Consiliul de Securitate al ONU devine teatrul conflictului sino-american asupra OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Pierre Albouy / Getty Images)

În acest moment, China foloseşte tot ce poate pentru a demonta mesajele Washingtonului, aşa că nimeni nu este surprins că oficialii chinezi îşi exprimă indignarea faţă de blocarea, de către SUA, a unui proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care susţine apelul şefului ONU, Antonio Guterres, pentru încetarea animozităţilor globale şi concentrarea resurselor comunităţii internaţionale în combaterea pandemiei virusului Wuhan.

Reuters a citat un diplomat chinez spunând că este „şocant şi regretabil” faptul că Washingtonul şi-a retras, vineri, sprijinul pentru proiectul de rezoluţie.

"Statele Unite au fost de acord cu textul de compromis şi este şocant şi regretabil că SUA şi-au schimbat poziţia", a menţionat diplomatul.

Totuşi, după câteva ore, ştirea s-a dovedit nimic altceva decât un fake news marca Reuters în momentul în care un oficial american a ieşit la rampă deschisă şi a afirmat că nu a existat niciodată niciun acord cu privire la vreun text.

Punctul focal al conflictului este Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în prezent sursă de controverse profunde şi tensiuni tot mai mari între China şi SUA, mai ales după ce agenţiile de informaţii germane (BND) şi americane (CIA) au dezvăluit că preşedintele chinez Xi Jinping a cerut directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus - de orientare marxistă şi apropiat de regimul comunist de la Beijing - să minimizeze severitatea pandemiei virusului Wuhan în ianuarie şi să întârzie să declare criza o urgenţă de sănătate.

Reuters arată că „discuţiile [la ONU, n.r.] dintre China şi Statele Unite au fost întrerupte ca urmare a menţionării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”.

Statele Unite au respins textul rezoluţiei care ar conţine orice referire la OMS, chiar şi atunci când textul a fost schimbat pentru a menţiona doar „agenţii de sănătate specializate” în loc de o referire directă.

Preşedintele Trump a întrerupt finanţarea OMS, o agenţie a ONU, după ce organizaţia nu numai că a minimizat grav ameninţarea pandemiei (identificând-o foarte târziu ca atare), ci a transmis recomandări contrare interesului public - de exemplu, la sfârşitul lunii ianuarie, de a menţine deschise fluxurile de călători şi mărfuri din China, deşi era evident că acestea accelerau răspândirea epidemiei în lume.

Administraţia Trump a acuzat OMS că este „orientată spre China” şi că îşi permite să fie „trompeta” dezinformării Beijingului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii