Codruţa Kovesi: Raportul MCV constată obstacolele întâmpinate în lupta anticorupţie

Raportul MCV confirmă faptul că activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie reprezintă una din cele mai importante modalităţi în care România îşi îndeplineşte obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Flori Mladin
22.01.2014

Raportul MCV confirmă faptul că activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie reprezintă unul din cele mai importante moduri prin care România îşi îndeplineşte obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, şi-a exprimat miercuri poziţia faţă de concluziile raportului MCV, care a fost prezentat miercuri la Bruxelles, potrivit comunicatului Biroului de presă.

"Documentul subliniază că DNA a reuşit să îşi consolideze performanţa în lupta anticorupţie la nivel înalt, în pofida unor circumstanţe dificile. Instrumentarea dosarelor privind persoane cu funcţii importante a demonstrat eficienţa sistemului de justiţie din România, atât sub aspectul trimiterilor în judecată cât şi al condamnărilor.

Pe parcursul anului 2013, DNA şi-a menţinut ritmul din perspectiva investigaţiilor în cazuri de mare corupţie, cu o creştere importantă a numărului de persoane trimise în judecată. Experţii europeni remarcă faptul că dorinţa procurorilor DNA de a-şi apăra instituţia poate fi privită ca o notă pozitivă a angajamentului organizaţiei de a-şi îndeplini scopul.

Cu toate acestea, raportul constată obstacolele întâmpinate în lupta anticorupţie, dintre care sunt menţionate încercarea de numire procurori în funcţii de conducere fără a consulta procurorul şef al DNA, atacurile la adresa magistraţilor care instrumentează cauze privind persoane publice, precum şi maniera pripită şi netransparentă în care a fost modificat Codul Penal la finele anului 2013.

Raportul confirmă utilitatea propunerilor formulate de conducerea DNA de suplimentare a numărului de poliţişti în vederea aplicării prevederilor la confiscarea extinsă şi identifică posibile probleme în aplicarea noilor Coduri, de natură să justifice o intervenţie legislativă anterior intrării în vigoare a acestor acte normative. Raportul Comisei Europene realizează într-un mod obiectiv o imagine a principalelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar român".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor