Departamentul de Stat: Cercetătorii de la Institutul din Wuhan aveau simptome COVID19 în toamna lui 2019
alte articole
Mai mulţi cercetători de la Institutul de Virologie Wuhan aveau simptome similare cu cele cauzate de virusul Wuhan în toamna anului 2019, potrivit Departamentului de Stat al SUA, care contrazice astfel afirmaţiile unui cercetător principal din institut ce a susţinut că nu există infecţii în rândul oamenilor de ştiinţă de acolo.
Dezvăluirea face parte dintr-o fişă informativă publicată de Departamentul de Stat al SUA în 15 ianuarie, care acuză Partidul Comunist Chinez de păstrarea obsesivă a secretului în legătură cu originea virusului Wuhan, cunoscut în mod obişnuit ca "noul coronavirus".
Citiți și Medicul care a descoperit HIV: "Virusul Wuhan nu poate fi decât creat în laborator"
Centrul chinez pentru controlul bolilor a raportat oficial un grup de cazuri de pneumonie de origine necunoscută abia pe 21 decembrie 2019. Dar, câteva luni mai târziu, au apărut noi dovezi care sugerează că autorităţile chineze erau la curent cu primul caz de virus Wuhan pe 17 noiembrie. Guvernul SUA nu a fost informat despre virus până la 30 decembrie - iar atunci a primit notificarea din partea Taiwan-ului, nu din partea Chinei.
Puţine lucruri s-au ştiut despre primii pacienţi care au contractat virusul şi Partidul nu a admis niciodată o legătură cu Institutul de Virologie Wuhan, care se află nu departe de piaţa de animale vii Huanan, din Wuhan, unde autorităţile chineze au susţinut luni de zile că ar fi apărut virusul şi că ar fi originea epidemiei.
„Guvernul SUA are motive să creadă că mai mulţi cercetători din cadrul WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de primul caz identificat al focarului, cu simptome compatibile atât cu COVID-19, cât şi cu cele produse de boli sezoniere comune”, se arată în nota informativă a Departamentului de Stat. „Acest lucru ridică întrebări cu privire la credibilitatea afirmaţiei publice a cercetătorului principal al IVW - Shi Zhengli - conform căreia "nu a existat o infecţie" în rândul personalului IVW şi al studenţilor, cauzată de virusul SARS-cov-2 sau de virusul SARS”.
Departamentul de Stat a subliniat că focarele virale accidentale nu sunt ceva nou în China, dând exemplu focarul SARS din 2004 din Beijing, care a apărut într-un laborator. Departamentul a adăugat că orice investigaţie semnificativă a originilor focarului trebuie să includă interviuri cu cercetătorii din laboratorul Wuhan care s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019.
„Partidul Comunist Chinez a împiedicat jurnaliştii independenţi, anchetatorii şi autorităţile globale din domeniul sănătăţii să intervieveze cercetătorii de la IVW, inclusiv cei care erau bolnavi în toamna anului 2019. Orice anchetă credibilă cu privire la originea virusului trebuie să includă interviuri cu aceşti cercetători şi o completă documentare a bolilor nedeclarate anterior”, a spus departamentul.
Departamentul de Stat susţine că Institutul de Virologie Wuhan efectuează cercetări cu privire la viruşi similari cu virusul Wuhan încă din 2016. Regimul a păstrat secretul cu privire la programele de cercetare şi Departamentul de Stat solicită transparenţă.
„Anchetatorii OMS trebuie să aibă acces la înregistrările cercetărilor IVW asupra liliecilor şi a altor coronavirusuri înainte de izbucnirea COVID-19. Ca parte a unei anchete amănunţite, aceştia trebuie să aibă o documentare completă a motivului pentru care IVW a modificat şi apoi a eliminat înregistrările online ale activităţii sale cu RATG13 şi alţi viruşi ", a spus departamentul.
Institutul de virologie Wuhan, în ciuda faptului că pretinde că este o instituţie civilă, a lucrat la proiecte secrete cu armata chineză, inclusiv experimente secretizate pe animale încă de la începutul anului 2017, au aflat Statele Unite.
"Statele Unite şi alţi donatori care au finanţat sau au colaborat la cercetarea civilă la WIV au dreptul şi obligaţia de a stabili dacă vreuna dintre finanţările noastre pentru cercetare a fost redirecţionată către proiecte militare secrete chineze la WIV", a spus departamentul.
În ciuda faptului că este semnatar al Regulamentului Internaţional de Sănătate, regimului comunist chinez i-a luat mai mult de două luni pentru a alarma lumea în legătură cu izbucnirea focarului de virus Wuhan. Regimul ştia despre transmiterea de la om la om la sfârşitul anului 2019, dar nu a informat comunitatea internaţională până în 20 ianuarie.