Proiect de lege: Pedepse mai mari pentru cei ce agresează cadre didactice
alte articole
Un proiect de lege aflat pe agenda Senatului ar urma să le confere cadrelor didactice statutul unei autorităţi publice, astfel încât elevii sau părinţii care vor ameninţa sau agresa profesori să primească pedepse majorate, relatează avocat.net. Proiectul de act normativ a fost adoptat recent de Camera Deputaţilor şi ar putea fi votat în Senat în această toamnă.
Propunerea legislativă îşi propune, practic, instituirea unei protecţii sporite cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, aflate în timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, protecţie similară funcţiilor de autoritate publică.
Iniţiatorii proiectului de act normativ îşi motivează demersul aratând că respectul pe care elevii şi părinţii îl acordă în prezent profesorilor este din ce în ce mai scăzut, existând numeroase cazuri în care dascălii sunt agresaţi fizic sau verbal, iar unii dintre elevi chiar se laudă cu astfel de fapte.
Conform unui studiu efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei, peste 70 de mii de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de către elevi sau părinţi. Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii din ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic”, este explicat în expunerea de motive care însoţeşte proiectul.
Dacă actul normativ va intra în vigoare, persoanele care vor ameninţa, lovi sau săvârşi alte acte de violenţă împotriva cadrelor didactice vor primi o pedeapsă majorată cu o treime faţă de pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune.
Astfel, vătămarea corporală împotriva cadrelor didactice va fi pasibilă de pedepse de până la opt ani şi şase luni de închisoare, faţă de maximul de şapte cât prevede în prezent Codul penal pentru o astfel de infracţiune. În cazul în care lovirile sau vătămările corporale îndreptate împotriva unui profesor vor avea ca urmare moartea acestuia, pedepsele pot urca şi la 16 ani de închisoare, faţă de între şase şi 12 ani cât prevede actualmente Codul Penal.
Mai mult, pedepsele aplicate pentru ameninţări, loviri, acte de violenţă vor fi majorate şi dacă infracţiunile prezentate vor viza un membru de familie al profesorului.
Potrivit sursei citate, dacă proiectul de act normativ va deveni lege, cadrele didactice să se vor bucura efectiv de:
- respect şi consideraţie din partea elevilor şi celorlalte cadre didactice;
- un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional;
- autoritatea de a lua decizii oportune;
- susţinerea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor;
- dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare elevilor, conform regulamentului şcolii;
- protecţie juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor;
- sprijin şi implicare din partea autorităţilor.
Proiectul de act normativ mai prevede că directorii unităţilor de învăţământ, precum şi alte persoane din conducerea şcolilor vor fi obligate, atunci când vor lua cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni îndreptate împotriva unui cadru didactic, să sesizeze imediat organul de urmărire penală şi să ia măsuri ca urmele infracţiunii ori corpurile delicte să nu dispară. De asemenea, procurorul se va putea sesiza şi din oficiu, dacă va afla din alte surse decât conducerea şcolii despre săvârşirea unei astfel de infracţiuni.
Articolul integral poate fi citit aici