Masa de Sărbători: 4 reţete de peşte reconfortante şi delicioase
alte articole
La masa de sărbători, pe lângă celelalte feluri speciale şi sofisticate, cozonac şi torturi, este bine venit un meniu deosebit cu peşte. Vă prezentăm câteva reţete în acest sens:
Salată de somon cu citrice şi dressing cu mac
Somon cu sos de măsline, lămâie şi rucola
Somon la cuptor cu sos de spanac şi ciuperci
Biban la cuptor cu legume, lămâie şi capere
Salată de somon cu citrice şi dressing cu mac
Este o salată ce încântă ochiul prin diversitatea de culori, e deosebit de săţioasă, reconfortantă şi hrănitoare.
Ingrediente:
o bucată de peşte (somon, păstrăv sau orice alt fel de peşte aveţi la îndemână)
două portocale,
un grapefruit,
sucul de la lămâie,
un avocado,
un măr,
200 g de salată verde, spanac sau rucola
pentru dressing:
coaja rasă de la o lămâie,
o lingură de mac,
6-8 linguri de smântână subţire sau iaurt,
5-6 linguri de ulei de măsline,
Modul de preparare:
Bucata de peşte se presară cu sare şi piper şi se prepară fie la tigaie, fie la cuptor. Se lasă deoparte să se răcească puţin.
Portocalele şi grapefruitul se curăţă de coajă, iar cu ajutorul unui cuţit cu lama ascuţită se îndepărtează pieliţa albă. Se taie în bucăţi mai mici, în ce formă doriţi.
Se rade coaja de la o lămâie cu o răzătoare fină, apoi se stoarce sucul, care se va folosi la stropirea mărului şi pentru avocado.
Avocado se taie în jumătate, de decojeşte apoi se taie în felii pe lăţime. După ce ambele părţi au fost feliate, pentru a îmbogăţi gustul şi preveni oxidarea lor, se presară sucul de la o jumătate de lămâie.
Mărul se taie de asemenea în bucăţele, după ce în prealabil s-a îndepărtat cotorul, apoi se stropeşte cu cealaltă jumătate de suc de lămâie.
Prepararea dressingului:
Într-un castron mic, coaja rasă de lămâie se amestecă cu mac, apoi se adaugă smântâna subţire şi uleiul de măsline. Se pune sare şi piper după preferinţa apoi se bat bine toate ingredientele cu o furculiţă până când smântâna şi uleiul se mixează bine.
Ca alternativă, dacă aveţi un blender sau un robot de bucătărie, puteţi mixa toate ingredientele la turaţie mică.
Salata se poate asambla pe un platou mare sau individual în fiecare farfurie. Se aşterne mai întâi un pat de verdeaţă apoi se aşează de jur împrejur bucăţi de avocado, măr, grapefruit şi portocale. În mijloc se pun bucăţile de peste. Înainte de servire se toarnă dressingul cu mac peste salată.
Somon cu sos de măsline, lămâie şi rucola
Savuros şi delicat, somonul preparat pe plită sau la grătar poate fi servit cu un sos delicios de măsline. Combinaţia de măsline cu lămâie şi verdeţuri aromate e deosebită, uşoară şi naturală. E un sos care dă distincţie şi completează foarte bine atât peştele cât şi diverse feluri de mâncăruri de legume.
Ingrediente:
3-4 fileuri de somon,
O lămâie mai mare sau două mai mici,
ulei de măsline pentru uns,
Sare şi piper după gust,
Pentru sos:
O legătură de rucola proaspătă, busuioc sau pătrunjel tocate mărunt,
1-2 crenguţe de măghiran, sau ½ linguriţă de măghiran uscat ,
3-4 măsline verzi,
6-8 măsline negre,
5-6 linguri de ulei de măsline,
2 linguri de suc proaspăt de lămâie,
2 linguri de oţet balsamic,
Modul de preparare:
Bucăţile de somon se spală sub jet de apă şi apoi se usucă; se sărează şi piperează după gust, apoi se ung cu ulei de măsline. Se pun bucăţile de peşte pe plita încinsă la fript. Se lasă două minute, apoi se întorc pe cealaltă parte, cât şi pe părţile laterale. Când sunt pe ultima parte, se adaugă câte o felie de lămâie pe fiecare bucată de somon. Când e gata, peştele se ia de pe plită şi se pune deoparte.
Pentru prepararea sosului, se începe mai intâi prin tocarea măruntă a măslinelor, măghiranului şi a câtorva frunze de rucola; se pun într-un castronaş, după care se adaugă ulei de măsline, 2 linguri de lămâie, două linguri de oţet balsamic şi se amestecă bine. O parte din sos se pune peste peşte, restul se pune alături.
Somonul se aşează pe platou, pe un pat de legume, servindu-se cu sos de măsline. Se ornează cu frunze verzi de rucola, pătrunjel sau busuioc.
Somon la cuptor cu sos de spanac şi ciuperci
Gătit la cuptor, peştele îşi păstrează gustul şi aroma specifică, iar carnea rămâne suculentă, dacă o preparăm la temperatură ridicată şi reducem timpul de gătire ( ex. 15-20 minute, în funcţie de mărimea bucăţilor). Dacă este lăsată mai mult decât are nevoie, carnea se întăreşte şi se usucă, iar gustul devine fad.
Ingrediente:
500 g file de somon,
40 g unt sau 3 linguri de ulei de măsline,
20 g de unt sau 1-1/2 linguri de ulei de măsline,
200 g ciuperci feliate (proaspete sau decongelate),
sucul de la o jumătate de lămâie
pentru sosul de ciuperci:
500 g frunze de spanac proaspăt sau (250 g - congelat),
2-3 linguri ulei de măsline,
2 căţei de usturoi,
1 ceapă de mărime mijlocie,
sucul de la o 1/2 lămâie,
1/2 pahar de zeamă de oase sau apă,
sare, paprică şi piper negru după gust
câteva fire de pătrunjel verde pentru ornat
Modul de preparare:
Cuptorul se încălzeşte la 200C.
Se începe mai întâi cu pregătirea fileurilor de peşte. Acestea se spală bine cu apă rece şi apoi se usucă cu un prosop de hârtie. Bucăţile de somon se taie în bucăţi de mărime potrivită (4 cm); se asezonează cu sare, paprică şi piper, după care se aşează într-un vas termorezistent, având grijă să se lase un mic spaţiu între felii.
Deasupra fiecărei bucăţi de peşte se pune un vârf de cuţit de unt sau se stropeşte cu ulei. Somonul se acoperă şi se dă la cuptor aprox. 15 - 20 de minute, după care se scoate din cuptor, se stropeşte cu suc de lămâie şi se lasă deoparte vreo 2-3 minute.
Cât timp peştele se găteşte la cuptor, se prepară ciupercile şi sosul de spanac.
Ciupercile se spală de impurităţi, apoi se taie partea aţoasă dinspre rădăcina ciupercii, fără a se îndepărta partea fragedă a cozii. Se lasă deoparte să se scurgă de apă, după care se taie în felii.
Între timp, într-o tigaie se pun 20 g de unt sau 1-2 linguri de ulei, după care se adaugă ciupercile feliate. Se fierb la foc mediu-mic, amestecând din când în când, până când apa lăsată de ciuperci scade. Se adaugă sare şi piper după preferinţă, apoi se stropesc bine cu sucul de la o jumătate de lămâie.
Prepararea sosului de spanac
Frunzele de spanac se spală în 3-4 ape, apoi se taie în bucăţi de aprox 2 cm.
Se toarnă uleiul într-o cratiţă la foc mediu-mare, apoi se adaugă ceapă şi usturoiul tocate mărunt. Se sotează până când acestea lasă aroma, apoi adaugă spanacul şi 1/2 cană de apă sau zeamă de oase şi se găteşte până ce spanacul se înmoaie şi îşi micşorează volumul.
Se ia de pe foc şi se face face piure, fie cu ajutorul unui blender de mâna dacă se doreşte un sos fin, sau mai simplu, folosind zdrobitorul de cartofi, în acest caz, rămânând bucăţele de frunze nezdrobite, care vor avea farmecul lor în sos. Se adaugă sare, piper şi zeamă de lămâie.
După ce este gata, sosul se toarnă în tavă printre bucăţile de peşte. Pe fiecare bucată de peşte se pune câte o felie de ciupercă şi o frunză de pătrunjel. Restul ciupercilor se împrăştie printre feliile de peşte.
Se serveşte ca atare sau cu garnitură de cartofi sau orez.
Biban la cuptor cu legume, lămâie şi capere
Dacă doriţi o reţetă de preparare a peştelui care să păstreze pe cât posibil gustul delicat al cărnii, încercaţi această metodă simplă de gătire la cuptor.
Carnea de biban este foarte gustoasă, hrănitoare şi sănătoasă, un adevărat răsfăţ pentru iubitorii de peşte cu carne albă. Pe de altă parte, gustul uşor astringent şi picant al caperelor dau legumelor din tavă un surplus de aromă şi personalitate.
Ingrediente:
1 biban,
1 ceapă mare sau două cepe mijlocii,
2-3 ardei,
6-7 morcovi mici (500 g),
1 lămâie feliată,
6-7 căţei de usturoi,
10-12 capere,
sare, piper şi paprică după gust,
1 legătură de pătrunjel (sau leuştean),
100 ml ulei de măsline sau 40 g de unt
Modul de preparare:
Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade.
Bibanul se curăţă de solzi şi intestine, se spală apoi în apă rece, după care se tapetează uşor cu un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de apă.
Morcovii se curăţă, şi se lasă întregi dacă sunt mici, sau se taie sub formă de bastonaşe dacă sunt mai mari. Ardeii se taie în rondele, la fel şi ceapa. Usturoiul se curăţă şi se lasă întreg.
Peştele se sărează şi se pipărează atât pe exterior cât şi în interior. Pe una dintre părţile laterale se fac 4-5 crestături nu prea adânci, în care se vor pune câte o jumătate de felie de lămâie.
În interiorul peştelui se pun câteva frunze de pătrunjel, câteva rondele de ardei, 2-3 felii de lămâie, peste care se aşează din nou câteva crenguţe de pătrunjel. Se închid părţile laterale cu ajutorul unei scobitori. Se presară pe deasupra puţină paprică, pentru culoare.
În tava în care se pune peştele la cuptor, se aşează un strat de ceapă şi ardei, apoi se aşează peştele umplut, iar în jurul lui, se aranjează morcovii şi se adaugă usturoiul.
Peste legume se presară sare şi piper, apoi se adaugă caperele, având grijă să fie câteva şi pe peşte. Caperele dau un gust deosebit mâncării.
Deasupra peştelui se pun cubuleţe de unt. Peste legume se toarnă o cană de apă, lăsând apa să se scurgă uşor pe marginea interioară a tăvii, pentru a evita spălarea condimentelor.
Pentru a evita arderea cozii, aceasta se poate înveli în hârtie de copt. Tava se acoperă cu hârtie de copt după care, se dă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Înainte cu 10 minute de-a scoate peştele din cuptor, se indeparteeaza foaia de copt de deasupra tăvii. Se verifică sosul din tavă, şi se adaugă puţină apă dacă a scăzut prea mult. De asemenea, peste peşte se toarnă cu o lingură puţin sos din tavă.
Când peştele este bine pătruns se scoate din cuptor şi se serveşte.