. În traducere politică, toate astea înseamnă: majoritatea USL primeşte nota 4 pentru comportamentul privitor la normele statului de drept.

Nu există semne cum că un progres ar fi posibil. Atâta timp cât Ponta & co rămân la putere, statul de drept va fi sub o ameninţare permanentă”.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei: „Raportul MCV este devastator pentru USL. Nu românii trebuie să plătească, ci USL”

„USL şi Ponta au trădat şi trădează România şi românii pentru interesele baronilor.

Victor Ponta şi „grupul lui infracţional organizat”, aşa cum s-a autodefinit în 2012, au obţinut cele mai aspre critici în Raportul MCV, pentru că nu respectă independenţa justiţiei.

Toate minciunile şi intervenţiile brutale în justiţie ale lui Ponta, Antonescu şi Voiculescu se reflectă foarte prost în Raportul MCV şi arată lipsa voinţei politice a USL pentru măsuri anticorupţie. USL a vrut să aibă superimunităţi, a vrut să scoată parlamentarii de sub un sfert din pedepsele Codului Penal, să nu mai răspundă pentru încălcarea legii, liderii USL i-au atacat pe magistraţi, au spus că sunt dosare politice – adică au făcut tot ce puteau pentru că România să aibă un raport MCV catastrofal.

Efectele raportului MCV se răsfrâng, din păcate, asupra tuturor românilor, care plătesc astfel pentru că au o guvernare şi o majoritate politică în Parlament care acţionează împotriva intereselor României. USL şi Ponta au trădat şi trădează România şi românii pentru interesele baronilor.

[....] voinţa pro-corupţie a USL şi dictatura baronilor USL alungă investitorii, care vor competiţii corecte şi contracte date pe bune. Fără investiţii străine se reduce numărul locurilor de muncă, creşte şomajul, românii sărăcesc.

Raportul MCV laudă instituţiile atacate de Ponta şi USL. DNA, Înalta Curte, ANI, CSM şi Curtea Constituţională au spălat parte din ruşinea României de a fi condusă de un Guvern incompetent şi distructiv. Progresele menţionate în MCV sunt datorate unor judecători şi procurori independenţi, acelor magistraţi care fac ca justiţia să funcţioneze corect şi eficient. Sunt judecătorii şi procurorii care cercetează şi condamnă politicieni pe baza probelor reale, şi fără să se uite la funcţiile inculpaţilor”.

Fostul premier Emil Boc: „Raportul MCV, moţiune de cenzură la adresa Guvernului României şi a guvernării USL”

„Raportul MCV pe justiţie marchează regresul României în planul democraţiei şi al statului de drept şi este o moţiune de cenzură la adresa Guvernului României şi a guvernării USL. Dacă nu au moţiune de cenzură în Parlament, unde au 70%, e mai dureroasă moţiunea de cenzură care vine de la Bruxelles pe MCV, un vot de blam la adresa guvernării USL, care face regrese majore în progresele ţării noastre pe linia statului de drept şi democraţiei”.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu: „Raportul MCV reflectă problemele consolidării statului de drept din România”

„Activitatea instituţiilor ANI, DNA, ICCJ şi DIICOT este reflectată într-un mod pozitiv în noul raport. Este de apreciat efortul şi întreaga activitate a procurorilor şi judecătorilor, progresele înregistrate, imparţialitatea şi profesionalismul lor.

[...] Este inadmisibil că după atâţia ani de muncă, România primeşte, la început de an 2014, un al treilea raport negativ de când USL a preluat puterea. Ponta nu conştientizează cât rău face ţării noastre.

Raportul MCV apreciază intervenţiile Curţii Constituţionale în restabilirea statului de drept. CCR rămâne una dintre singurele instituţii din România care ne apară în faţa abuzurilor actualei puteri. Amintesc însă că odată votată Constituţia propusă de USL, se va elimina controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului”

Prim-Vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu: „Partea pozitivă a raportului MCV ţine de puterea judecătorească iar partea negativă, de USL”

"Raportul MCV confirmă că USL este o ameninţare la adresa statului de drept şi a independenţei justiţiei. Partea pozitivă a raportului ţine de puterea judecătorească, parte negativă, de USL", a afirmat Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.