Armageddon-ul financiar. Cel mai bogat chinez îşi vinde toate afacerile din China

De la începutul lunii august 2013, Li Ka-Shing a vândut afaceri valorând mai multe miliarde.
Hong Kong, miliardarul Li Ka-shing. (Ed Jones/AFP/Getty Images)
Adrian Sturdza
17.04.2014

Li Ka-Shing, originar din Hong Kong, este cel mai bogat chinez din lume, cu o avere netă estimată la 30 de miliarde de dolari şi afaceri imobiliare care se întind din Toronto până în Australia.

Li Ka-Shing a început să investească în China sub ochiul indulgent al Partidului, la începutul anilor 90, cu mult înainte ca Occidentul să se înghesuie să investească acolo.

Mişcarea surpriză a lui Li Ka-Shing? Vinde toate afacerile din China.

De la începutul lunii august 2013, Li Ka-Shing a vândut afaceri valorând mai multe miliarde. Ultima tranşă, în valoare de peste 9 sute de milioane USD, este partea sa de acţiuni ale centrului de magazine Pacific Place din Beijing – acordul fiind semnat în câteva zile.

Pacific Place a fost ultima investiţie majoră a lui Li Ka-Shing în China.

Ştirea a pus pe gânduri lumea financiară, Li Ka-Shing fiind un abil pescuitor în ape tulburi, cu conexiuni adânci atât în cadrul Partidului Comunist, cât şi în sânul Marii Finanţe care s-a repezit să investească în China.

Conform mai multor analişti, Li Ka-Shing este speriat de bula de credit a economiei chineze, care sta, de mai mulţi ani, să se spargă.

Conform unei analize JP Morgan, sistemul bancar ilicit al Chinei valorează 84% din PIB. FMI estimează la rândul său că totalul creditelor ilegale, private, ale Chinei s-ar situa în jurul a 230% din PIB, cu o creştere de 100% în ultimii ani.

Cu o economie super centralizată şi opacă, ale cărei pârghii se află în mâinile oficialilor de Partid şi ale diverselor găşti obscure din rândul acestuia, expansiunea monetară a pus economia într-un stadiu precar. De mai mulţi ani, regimul chinez se chinuie să controleze creşterea pieţei de credit.

Creşterile uriaşe ale pieţei de credit, împreună cu bula imobiliară care stă şi ea să se spargă de mai mulţi ani, pot cauza o criză financiară majoră, iar pentru moment, liderii Chinei nu fac mare lucru pentru a contracara trendul.

Dacă nu doresc cu adevărat, sau nu vor reuşi să stăvilească fenomenul, criza financiară a Chinei se poate uşor transforma într-un Armageddon financiar în întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor