Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă cere Chinei să permită o anchetă independentă asupra virusului Wuhan

Joseph Borrell
Joseph Borrell (KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Şeful politicii externe al Uniunii Europene a cerut joi Chinei să contribuie la lupta împotriva pandemiei virusului Wuhan şi a spus că ar trebui să existe o anchetă ştiinţifică independentă asupra originilor pandemiei.

China refuză să permită intrarea pe teritoriul său a unei echipe internaţionale de anchetatori care să stabilească originea virusului Wuhan atâta timp cât pandemia nu s-a oprit şi cât timp membri marcanţi ai administraţiei Trump acuză regimul comunist chinez de muşamalizarea datelor privind focarul şi originea sa, a declarat Chen Xu, ambasadorul chinez la ONU.

Într-un articol publicat în ediţia de vineri a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, Josep Borrell a declarat că Beijing-ul ar trebui să acţioneze pentru a proteja lumea de viitoarele pandemii.

„Este necesară o anchetă ştiinţifică independentă asupra originii acestei pandemii”, a scris el.

Virusul a apărut la Wuhan, China, în decembrie, iar unele ţări, inclusiv Statele Unite şi unele state europene au criticat modul în care regimul comunist chinez a răspuns la focar.

China spune că a fost deschisă şi transparentă în abordarea sa, deşi există numeroase dovezi care atestă contrariul.

Borrell a declarat că regimul comunist ar trebui să-şi asume responsabilităţile „proporţionale cu greutatea sa” în combaterea pandemiei, a cercetării cu privire la vaccinuri şi în stimularea economiei globale, inclusiv să joace un rol major în efortul de scutire a datoriei pentru ţările în curs de dezvoltare.