Cine va guverna? Politolog: Urmează un an foarte greu economic. AUR nu cred că vrea. Dacă liberalii sunt înţelepţi, nu se bagă nici ei

Cristian Pîrvulescu (Captură Digi24)
Andrei Pricopie
02.10.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a opinat, într-o emisiune la postul naţional de televiziune, că AUR nu va dori să participe la guvernare după alegeri, în contextul în care vine un an deosebit de dificil din punct de vedere economic. Nici liberalii nu ar trebui să meargă la Palatul Victoria dacă sunt "înţelepţi".

Cristian Pîrvulescu: Acum, eu nu cred că AUR - nu ştiu ce intenţie are SOS - dar AUR nu cred că vrea să participe la guvernare, ci vrea să consolideze în opoziţie. Ştiţi, anul viitor va fi un an dificil şi ăsta este un cuvânt diplomatic. Va fi un an foarte greu economic în care acest deficit electoral de 8% se va sparge şi va crea enorm de multe probleme. Dacă liberalii sunt înţelepţi, nu se duc la guvernare. Stau pe margine şi aşteaptă să crească pentru că anul va fi...

Jurnalistă: Stau patru ani pe margine?

Cristian Pîrvulescu: Nu, nu vor fi patru ani. Mă îndoiesc că vor fi patru ani în condiţiile sociale dificile care vor apărea. Anul viitor, va trebui să reducă deficitul cu două până la trei procente. Nu vor fi şapte ani. Comisia Europeană nu va da şapte ani. Dvs. să nu credeţi că se fac cadouri doar pentru că domnul Ciolacu s-a...

Jurnalist: Pentru alegeri anticipate... e foarte complicat să le facem în România.

Cristian Pîrvulescu: E foarte complicat, dar gândiţi-vă în felul următor. Domnul Geoană are şansă să devină preşedintele României şi va fi o luptă feroce pentru cine va conduce, pentru că domnul Geoană nu va avea nici majoritatea prezidenţială, nici majoritatea parlamentară. Va trebui să şi-o creeze, dacă vrea, cât de cât să influenţeze politica românească. Partidele vor încerca să rezistă preşedintelui. Vă aduceţi aminte ce se întâmplă în România când partidele încearcă să rezistă preşedintelui? De obicei, preşedintele este... suspendat.

Şi, între timp, s-a schimbat şi legea referendumului, care permite ca preşedintele să fie demis după un referendum la care participă doar 33% dintre români. 30% dintre români, dacă să fiu exact, nu o treime, ci 30%. Asta este deja o problemă care ne arată cât de complicată va fi ecuaţia anul în viitor.

Să ştiţi că domnul Ciolacu este conştient de toate riscurile, va încerca să folosească toată artileria împotriva domnului Geoană, dar în momentul de faţă şi algerile prezidenţiale sunt mai importante decât cele parlamentare, în momentul de faţă avem 2 competitori care s-au desprins de grup, Geoană şi Ciolacu, care sunt undeva în jur de 20%, trei competitoare antisistem, care sunt undeva la 14%, plus-minus 2%, şi când mă refer la antisistem, mă refer şi la Elena Lasconi, nu numai la Simion şi Şoşoacă. E adevărat că e un alt antisistem, dar e împotriva sistemului existent.

Iar domnul Ciucă a pierdut plutonul, este în spate, multe din voturile sale s-au dus la Cristian Diaconescu. În mod paradoxal pentru unii, va fi foarte greu să recupereze chiar dacă are o bicicletă foarte bună - PNL. În condiţiile astea, cine intră în turul 2, va trage partidul. Domnul Ciolacu intră în turul 2, deci partidul va primi un premiu, mai mult decât îl indică sondajele în momentul de faţă. Dacă PNL nu intră în turul 2, situaţia va fi foarte complicată. Foarte complicată.

Domnul Geoană nu are partid. Nu ştiu dacă vreun partid îi se va asocia pentru turul 2, dar nici nu cred că se vor transfera voturile către partidul respectiv. Asta face ca să avem pentru prima dată nişte alegeri destul de greu... care nu ne ajută să anticipăm foarte bine ce guvernare vom avea.

Cel mai simplu este să avem aceeaşi guvernare ca acum, dar nu cred că este înţelept pentru PNL, în condiţiile date, să participe la guvernare. S-ar putea că ei să-şi dorească să participe. În orice caz, consilierii locali, primarii şi preşedinţii de consiliu judeţean îşi doresc, cu febrilitate, acest lucru. Dar pentru partid... Apropo, vechiul Partid Naţional Liberal, cel interbelic, era înţelept. De fiecare dată când venea o criză, trecea în opoziţie.

Jurnalistă: Este foarte previzibil scenariul în care PSD şi PNL îşi dau mâna şi după alegeri. A funcţionat teza instabilităţii geopolitice, războiul de la graniţă o dată, va mai funcţiona şi a doua oară. Probabil că vom vedea această coaliţie şi în viitor. Mă îndoiesc că vom asista la alte variante.

Spuneţi că totul depinde şi de cel de al doilea tur, pentru că, de fapt, scorul PNL-ului este legat de succesul sau insuccesul domnului Ciucă la alegerile prezidenţiale. Dacă nu prinde turul 2, partidul va fi în picaj. Parlamentarele sunt între primul tur şi al doilea tur în prezidenţială. Va fi o lovitură cumplită pentru PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor