Ala Nemerenco: Pe final de carantină strictă cu o durată de 60 de zile, Moldova clocoteşte de infecţie

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Actuala guvernare de la Chişinău a picat iremediabil testul de competenţă în faţa coronavirusului, consideră Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Sandu, făcând referire la datele anunţate în ziua de miercuri, 13 mai – 252 de cazuri noi de persoane infectate, ceea ce a provocat numeroase comentarii.

„Mulţi s-au lăsat prinşi de ideea că dacă s-au făcut mai multe teste (1305) e normal şi cazuri să fie depistate mai multe. Fals! Suntem pe final de carantină strictă cu o durată de 60 de zile (!). Şi acest număr mare demonstrează de fapt că ţara clocoteşte de infecţie. Spitalele clocotesc, personalul medical care se infectează zilnic şi ritmic, clocoteşte şi el, raioane şi sate întregi clocotesc. Şi cum faci teste mai multe - pur şi simplu răbufneşte clocoteala.

Azi (miercuri 13 mai n.r.), la a 68-a zi de la primul caz, spre deosebire de ţările normale, noi nu înregistrăm măcar o situaţie de platou, ci suntem încă în ascendenţă. Escaladăm Everestul prostiei cu încăpăţânare de invidiat…”, a scris Nemerenco, într-o postare pe contul său de Facebook.

În context, fostul ministru a punctat că alte state fac teste de zeci de ori mai multe ca noi, mii pe zi, însă au ajuns să depisteze unu-două cazuri şi au intrat în pandemie plus-minus câteva zile odată cu Republica Moldova. Deci, relaţia test/caz nou după luni de zile de epidemie nu mai e doar un raport, e un examen, a comentat Nemerenco.

„Examenul cum ţara, prin măsuri specifice de control şi prevenire a infecţiei, a pus coronavirusul la ungher. Noi ce-am făcut? Noi abia ne luăm avânt în sus… Slovacia: 4 cazuri noi astăzi şi 127 mii teste realizate total, Slovenia: 2 cazuri (66 mii teste), Croaţia: 6 cazuri (49 mii teste), Estonia: 5 cazuri (66 mii teste), Lituania: 14 cazuri (200 mii teste), Letonia 1 caz (43 mii teste), Moldova 252 cazuri noi şi ... 20 mii teste”, a subliniat Nemerenco, punctând că nu e cazul să ne facem iluzii, întrucât „dacă va fi necesar, mâine o să avem 40”.

Precizăm că, miercuri, 13 mai, în Republica Moldova au fost confirmate oficial 252 cazuri noi de infecţie cu virusul Wuhan, asta deşi cu o zi în urmă au fost înregistrate cu 100 mai puţin, şi tot cu atât mai puţin cu două zile în urmă. Vineri, 15 mai, este ultima zi a stării de urgenţă, iar moldovenii încă nu ştiu care vor fi condiţiile de relaxare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe