Branzino fript pe plită sau la grătar cu salsa de legume - o savoare

Biban de mare la grătar
Biban de mare la grătar (Maria Matyiku / Epoch Times)

Branzino, cunoscut şi sub denumirea de biban de mare, este un peşte foarte popular mai ales pe timpul verii, consumându-se cu plăcere atât la noi, cât şi în toată Europa - nu vei fi surprins să îl găseşti în meniu şi la cele mai pretenţioase restaurante. Este un peşte fără multe oase, uşor şi foarte aromat, cu o carne fragedă, în special dacă se găteşte întreg.

În această reţetă, peştele întreg şi necurăţat de solzi, este umplut cu verdeaţă, usturoi şi felii de lămâie. Prăjirea pe plită sau la grătar este o metodă simplă şi uşoară de-a găti peştele. În timpul frigerii, solzii formează o crustă groasă care ţine sucul în carne şi previne uscarea acesteia. După îndepărtarea pielii, a aripioarelor dorsale şi a şirii spinării - fileul rămas este fără oase, suculent şi savuros.

Ingrediente pentru două porţii:

2 peşti branzino (1-1.2 kg),
o lămâie,
legătură de pătrunjel,
o crenguţă de rozmarin (opţional)
3-4 căţei de usturoi,
3 linguri de ulei de măsline,
1/2 ceapă,
2 roşii,
un castravete,
sare, piper după gust,
1-2 linguri de oţet balsamic

Modul de preparare:

Mai întâi, peştele se curăţă în interior, se spală bine apoi se şterge cu un prosop absorbant. Se unge cu ulei de măsline pe interior şi pe exterior, după care se condimentează cu puţină sare şi piper.

În interiorul fiecărui peşte se pun 1-2 căţei de usturoi zdrobiţi, frunze de pătrunjel, puţin rozmarin(opţional) şi felii de lămâie. Burta peştelui se închide cu ajutorul unor scobitori. Se lasă deoparte cel puţin o jumătate de oră, pentru a permite aromelor din umplutură să pătrundă bine în carne.

Peştele se prăjeşte apoi pe plita încinsă sau la grătar câte 10 minute pe fiecare parte, până când pielea devine maronie şi crocantă. Pentru a preveni arderea cozii, capetele acesteia se pot înveli în prealabil cu hârtie de copt.

Pentru prepararea salsei, se începe cu pregătirea legumelor: ceapa se taie cât se poate de mărunt. Dacă vă place puteţi tăia şi 1-2 căţei de usturoi. Ceapa tăiată se pune în castronul de salată, se presară puţină sare, apoi se stropeşte bine cu zeama de lămâie şi se toarnă ulei de măsline - se lasă la marinat până când peştele este copt.

Roşiile se taie în cubuleţe mici, la fel şi castravetele. Pătrunjelul rămas de la umplerea peştelui se taie mărunt.

Înainte de servire, peste ceapa marinată, se adaugă roşiile, castravetele şi frunzele de pătrunjel mărunţite. Dacă mai este nevoie se adaugă sare şi piper după gust. La final, se adaugă oţetul balsamic.

O parte din salsa se pune peste peşte, iar restul se serveşte alături. Delicios!

Notă: Branzino, pe lângă denumirea biban de mare, se poate găsi şi sub alte denumiri: lup de mare, lavrac - inspirat probabil din limba greacă: lavraki, sau spigola din italiană; European sea bass - pe continentul american şi lista cred că ar putea continua.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.