Cioloş, apel către elevi: "Să nu căutaţi titluri goale de conţinut, aşa cum fac unii"

Scoala românească trebuie să vină cu o schimbare de perspectivă, trebuie să lase elevilor spaţiu să se exprime şi să înveţe responsabilitatea, a opinat premierul.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Cioloş i-a îndemnat pe elevi, la început de nou an şcolar, să aibă încredere în ei înşişi, în calea lor şi să caute nu atât notele bune, cât să acumuleze cunoaştere şi să înţeleagă ceea ce asimilează. În plină "epocă" a plagiatelor "celebre", premierul i-a mai îndemnat pe copii să nu caute titluri goale de conţinut:

"Vă îndemn să aveţi încredere în voi, în calea voastră, să vă ţineţi de ea, să nu căutaţi neapărat doar note bune, să căutaţi să asimilaţi şi să înţelegeţi ceea ce asimilaţi, să nu căutaţi titluri goale de conţinut, aşa cum fac unii, pentru că sunt obţinute fără ca ceva în voi să progreseze. Cred că şcoală românească trebuie să vină cu o schimbare de perspectivă, şcoala trebuie să vă lase spaţiu să vă exprimaţi şi să învăţaţi responsabilitatea", a declarat luni premierul, citat de Agerpres, la festivitatea deschiderii noului an şcolar, desfăşurată la Liceul Carol I din Feteşti.

Dacian Cioloş a mai opinat că actuala generaţie de elevi "va fi cea care va definitiva procesul de schimbare a României" şi a amintit că în acest an a fost adoptat Statutul elevului, un document care prevede drepturi şi responsabilităţi faţă de elevi, în oglindă cu Statutul cadrului didactic.

"Este un demers pentru o cultură a dialogului între profesori şi elevi şi între toţi membrii comunităţii şcolare. Vă invit să aveţi încredere în profesorii voştri, curajul să dialogaţi cu ei şi să puneţi întrebări, să nu vă fie teamă să greşiţi din când în când şi să nu vă fie teamă să mergeţi pe căi noi. Vreau să subliniez că acest statut al elevului nu înseamnă că este un document oficial care formalizează cumva posibilitatea de a dovedi lipsă de respect faţă de profesori. Profesorii sunt cei care sunt aici ca să vă îndrume, profesorii sunt cei cărora le datoraţi respect, nu din obligaţie, (...) ci pentru că atunci când nu suntem în stare să acordăm respect celuilalt nu avem cum să ne respectăm pe noi înşine. Şi, dacă nu ne respectăm pe noi înşine, nu avem cum să ne simţim împliniţi", a declarat prim-ministrul.