Băncile americane lansează o operaţiune de salvare a First Republic Bank, pentru a stopa spirala crizei

First Republic Bank - logo
First Republic Bank - logo (Youtube - captură ecran)

Giganţii de pe Wall Street au luat joi măsuri pentru a pune capăt crizei bancare din SUA, ajungând la un acord pentru a sprijini First Republic Bank, o bancă de dimensiuni medii ale cărei acţiuni au fost afectate de o criză bancară mai amplă, potrivit The Guardian.

Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan şi alţii vor depune 30 de miliarde de dolari în First Republic, care a văzut cum clienţii îşi retrag banii în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank (SVB) şi a temerilor că First Republic ar putea fi următoarea.

"Acţiunile celor mai mari bănci din America reflectă încrederea lor în sistemul bancar al ţării. Împreună, ne desfăşurăm puterea financiară şi lichidităţile în sistemul mai mare, acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", au declarat joi băncile într-o declaraţie comună.

Marile bănci au primit depozite de miliarde de dolari de la băncile mai mici, regionale, deoarece criza bancară a speriat clienţii acestora. Autorităţile americane au intervenit pentru a prelua controlul SVB şi al băncii Signature din New York la sfârşitul săptămânii trecute, după ce clienţii speriaţi şi-au retras depozitele.

Băncile şi autorităţile de reglementare speră că această acţiune va funcţiona ca un zid de protecţie, protejând First Republic Bank şi împiedicând răspândirea crizei la alte bănci mai mici.

Acţiunile First Republic - o bancă cu sediul în San Francisco care se adresează în mare parte clienţilor mai bogaţi, inclusiv cofondatorului Facebook, Mark Zuckerberg - au scăzut cu aproximativ 70% de la aflarea veştii despre prăbuşirea SVB. Acestea au mai scăzut cu 22% joi, înainte de planul de salvare, dar au încheiat ziua în creştere cu aproape 10%.

Într-o declaraţie comună, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, preşedintele Rezervei Federale, Jay Powell, şi autorităţile de reglementare de rang înalt au declarat: "Această dovadă de sprijin din partea unui grup de bănci mari este binevenită şi demonstrează rezistenţa sistemului bancar".

Înaintea acestei ştiri, Yellen a asigurat joi Congresul că sistemul bancar american este "solid".

"Pot să-i asigur pe membrii comisiei că sistemul nostru bancar este solid şi că americanii pot avea încredere că depozitele lor vor fi acolo când vor avea nevoie de ele", a declarat ea în faţa comisiei de finanţe a Senatului.

SVB avea un procent ridicat de depozite "neasigurate" - depozite peste limita asigurată de guvern de 250.000 de dolari. Depozitele neasigurate ale SVB reprezentau 94% din totalul acestora. Procentul de depozite neasigurate al First Republic era mult mai mic - 68%, potrivit S&P Global - dar era suficient de ridicat pentru a îngrijora investitorii şi deponenţii cu conturi de peste 250.000 de dolari la bancă.

În cadrul planului de salvare fără precedent, majoritatea celor mai mari bănci din SUA vor face depozite neasigurate la First Republic. Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase şi Wells Fargo vor depune fiecare câte 5 miliarde de dolari în First Republic. Goldman Sachs şi Morgan Stanley depun fiecare câte 2,5 miliarde de dolari, iar BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist şi US Bank depun fiecare câte 1 miliard de dolari, pentru un total de 30 de miliarde de dolari din partea celor 11 bănci.

Vestea a fost dată în contextul în care banca centrală elveţiană a acordat un împrumut de 53,7 miliarde de dolari către Credit Suisse pentru a pune capăt propriei sale crize de încredere. Preţul acţiunilor băncii, care a avut probleme timp îndelungat, s-a prăbuşit după ce cel mai mare acţionar al acesteia, Saudi National Bank, a declarat că nu poate oferi mai multă finanţare pentru Credit Suisse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie