Fost consilier al preşedintelui rus: Ucraina, trădată la Geneva

Analistul politic Andrei Illarionov, fost consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, a publicat un comentariu în care explică de la Acordul de la Geneva reprezintă o trădare a Ucrainei de către Vest şi legalizează de fapt agresiunea rusă, prezenţa rusă pe teritoriul ucrainean şi controlul extern al acestei ţări, în timp ce nu reuşeşte să garanteze nici măcar declarativ frontierele Ucrainei.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
18.04.2014

Analistul politic Andrei Illarionov, fost consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, a publicat un comentariu în care explică de ce Acordul de la Geneva reprezintă o trădare a Ucrainei de către Occident şi legalizează de fapt agresiunea rusă, prezenţa rusă pe teritoriul ucrainean şi controlul extern al acestei ţări, în timp ce nu reuşeşte să garanteze nici măcar declarativ frontierele Ucrainei.

Delegaţiile diplomaţiilor din Statele Unite, Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia s-au întâlnit, joi, la Geneva, unde au hotărât să ia măsuri imediate pentru a pune capăt violenţelor şi a revoltelor separatiste din estul Ucrainei. Kievul s-a angajat că îi va amnistia pe separatiştii pro-ruşi, mulţi dintre care sunt suspectaţi că fac parte din armata rusă, sau sunt susţinuţi direct de Rusia, excepţie făcând cei vinovaţi de crime capitale.

Pe de cealaltă parte, forţele separatiste vor trebui să predea armele şi să elibereze toate clădirile, drumurile, sediile de poliţie şi zonele publice ocupate ilegal. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va trebui să-şi continue misiunea de monitorizare din estul Ucrainei şi să se asigure că măsurile vor fi implementate imediat. Toate părţile au promis să se abţină de la orice ”violenţă, intimidare sau acţiuni provocatoare” şi au condamnat toate manifestările rasiste, extremiste şi intolerante.

În ciuda acestor prevederi, specialiştii internaţionali cât şi de departamentul de securitate şi apărare de la Kiev privesc întregul acord cu o doză mare de scepticism.

În analiza sa, Andrei Illarionov a dat 17 argumente pentru care a ajuns la concluzia că "ucraineni, aţi fost trădaţi! De fapt, iniţial aţi fost vânduţi, iar acum - trădaţi". În opinia acestuia, Vladimir Putin a obţinut tot ce şi-a dorit în urma acestui acord.

Redăm mai jos traducerea materialului realizată de deschide.md:

„1. Ucraina, de facto, a acceptat „controlul extern” - chestiunile legate de competenţa exclusivă a guvernului naţional în politica internă vor fi deja gestionate de forţe externe. Aceste forţe sunt Occidentul şi Rusia. Comportamentul Occidentului faţă de Ucraina poate fi judecat după modul în care Statele Unite şi Marea Britanie îşi îndeplinesc obligaţiile în cadrul Memorandumului de la Budapesta. Nu este nevoie să explic cum îşi va îndeplini obligaţiile sale faţă de Ucraina actualul regim rus. Cu alte cuvinte, declaraţia legalizează de facto controlul extern al Ucrainei.

2. Din document lipseşte cerinţa de a retrage trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv unităţile GRU, FSB etc. Astfel, prezenţa lor în Ucraina este acum legalizată de facto.

3. Documentul nu spune nimic despre agresiunea rusă. El nu include nici un cuvânt despre războiul purtat de regimului Putin împotriva Ucrainei. Deci, acum este legalizată chiar şi agresiunea rusă.

4. Documentul nu conţine prevederi legate de păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Reprezentanţii actualului regim rus nu garantează nici măcar declarativ frontierele Ucrainei, recunoscute pe plan internaţional. Cu alte cuvinte, a fost legalizată încălcarea frontierei de stat a Ucrainei.

5. Documentul nu conţine nici un cuvânt cu privire la Crimeea. Astfel, capturarea, ocupaţia, anexarea Crimeei de către Rusia a fost legalizată de facto printr-un acord internaţional, cu participarea autorităţilor ucrainene (deoarece guvernul ucrainean a semnat declaraţia împreună cu agresorul după data anexării de către acesta a Crimeei).

6. Procesul constituţional din Ucraina va merge acum pe „formula incluzivă, cu participarea regiunilor”, altfel spus, documentul oferă un temei juridic separatiştilor de a elimina caracterul unitar al statului ucrainean.

7. Toţi separatiştii vor fi amnistiaţi.

8. Eliberarea clădirilor şi a instituţiilor, precum şi dezarmarea aşa-numitei „auto-apărări”, în estul Ucrainei este nesemnificativă, pentru că, în primul rând, clădirile şi aşa trebuie să fie eliberate, iar „auto-apărarea” oricum trebuia să fie dezarmată. În al doilea rând, din cauza prevederilor legate de amnistia separatiştilor, aceştia vor petrece timpul nu în închisoare, ci la masa de negocieri, „elaborând” noua Constituţie a Ucrainei.

9. Procesul de elaborare a Constituţiei după „formula incluzivă cu participarea regiunilor” determină caracterul federal al Ucrainei (fapt ce nu se bucură de un sprijin public semnificativ nici în întreaga ţară, nici în orice regiune a Ucrainei) şi inevitabila dezmembrare a ţării.

10. Consecinţele procesului de federalizare sunt transparente şi previzibile: liderii separatiştilor sunt aleşi în funcţii de conducere în autorităţile regionale, iar apoi (cu sau fără ajutorul comandourilor ruse) aceştia repetă în regiuni deja cunoscutul scenariu din Crimeea.

11. Rezultatul procesului de federalizare nu va fi nici măcar crearea Ucrainei Federative, aşa cum anunţa Temirgaliev câteva zile în urmă, ci a Novorossiei (Noua Rusie, „de la Harkov la Odessa”), atât de elogiată de Putin.

12. Documentul nu garantează organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare - la briefing Lavrov a subliniat în mod expres acest lucru. Astfel, agenţii ruşi vor continua să le saboteze, iar guvernul rus va continua să susţină că autorităţile de la Kiev sunt nelegitime (aşa cum a susţinut ieri Putin în cadrul transmisiunii TV.

13. Potrivit documentului, orice forţă organizată, capabilă să reziste agresiunii ruse (Autoapărarea Maidanului, Automaidan, Pravîi Sektor), vor fi dezarmate. Ca rezultat, nu rămâne nimic ce ar putea apăra Ucraina. Cu toţii am văzut deja cum acţionează armata ucraineană, detaşamentele cu destinaţie specială şi miliţia.

14. Dacă, însă, aceste forţe (rudimentele viitoarelor structuri de forţă a Ucrainei noi) nu se vor supune cerinţelor Declaraţiei de la Geneva, va fi pusă în mişcare maşina represivă a miliţiei lui Avakov, plină de luptători Berkut ai vechiului regim. Caracterul acţiunilor acestora a fost demonstrat în cadrul uciderii lui Alexandr Muzîciko, precum şi prin maltratarea activiştilor din Kiev pe şoseaua Poltava. După cum se ştie, în timpul abuzurilor, poliţiştii repetau „Aceasta e pentru Maidan”. Încă mai ieri o astfel de acţiune era nelegitimă, astăzi, însă, astfel de acţiuni au devenit complet legitime.

15. Spre deosebire de Ucraina, care, odată ce a semnat documentul, va fi constrânsă să îşi îndeplinească obligaţiile de presiunile Occidentului şi isteriile MAE-ului rus, îndeplinirea obligaţiilor părţii ruse va fi asigurată ca şi în cazul Memorandumului de la Budapesta.

16. În momentul când susţinerea publică pentru aderarea Ucrainei la NATO a crescut dramatic până şi în Sudul şi Estul ţării, autorităţile ucrainene au pus semnătura sub statutul de neutralitate, ceea ce va garanta noi agresiuni şi intervenţii din partea vecinului din est.

17. Ucraineni! Cu alte cuvinte, nu doar aţi fost lipsiţi de Crimeea într-un mod perfid şi laş. Acum, cu garanţia Occidentului şi cu acordul autorităţilor actuale al Ucrainei, într-un mod „complet legitim” veţi fi lipsiţi de Novorossie (din păcate, nu mai este luată în calcul nici măcar Ucraina Federativă, fapt acceptat de autorităţile actuale din Ucraina). Acum va fi divizată ţara, vor fi ucişi patrioţii, va fi eliminată şansa (fie şi mizeră) de participare într-un sistem colectiv de apărare, va fi distrusă orice posibilitate de apărare împotriva „fratelui” Estic. Acum cineva „se va ocupa” de controlul extern al ţării.

Pe scurt, aşa cum am avertizat în mod repetat în paginile acestui blog, ceea ce s-a întâmplat este München 2014. De fapt, aceasta este mai rău decât München. Atunci a fost doar pacificarea agresorului. Acum, cu excepţia pacificării, am fost martorii unei trădării naţionale. În 1938 cehii au fost forţaţi şi constrânşi. Ai voştri au cedat din proprie iniţiativă, şi nu doar atât. Aşa cum, la fel, aţi fost avertizaţi, cucerirea în stil raider a unei ţări europene de dimensiuni mari poate fi făcută şi fără tancuri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor