Ziua Limbii Române la Cernăuţi. Să nu uităm de şcolile din Ucraina!

Ziua Limbii Române este sărbătorită în mod deschis la Cernăuţi şi interzisă în acelaşi timp de autorităţile ucrainene la Ismail, în Sudul Basarabiei,unde a fost anulat un concert Veta Biriş.
Teatrul O. Kobyleanskaya (fostul Teatru Naţional) din Cernăuţi. Vedere dinspre Piaţa Teatrului (fosta Piaţă V. Alecsandri).
Teatrul O. Kobyleanskaya (fostul Teatru Naţional) din Cernăuţi. Vedere dinspre Piaţa Teatrului (fosta Piaţă V. Alecsandri). (http://ro.wikipedia.org)

La statuia lui Mihai Eminescu din centrul regional vor fi depuse coroane şi jerbe de flori din partea bucovinenilor şi oaspeţilor oraşului Cernăuţi, loc de înaltă spiritualitate românească, unde se va vorbi despre dulcea limbă română şi despre problemele prin care îi este sortită să treacă. De asemenea, de Ziua Limbii Române, la Cernăuţi vor fi organizate mai multe întâlniri şi mese rotunde, la care sunt invitaţi să participe toţi iubitorii şi vorbitorii de limbă română, arată publicaţia online, scrie Bucpress.eu

De Ziua Limbii Române, Centrul Media BucPress, Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi vor realiza pe tot parcursul zilei de 31 august emisiuni în direct la Radio Cernăuţi, unde vor fi invitaţi oameni de ştiinţă şi cultură, lideri ai asociaţiilor naţional-culturale din regiunea Cernăuţi, studenţi, profesori, scriitori, jurnalişti, care vor pune în dezbatere soarta limbii române în Ucraina. Ziua Limbii Române va fi omagiată şi în unele biblioteci săteşti din regiunea Cernăuţi, unde spiritul românesc se face simţit în inimile celor care lucrează în aceste instituţii.

Duminică, 4 septembrie, Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi în colaborare cu societăţile naţional-culturale româneşti din nordul Bucovinei, cu susţinerea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Consulatului General al României la Cernăuţi va organiza cea de-a XXVII-a ediţie a Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea română”, la care sunt invitaţi să participe toţi doritorii.

Din program amintim:

10.00 - Întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură, expoziţii de carte, apărută în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016, (sediul Societăţii, Piaţa Centrală, nr.9 din oraşul Cernăuţi);
12.30 – depuneri de flori la monumentul Luceafărului poeziei româneşti din centrul oraşului Cernăuţi;
13.00 - spectacol al artiştilor amatori şi profesionişti din regiunea Cernăuţi, România şi Republica Moldova (Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi, str F. Schiller, 11).
Prin prezenţa noastră la aceste manifestări culturale, vom demonstra cât de mult ne iubim limba şi neamul românesc. La mulţi ani, Limba Română!”.

Piedici în organizarea manifestărilor culturale

Pe de altă parte, aceeaşi publicaţie semnalează că românilor din Sudul Basarabiei li se pun piedici în organizarea manifestărilor culturale prilejuite de Ziua Limbii Române. Asociaţia Naţional-Culturală "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa anunţă oficial, că spectacolul folcloric dedicat Zilei Limbii Române, programat în acord cu direcţia Palatului Culturii "Taras Şevcenko" din Ismail pentru 31 august 2016 la Ismail (Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, Ucraina) nu se va mai desfăşura la ora şi în locaţia programată, din cauza unor lucrări de "renovare" în incinta sălii de spectacole.

Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia”, a efectuat mai multe demersuri în vederea închirierii unui alt local pentru susţinerea concertului extraordinar al solistei Veta Biriş în Basarabia Istorică. Potrivit organizatorilor, concertul Vetei Biriş a fost interzis de autorităţi.

Actuala anulare a unui spectacol cu tematică românească este a doua în ultimele trei luni în regiunea Odesa, după suspendarea manifestărilor publice de la începutul verii 2016, când a fost interzis spectacolul în acelaşi Palat al Culturii din Ismail, cu ocazia primului Festival Folcloric al Românilor din Ucraina, în 19-20 iunie 2016. O altă interdicţie, tot atribuită Asociaţiei "Basarabia" a constat din cele 3 refuzuri consecutive de a găzdui, în anul 2013, concertul omagial dedicat compozitorului Gavriil Musicescu, originar din Ismail.

”Mâine, 1 septembrie începe noul an şcolar în Ucraina. În Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, pragul claselor 1 cu predare în limba română ("moldovenească") îl vor trece mai puţin de 200 de copii - un antirecord absolut, la care autorităţile şi organele de resort din cele trei state vecine şi "prietene" şi-au adus, în egală măsură contribuţia. Numărul cel mai mare de copii este în cele două clase din satul Babele (Al. Averescu, azi - Oziornoe) - peste 50 de elevi. Şi în această, cea mai mare şcoală românească din Sudul Basarabiei acum 2 ani s-a deschis clasă cu predare în limba ucraineană. În Satu Nou (Novoseliskoe), raionul Reni anul acesta NU MAI EXISTĂ clasă 1 românească, iar în satul vecin Cartal (Orlovka) numărul elevilor fiind de doar 7. Recent, pe 28 august, o delegaţie oficială a ambasadei Republicii Moldova de la Kiev a vizitat satul Babele, cu ocazia concertului dedicat aniversării a 25 de independenţă a Ucrainei dar şi Republicii Moldova, în compania liderilor moldovenismului din Ucraina, dar şi a şefilor administraţiei raionale Ismail, care, într-un final - au interzis concertul doamnei Veta Biriş, planificat pentru cea de-a IV-a ediţie a Zilei Limbii Române la Ismail - azi, 31 August”, a scris pe Facebook Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia”.

El a mai adăugat că ”încă o veste îmi dă senzaţia de parastas al limbii române, şi nu de sărbătoare: clasa 1 din şcoala odinioară românească din Hagi-Curda (Kamâşovka), raionul Ismail, clasă cu 22 de elevi, va studia în limba ucraineană. Deci, cele 5 şcoli româneşti din Sudul Basarabiei au rămas doar 4”.

”Ziua Limbii Române sărbătorită în mod deschis la Cernăuţi şi interzisă în acelaşi timp de autorităţile ucrainene la Ismail, în Sudul Basarabiei. Calvarul românilor din URSS nu s-a încheiat. Spune un proverb românesc: "Lupul blana îşi schimbă, dar năravul - ba!" Statul român să mai sprijine, necondiţionat şi nesilit de nimeni, groparul limbii şi a identităţii româneşti din Basarabia Istorică”, a concluzionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne