China: Trump adresează o scrisoare oferind "legături constructive"

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump i-a adresat săptămâna aceasta o scrisoare omologului său chinez Xi Jinping în care anunţă că invită liderul de la Beijing să dezvolte relaţiile bilaterale.

Cei doi nu au luat legătura de la învestirea lui Donald Trump de pe 20 ianuarie, deşi Trump a avut convorbiri cu Theresa May, premierul australian, Benjamin Netanyahu, ba chiar şi cu preşedinta Taiwanului - spărgând astfel un tabu diplomatic impus de pe vremea lui Henry Kissinger.

Preşedintele american este cunoscut pentru poziţia sa dură faţă de politica economică a Beijingului. China a fost primită în Organizaţia Mondială a Comerţului în ciuda nerespectării unor clauze legate de pieţele de capital, transparenţă, spionaj industrial sistematic, practici financiare dubioase, precum şi folosirea prizonierilor din lagărele de muncă.

Previzibil, încălcarea, de către regimul comunist, a clauzelor OMC a dus în timp la pauperizarea economiilor cu care se află în competiţie. Procesul de globalizare a fost corupt mai departe de mutarea sectorului manufacturier al companiilor occidentale în China - evoluţie care a accelerat pierderile de locuri de muncă din ţările respective.

Donald Trump, pe de altă parte, este un declarat oponent al globalizării şi a cerut repetat readucerea producţiei companiilor americane în SUA.

Odată ajuns preşedinte, Trump a continuat să-şi păstreze linia dură faţă de China, numindu-l pe Peter Navarro, un fervent critic al regimului comunist şi al globalizării actuale, la conducerea Consiliului Naţional pentru Comerţ.

Preşedintele Trump a declarat că "aşteaptă cu interes conlucrarea cu preşedintele Xi Jinping pentru construirea unei relaţii mutual benefice pentru SUA şi China" au declarat oficiali chinezi miercuri.

China se bazează pe exporturi masive şi legături comerciale cu SUA şi Occidentul pentru a asigura o bunăstare minimă a populaţiei. Deşi este cea de-a doua putere economică mondială, produsul intern brut per capita al Chinei se află cu mult sub cel al României. Acest lucru este posibil prin exercitarea unui masiv control asupra populaţiei prin limitarea drepturilor civile şi teroare de stat.

Eventuala impunere de suprataxe asupra importurilor chineze de către administraţia Trump ar fi letală pentru Partidul Comunist, deoarece va tăia accesul acestuia la fondurile necesare pentru exercitarea controlului social şi pentru asigurarea unui nivel minim de bunăstare.

Revenind la scrisoarea citată de oficialii Partidului Comunist Chinez, sursele diplomatice susţin că Beijingul este foarte speriat de eventualitatea ca preşedintele Xi Jinping să fie umilit în cazul unei conversaţii telefonice cu Donald Trump, ale cărei detalii ar putea ajunge scurse în presă.

Donald Trump este cunoscut pentru capriciile sale, iar săptămâna trecută un asemenea incident a survenit în timpul conversaţiei sale cu premierul australian Malcolm Turnbull.

"Este ultimul lucru pe care îl doreşte China" a declarat o sursă anonimă pentru Reuters. "Ar fi teribil de jenant pentru preşedintele Xi Jinping şi pentru chinezi care pun foarte mare accent pe păstrarea aparenţelor şi a imaginii".

Pe de altă parte un diplomat senior american citat de Reuters a declarat că o asemenea convorbire este extrem de improbabilă la acest moment.

"Trump este ocupat cu prea multe probleme acum pentru a da atenţie foarte mare Chinei".

Între SUA şi China există numeroase tensiuni cauzate de agresivitatea evoluţiei Beijingului în Marea Chinei de Sud, dar şi de recenta convorbire pe care Donald Trump a avut-o cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen.

În faţa Senatului american, noul Secretar de Stat, Rex Tillerson, a afirmat că Beijingului nu ar trebui să i se permită accesul la insulele pe care le-a construit în zona disputată din Marea Chinei de Sud.

Casa Albă a jurat să "apere teritoriile internaţionale" aflate pe căile navigabile strategice.