Educaţie cinematografică pentru profesori şi elevi pasionaţi de marele ecran

Catherine Deneuve şi Françoise Dorléac în filmul „Les Demoiselles de Rochefort” regizat de Jacques Demy, 1967.
Catherine Deneuve şi Françoise Dorléac în filmul „Les Demoiselles de Rochefort” regizat de Jacques Demy, 1967. (programme-television.org)

Programul de educaţie cinematografică pentru liceeni Education à l’image revine săptămâna aceasta cu o nouă ediţie şi se află în căutare de profesori pasionaţi de cinema din Bucureşti, dornici să afle alături de elevii lor cât mai multe lucruri despre filme şi felul în care se fac ele, a spus Oana Ghera, Co-Programmer la Festivalul de Film next.

Education à l’image este un program de educaţie cinematografică, iniţiat în 2009 de către Ambasada Franţei la Bucureşti, a cărei misiune este să promoveze filmele de autor şi cinematografia ca artă în rândul elevilor de liceu şi de a le oferi acestora instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific cinematografiei (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), cu scopul de a le activa şi cultiva spiritul critic faţă de produsele audiovizuale şi de a le dezvolta cunoştinţele despre cinema.

„Filmul ca expresie artistică este parte din cultura şi viaţa noastră. Ne rafinează emoţiile şi ne ascute gândirea. Ne învaţă să privim. Prin urmare, este firesc să încercăm să îl înţelegem. Să îi desluşim sensurile. Să vedem de ce ne fascinează”, a declarat criticul de film Ionuţ Mareş, unul dintre trainerii programului, care a explicat că profesorii şi elevii care iau parte la proiect pot dobândi un instrumentar de bază care ar trebui să îi ajute să privească altfel filmele şi implicit imaginile de care suntem cu toţii înconjuraţi.

„Programul pregăteşte un public. Un public cultivat, deschis, inteligent, care ştie să se bucure de un film bun la cinema, sa îl înţeleagă şi să îl discute”, a mai adăugat criticul, care vede în Education à l'image un fel de investiţie în viitor.

Anul acesta Education à l’image aduce la cinema Domnişoarele din Rochefort (regia Jacques Demy, Franţa, 1967), Oslo, 31 august (regia Joachim Trier, Norvegia, 2011) şi O vară de neuitat (regia Lucian Pintilie, România-Franţa, 1994), iar sesiunile de formare pentru profesori vor fi susţinute de către criticii de film Andrei Gorzo şi Ionuţ Mareş şi regizorul Tudor Cristian Jurgiu pe 7, 8 şi 9 septembrie la Cinema Elvire Popesco.

De ce filme „de artă”/ de autor?

Tudor Cristian Jurgiu crede că e important ca tinerilor să li se ofere o alternativă faţă de mainstream-ul american, astfel încât ei să exploreze şi alte mijloace estetice care ţin de naraţiune, imagine, montaj sau sunet şi să fie supuşi la mai multe perspective asupra lumii.

Pentru Andrei Gorzo importantă este idee pe care diversitatea practicilor, a tradiţiilor cinematografice şi audiovizuale o pot transmite.

Organizat sub umbrela next Film Education de către Societatea Culturală next, programul Education à l'image se bucură de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Institutului Francez din Bucureşti şi al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Puteţi citi mai multe aici.