Credit Suisse, preluată de banca rivală. Guvernul elveţian susţine că asta e cea mai bună soluţie

(Captură Foto)

UBS Group AG a acceptat să preia rivalul său, Credit Suisse Group AG, pentru peste 3 miliarde de dolari, după ce a fost împins în cea mai mare tranzacţie bancară din ultimii ani de către autorităţile de reglementare dornice să oprească o scădere periculoasă a încrederii în sistemul bancar mondial.

Ministrul elveţian de Finanţe, Karin Keller-Sutter, a prezentat acordul de cumpărare a Credit Suisse de către UBS ca fiind nu un plan de salvare, ci cea mai bună soluţie posibilă pentru o situaţie dificilă.

Keller-Sutter, care a menţionat că deţine un cont bancar la Credit Suisse, a mai afirmat că cel mai rău scenariu a fost evitat, relatează Reuters.

"Acesta nu este un plan de salvare. Aceasta este o soluţie comercială, deoarece UBS preia Credit Suisse", a declarat ea la o conferinţă de presă la Berna, adăugând că "Falimentul Credit Suisse ar fi avut un prejudiciu colateral uriaş - pe piaţa financiară elveţiană, dar şi la nivel internaţional".

De asemenea, Keller-Sutter a afirmat că a fost în contact cu "colegi din Marea Britanie şi SUA" care au fost "foarte recunoscători pentru această soluţie, pentru că se temeau cu adevărat că ar putea avea loc un faliment al Credit Suisse ce implică o mulţime de pierderi".

Preşedintele Băncii Naţionale Elveţiene, Thomas Jordan, a declarat că a fost vital faptul că s-a găsit rapid o soluţie. Banca centrală a ajutat prin furnizarea de lichidităţi în valoare de 100 de miliarde de franci elveţieni (108 miliarde de dolari).

"Credit Suisse este clasificată ca fiind o bancă de importanţă sistemică globală datorită dimensiunii şi reţelei sale globale", a declarat el reporterilor. "Soluţia pe care o avem acum asigură faptul că funcţia de importanţă sistemică rămâne sigură".

Preşedintele UBS, Colm Kelleher, care va conduce entitatea combinată în calitate de preşedinte, a descris tranzacţia ca fiind o mare oportunitate, deşi mai este mult de lucru.

"Vom elimina riscurile multora dintre acele afaceri dificile pe care le moştenim de la Credit Suisse", a transmis el reporterilor.

În plus, el a precizat că este mult prea devreme pentru a discuta despre reduceri de personal la Credit Suisse, dar a fost optimist în ceea ce priveşte afacerile elveţiene ale băncii.

"Este un bun activ pe care suntem foarte hotărâţi să îl păstrăm", a adăugat Kelleher.

Tonul său optimist a contrastat cu cel al preşedintelui Credit Suisse, Axel Lehmann, care a fost emoţionat atunci când a vorbit despre dispariţia Credit Suisse, o bancă independentă veche de 167 de ani.

"Astăzi este o zi istorică, tristă şi foarte provocatoare", a menţionat el, adăugând că banca a fost prinsă de poveri vechi care s-au materializat.

"Este o acumulare de lucruri care s-au adunat de-a lungul a foarte mulţi ani şi butoiul s-a spart", a spus Lehmann.

Cumpărarea gigantului bancar Credit Suisse are loc în contextul în care, recent, una dintre cele mai mari bănci din SUA, Silicon Valley Bank (SVB), a intrat în faliment şi a declanşat un val de probleme pe scena bancară americană şi globală.

De altfel, la doar două zile după scandalul iscat de SVB, autorităţile de reglementare au închis duminică Signature Bank din New York, al treilea cel mai mare faliment din istoria bancară a Statelor Unite.

Iar la sfârşitul săptămânii trecute, giganţii de pe Wall Street au luat joi măsuri pentru a pune capăt crizei bancare din SUA, ajungând la un acord pentru a sprijini First Republic Bank, o bancă de dimensiuni medii ale cărei acţiuni au fost afectate de o criză bancară mai amplă, potrivit The Guardian.

Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan şi alţii vor depune 30 de miliarde de dolari în First Republic, care a văzut cum clienţii îşi retrag banii în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank (SVB) şi a temerilor că First Republic ar putea fi următoarea.

Acţiunile First Republic - o bancă cu sediul în San Francisco care se adresează în mare parte clienţilor mai bogaţi, inclusiv cofondatorului Facebook, Mark Zuckerberg - au scăzut cu aproximativ 70% de la aflarea veştii despre prăbuşirea SVB. Acestea au mai scăzut cu 22% joi, înainte de planul de salvare, dar au încheiat ziua în creştere cu aproape 10%. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie