Chuck Hagel: ”Elementele antirachetă sunt pentru ameninţări reale”
alte articole
Alianţa Nord-Atlantică ar putea accelera instalarea elementelor antibalistice ale scutului Aegis din Europa, în prezenţa unor ”ameninţări reale” venite din partea Rusiei, a transmis, vineri, secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel.
Întrebat, în timpul întâlnirii de la Pentagon cu omologul său polonez, dacă ar putea fi accelerată instalarea elementelor antirachetă din Polonia în cadrul scutului Aegis, programate până în 2018, ca un semnal adresat Rusiei, Hagel a răspuns: ”Vom opera modificări unde vor trebui. În mod evident, elementele antirachetă sunt pentru ameninţări reale. Nu sunt doar la nivel teoretic”.
Rusia a efectuate trei teste cu rachete nucleare de la începutul conflictului din Ucraina, unul dintre acestea fiind efectuate în cadrul exerciţiilor pe scară largă a Forţelor de Rachete Strategice Ruse.
”Pentru moment, continuăm programul stabilit al proiectului 'abordare adaptivă etapizată', în scopul îndeplinirii angajamentelor asumate pentru protejarea intereselor Poloniei, României şi partenerilor NATO", a declarat Chuck Hagel în timpul întâlnirii cu Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apărării.
Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat prezenţa elementelor anti-rachetă din Europa de Est în repetate rânduri menţionând că acestea au un caracter ofensiv.
Interceptoarele antirachetă din Europa ”nu reprezintă ameninţări la adresa Rusiei”, a subliniat Hagel.
Proiectul ”Abordare adaptivă etapizată” prevede terminarea instalaţiilor antibalistice din România, până în 2015, şi din Polonia, până în 2018.
Statele Unite menţine pe Coasta de Vest cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea dispozitivelor cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune. De asemenea, sistemul Aegis, instalat pe navele militare, poate intercepta rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune, SUA păstrând 24 astfel de elemente în Oceanul Pacific. Astfel de elemente vor fi păstrate şi în Marea Mediteraneană, ca parte suplimentară din sistemul Aegis Ashore din Europa de Est.