Raportul MCV, Dan Şova şi piticii din grădina unui fost premier corupt

Marţi, 21 ianuarie 2014, în presă au apărut concluziile draftului raportului pe Justiţie al Comisiei Europene pentru România (raportul MCV).
Conferinţă de presă susţinută de Victor Ponta şi Dan Şova la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.01.2014

Marţi, 21 ianuarie 2014, în presă au apărut concluziile draftului raportului pe Justiţie al Comisiei Europene pentru România (raportul MCV). Raportul, care reflectă starea de sănătate a statului de drept român, aşa cum este ea percepută de experţii europeni, arată că, cităm: "criticile directe ale politicienilor, precum şi campaniilor de presă motivate politic la adresa judecătorilor, procurorilor şi a membrilor familiilor lor, contrastează cu practica statelor membre UE".

În draftul raportului MCV - raport de care depind multe, inclusiv aderarea României la Schengen, într-un viitor ce pare din ce în ce mai incert - se menţionează faptul că, la nivel european, există îngrijorări cu privire la independenţa sistemului judiciar şi "că există o rezistenţă la nivel politic şi administrativ privind măsurile anticorupţie." În acelaşi raport, se arată că respectarea sentinţelor judecătoreşti este în directă legătură cu separaţia puterilor în stat şi statul de drept. Experţii europeni atrag atenţia că, în momentul în care administraţia publică contestă deciziile instanţelor, acest fapt constituie o provocare la natura executorie a sentinţelor. Această problemă afectează cele mai importante instituţii ale statului, se afirmă în draftul MCV.

Nu îl afectează însă şi pe Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte. Invitat la Adevărul Live, Şova a declarat că ambele condamnări la închisoare ale lui Adrian Năstase sunt politice, surclasându-l astfel pe premierul V. Ponta, care afirmase (recent) acest lucru doar despre a doua condamnare a lui Năstase, cea de patru ani, primită în dosarul Zambaccian.

Semper fidelis-ul PSD, Şova a mai suţinut că politicienii pot comenta deciziile justiţiei, dacă acestea sunt definitive.

"Ambele condamnări ale lui Adrian Năstase sunt abuzive. A doua hotărâre a fost hilară, cea în care se spune că fostul premier a luat mită nişte pitici de grădină. Şi probatoriul, şi motivarea sunt hilare“ a declarat Şova.

"Adrian Năstase reprezintă un simbol de corupţie. Aşa scrie în hotărârea judecătorească. Şi dacă Adrian Năstase este un om politic, este o decizie politică, nu o eroare judiciară. Judecătorii l-au condamnat, deşi nu există probe. Cele două decizii au fost abuzive şi de asta am fost de acord cu premierul Victor Ponta atunci când a spus că sunt decizii politice“, mai spus Şova.

Într-adevăr, în motivarea primei sentinţe de condamnarea la închisoare a lui Năstase, judecătorii afirmau că: "Activitatea infracţională din dosarul «Trofeul calităţii» reprezintă un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti."

Draft MCV: riticile directe ale politicienilor, precum şi campaniilor de presă motivate politic la adresa judecătorilor, procurorilor şi a membrilor familiilor lor, contrastează cu practica statelor membre UE

Ministrul Marilor Proiecte a omis să reamintească auditoriului ca sintagma "simbol de corupţie" folosită de judecători preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie şi candidat cotat cu şanse reale (dacă nu chiar cu cele mai mari) la cea mai înaltă demnitate a statului român. Pentru a-şi finanţa campania electorală pentru prezidenţialele din 2004, Năstase s-a folosit însă nu de ideile sale politice, de calităţile sale "morale" etc. ci a făcut uz de şantaj şi trafic de influenţă, infracţiuni de drept cât se poate de penal.

Reamintim că declaraţiile premierului au fost criticate nu doar în afara ţării, ci şi în interiorul ei. La sesizarea CSM, Inspecţia Judiciară a investigat fundamentul acuzaţiilor la adresa justiţiei lansate de premierul Ponta, care a "deplâns" condamnarea la închisoare a lui A. Năstase (pentru fapte de corupţie) în dosarul Zambaccian, considerând-o "politică."

În urma cercetărilor, Inspecţia Judiciară a ajuns la concluzia că "declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei."

Nici raportul Inspecţiei Judiciare nici raportul MCV al experţilor europeni în materie de justiţie nu îl pot convinge însă pe Dan Şova că "dreptatea" nu este de partea Şefului său. Mândru de comentariile sale la Adevărul Live, Şova şi-a reiterat dreptul de a face ce îi place, indiferent de CSM, MCV etc. şi pe pagina sa de Facebook.

„Cele două hotărâri din cazul Adrian Năstase sunt abuzive şi politice. Am dreptul de a critica orice hotărâre definitivă şi care a intrat în puterea de lucru judecat. În schimb, nu am voie, ca politician, să critic hotărâri care sunt încă în procesul de judecare. Independenţa justiţiei nu este în vorbe, ci în fapte.”, afirmă Dan Şova, ministrul care a pierdut contractul strategic cu Bechtel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor