Oligarhul Rinat Ahmetov, prins între Kiev şi Moscova

Deţinători ai unor averi impresionante, oligarhii aranjează, de peste douăzeci de ani, ploile în Ucraina, însă în prezent instabilitatea în această ţară este atât de accentuată, încât niciunul dintre ei nu se mai află la adăpost, potrivit cotidianului francez Le Figaro.
Oligarhul Rinat Ahmetov. (youtube.com)
Epoch Times România
18.04.2014

Deţinători ai unor averi impresionante, oligarhii aranjează, de peste douăzeci de ani, ploile în Ucraina, însă în prezent instabilitatea în această ţară este atât de accentuată, încât niciunul dintre ei nu se mai află la adăpost, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Este Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina (11,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes), cel care trage sforile de deasupra insurgenţilor proruşi ce încearcă să separe regiunea Donbas de restul Ucrainei? 'El nu a reuşit să obţină garanţii din partea guvernului de la Kiev cu privire la cruţarea activelor sale', explică Kost Bondarenko, politolog ucrainean.

Ahmetov este stăpânul aproape absolut al regiunii Doneţk, însă revoluţia din Maidan a adus la putere în Kiev oameni care îi ameninţă interesele. Vechiul său duşman, Ihor Kolomoiski (1,8 miliarde de dolari, potrivit Forbes), a fost numit guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, unde de asemenea Ahmetov deţine întreprinderi.

Petro Proşenko, pe locul 7 al celor mai bogaţi oameni din Ucraina (1,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes) şi candidat la prezidenţialele (din 25 mai) dat câştigător de sondajele de opinie, este de asemenea în conflict cu Ahmetov, potrivit lui Bondarenko. În opinia politologului, Ahmetov riscă să piardă tot, în cazul în care Poroşenko va câştiga alegerile, în timp ce el şi-ar putea păstra o parte din activele sale dacă Rusia va decide să intervină militar în Ucraina.

Criza din Crimeea s-a soldat cu exproprierea proprietarilor ucraineni. În consecinţă, Ahmetov ar căuta susţinerea Moscovei, subliniază Le Figaro.În timp ce unitatea ţării este în joc, oligarhii continuă să acţioneze în spatele culiselor, unul pentru a-şi salva mobilierul, altul pentru a se căţăra pe culmile puterii, un al treilea pentru a răsturna situaţia. Acumulate datorită unor privatizări adesea suspecte şi unor legături incestuoase cu puterea, averile lor colosale domină guvernul interimar de la Kiev, supus presiunilor în apropiere de prezidenţiale, îndatorat până-n gât şi depăşit de insurecţia armată din estul ţării.

Însă instabilitatea este, astăzi, atât de mare, încât niciun oligarh nu se mai află la adăpost în faţa unei redistribuiri în masă a proprietăţii, subliniază Le Figaro. Pentru Ahmetov, paradoxul este acela că el se află în vizorul Kievului pentru relaţiile strânse pe care le avea cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici, refugiat de ceva vreme în Rusia. Or, una dintre principalele funcţii ale fostul preşedinte era cea de a proteja businessul ucrainean în faţa rapacităţii oligarhilor ruşi, mult mai puternici.

O altă funcţie a lui Ianukovici era să arbitreze conflictele dintre oligarhi. 'De acum, nimeni nu mai îndeplineşte această funcţie', afirmă Bondarenko. În afară de aceasta, Viktor Ianukovici, care a acumulat o avere considerabilă în timpul propriului regim, ar stimula la rândul său, prin intermediul reţelelor sale politice, separatismul din regiunea Doneţk, pentru a putea reveni în patrie, este de părere politologul ucrainean.

În acelaşi timp, în opinia analistului Vadim Omelcenko, preşedinte al Institutului Gorşenin, 'există dubii în ceea ce priveşte dorinţa lui Ahmetov de a vedea clanul lui Ianukovici revenind în afaceri'. Potrivit lui Omelcenko, 'revoltele din Donbas arată că Ahmetov a pierdut mult din influenţă, că el nu a găsit teren de înţelegere cu Kievul. Acum el deţine controlul asupra Partidului Regiunilor, care s-a pronunţat miercuri pentru menţinerea regiunilor în estul Ucrainei', subliniază Omelcenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor