Cum comentează Kelemen Hunor afirmaţia lui Grindeanu că următorul premier ar putea veni şi de la UDMR

Kelemen Hunor, presedinte UDMR (Epoch Times România)
Andrei Popescu
02.10.2024

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, înscris în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, a declarat, marţi, la B1 TV, că partidul care câştigă alegerile trebuie să aibă prima şansă pentru funcţia de premier şi pentru formarea unui guvern.

“Există un principiu. Pe de o parte e Constituţia, bineînţeles. Dacă cineva are 50%+1, nu se discută, dai acelui partid şansa, posibilitatea, are dreptul de a forma un guvern. Principiul e că cine are cele mai multe mandate trebuie să aibă prima şansă să formeze o majoritate. Şi eu plec de la această regulă. Ea n-a fost respectată mereu, uitaţi-vă ce s-a întâmplat după 2014, dacă nu mergem până în 2004, dar aşa e regula de la care trebuie să plecăm.

Sigur, se poate spune, cum spune Ciolacu acum, că vine un premier de la un partid mai mic, dar eu nu mă bazez pe o astfel de excepţie. Eu cred că după alegeri, asta vom vedea după 1 decembrie, cel care va avea cele mai multe mandate trebuie să aibă prima şansă să formeze o majoritate”, a precizat Kelemen Hunor, comentând astfel o afirmaţie a prim-vicepreşedintelui PSD, Sorin Grindeanu, potrivit căreia viitorul premier ar putea fi şi de la UDMR.

Liderul UDMR a continuat: “Dacă e PSD, PSD trebuie să aibă această şansă. Dacă e PNL, PNL trebuie să aibă această şansă şi dacă nu reuşeşte, poţi să mergi mai departe. Asta e pentru mine regula numărul 1”.

De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că, în cazul în care ar ajunge el preşedintele României, ar respecta regula, din moment ce şeful statului ar trebui să ţină cont de voinţa poporului.

Totodată, întrebat despre afirmaţiile premierului Marcel Ciolacu, care susţine că, în cazul în care va ajunge preşedinte, nu va pune premier tot de la PSD, liderul UDMR a spus:

“Aici sunt cel puţin două posibilităţi de interpretare. În primul rând, Ciolacu are experienţa PSD din 2004, 2014, când au pierdut prezidenţialele. Au câştigat parlamentarele tot timpul, dar au pierdut prezidenţialele pentru că lăsau impresia că vor toată puterea şi Năstase, şi Geoană, şi Ponta. Cred că, din acest punct de vedere, ce spune Ciolacu are un raţionament politic. Pe de altă parte, s-ar putea să aibă o înţelegere deja cu PNL, fiindcă PNL spune peste tot că vor guverna împreună. Spun şi Fenechiu, şi Flutur, şi atunci poate că va împărţi puterea cu Iohannis sau cu Ciucă. Suntem în campanie, Ciolacu e în campanie, Grindeanu e în campanie.”

Reamintim, în acest context, că, luni seara, la Antena 3, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că, după alegerile prezidenţiale şi parlamentare, social-democraţii pot încerca o coaliţie guvernamentală doar cu UDMR.

“Poate ajunge o coaliţie PSD-UDMR. Poate avea puţin, dar poate da o majoritate”, a continuat Grindeanu, citat de G4Media.ro.

Întrebat de la care formaţiune va fi dat viitorul premier, în cazul în care cele două partide PSD şi PNL vor avea cele mai multe voturi, Grindeanu a răspuns că: premierul “poate fi şi de la UDMR”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor