Viceministru al Educaţiei: Experienţa specialiştilor de peste Prut utilă profesorilor din R. Moldova

Ministerul Educaţiei, susţinut financiar de Banca Mondială în cadrul proiectului ”Reforma Învăţământului în Moldova”, investeşte în pregătirea formatorilor naţionali care ulterior vor instrui cadrele didactice din învăţământul general conform cerinţelor standardelor profesionale.
Început de an şcolar.
Început de an şcolar. (Epoch Times România)

În perioada 15-26 august, Ministerul Educaţiei împreună cu experţi din România desfăşoară pregătirea a 20 de formatori naţionali, care ulterior vor efectua instruirea continuă a profesorilor din instituţiile de învăţământ general din ţară, pentru a îndeplini cerinţele Standardelor profesionale ale cadrelor didactice. Instruirea este realizată în cadrul Proiectului ”Reforma Învăţământului în Moldova”(PRIM).

Prezentă la sesiunea de deschidere a programului de pregătire a formatorilor, viceministrul Educaţiei, Elena Cernei şi-a exprimat încrederea că experienţa specialiştilor de peste Prut le va fi utilă profesorilor din Republica Moldova. ”Pentru a asigura calitatea şi eficienţa sistemului educaţional este necesar să avem cadre didactice bine pregătite, care utilizează tehnici şi practici moderne de predare”, a menţionat Cernei.

Expertul Şerban Iosifescu, reprezentant al SC ”Consultanţă Profesională şi Recrutare de Personal”, România, a precizat că programul de pregătire a formatorilor a fost precedat de o analiză privind necesarul de formare profesională continuă a cadrelor didactice din Republica Moldova. Ca rezultat, au fost elaborate cinci module de instruire, ce includ proiectarea educaţională în contextul curriculumului centrat pe competenţe, mediul educaţional incluziv, didactici şi evaluare în contextul învăţării active, parteneriate pentru educaţie etc.

“Dacă practicile de predare sunt vechi, degeaba investim în calculatoare, mediu fizic favorabil, materiale didactice. O tablă interactivă nu va fi de mare folos, dacă va fi utilizată doar ca o simplă tablă de scris. Dezvoltarea profesională şi învăţarea pe întreg parcursul vieţii este o condiţie esenţială pentru a asigura calitatea”, consideră expertul.

Cei 20 de viitori formatori care sunt profesori de performanţă din ţară vor beneficia de instruire în perioada 15-26 august curent, iar până în luna decembrie 2016 vor forma cadre didactice din învăţământul general.

Proiectul ”Reforma Învăţământului în Moldova (PRIM)” este implementat în perioada aprilie 2013 - august 2018 şi sprijină Programul de Reforme al Guvernului prin finanţarea activităţilor care vor consolida calitatea educaţiei şi vor duce spre un sector al educaţiei mai eficient. Prin intermediul acestui Proiect, Banca Mondială oferă asistenţă Guvernului Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în sectorul educaţiei, prin conformarea numărului de elevi în clasă la standardele internaţionale acceptate, ajustarea reţelei şcolare existente şi realocarea elevilor în şcolile de circumscripţie şi implementarea la nivel naţional a formulei de finanţare per elev.

De menţionat că la sfârşitul lunii iulie a.c. Curtea de Conturi a constatat însă că Ministerul Educaţiei nu gestionează eficient banii oferiţi de Banca Mondială pentru implementarea proiectului „Reforma învăţământului în Moldova”.

Potrivit auditului, în vederea realizării obiectivelor şi activităţilor prevăzute, în perioada 2013 – 2015 au fost debursate surse din contul creditului extern în valoare de 14,3 milioane de dolari americani, din care au fost executaţi doar 3,4 milioane de dolari americani.