CIA crede că Beijingul a încercat să preseze OMS să întârzie declararea virusului Wuhan pandemie
focus
alte articole
CIA este a doua agenţie de informaţii occidentală care acuză China că a încercat să acopere gravitatea focarului de virus Wuhan.
Săptămâna trecută, mass-media germană a raportat că serviciul federal de informaţii externe, BND, consideră că Xi Jinping a încercat personal să ţină lumea în beznă în ceea ce priveşte transmiterea de la om la om a virusului Wuhan.
Atât China, cât şi OMS neagă acuzaţiile.
Dar un nou raport CIA susţine că regimul comunist de la Beijing a încercat să oprească Organizaţia Mondială a Sănătăţii să emită un avertisment global cu privire la coronavirus, potrivit Newsweek.
Deşi documentul nu a fost publicat, conţinutul acestuia a fost confirmat de către oficialii comunităţii americane de informaţii. Se presupune că Beijing-ul a ameninţat că va înceta să conlucreze în anchetele privind virusul Wuhan, pe care OMS avea datoria să le efectueze, dacă agenţia ar fi declarat focarul situaţie de urgenţă pentru sănătatea publică internaţională.
OMS a refuzat să comenteze discuţii specifice cu statele membre, dar a menţinut într-o declaraţie pentru Newsweek că „îşi bazează recomandările pe ştiinţă, bune practici de sănătate publică, dovezi, date şi sfaturi ale experţilor independenţi”.
Administraţia Trump acuză China că a acoperit gravitatea focarului în stadiul iniţial - se presupune că a întârziat în mod intenţionat răspunsul internaţional la criză pentru a achiziţiona pe ascuns consumabile medicale - şi că virusul a fost scurs dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul pandemiei. China respinge complet acuzaţiile, deşi, după şase luni de la apariţia focarului nu a reuşit să prezinte un pacient zero şi niciun motiv despre modul în care a apărut virusul, dar susţine, în ciuda evidenţelor, că a fost transparentă cu privire la virus în orice moment.
Raport german
Acuzaţiile CIA sunt un ecou al unui raport recent publicat în revista Der Spiegel, care a menţionat că serviciul de informaţii externe din Germania (BND) afirmă că preşedintele chinez Xi Jinping, personal, a făcut presiuni asupra şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru a suprima ştirile despre focar.
S-a afirmat că, într-o conversaţie din 21 ianuarie, preşedintele Jinping i-a spus lui Ghebreyesus să reţină informaţii despre transmiterea de la om la om a virusului şi să întârzie să declare virusul pandemie.
Oficialii CIA care au vorbit cu Newsweek nu au spus dacă bănuiau că Xi Jinping a încercat să preseze OMS.
OMS şi China neagă
Organizaţia a negat deja raportul publicaţiei Der Spiegel şi a subliniat mai multe neconcordanţe din acesta. De exemplu, China a confirmat public că virusul trece de la om la om în 20 ianuarie, înainte de presupusa conversaţie, iar OMS a afirmat că aceasta a avut loc două zile mai târziu, după ce experţii săi au vizitat Wuhan.
Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a aruncat mai multe incertitudini în ceea ce priveşte această ştire, susţinând la Newsweek că Ghebreyesus nu a vorbit cu Xi Jingping în 20, 21 sau 22 ianuarie. El a spus că s-au întâlnit doar pe 28 ianuarie, dar că în timpul întâlnirii nu s-a prezentat anunţul privitor la o situaţie de urgenţă.
De asemenea, Ministerul chinez de Externe a declarat luni că nu a existat nicio conversaţie între cei doi în 21 ianuarie.
O avertizare privind situaţia de urgenţă (procedură diferită de declararea unei pandemii) este emisă atunci când un focar prezintă un risc pentru mai multe ţări şi necesită un răspuns internaţional coordonat.
Aceasta declanşează diverse măsuri de sănătate publică, inclusiv solicitări de finanţare şi resurse sporite pentru a opri răspândirea pe plan global, precum şi recomandări privind comerţul şi călătoriile; de fapt, la sfârşitul lunii ianuarie, OMS a cerut expres ţărilor să nu impună restricţii de călătorie oamenilor care veneau din China şi asupra mărfurilor.
OMS a reunit Comitetul de Urgenţă la 22 şi 23 ianuarie pentru a discuta o astfel de declaraţie, însă experţii săi - care aveau deja dovezi de transmitere de la om la om - au ajuns la concluzia că focarul nu constituie o situaţie de urgenţă la acea vreme. La 30 ianuarie a fost emis un avertisment global.