Luptă simulată între un avion american F-16 şi unul rusesc Su-27 fotografiată deasupra Area 51

Fotografiile care înfăţişează un SU-27P făcând manevre deasupra Area 51 relansează îngrijorările privind planurile SUA pentru o posibilă confruntare cu Rusia/China
Exerciţii de luptă între un F-16 şi un avion rusesc Su-27P fotografiate în zona Area 51 (Phil Drake / Cover Images)
Andrei Popescu
18.01.2017

O apariţie bizară a fost înregistrată pe cer deasupra Zonei 51 (Area 51) în Nevada în 8 noiembrie – ziua în care Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA – de către controlorul de trafic aerian Phil Drake, aflat în vacanţă.

Conform lui Drake, fotografiile pe care le-a realizat arată un avion de luptă rusesc Su-27P atacând un avion F-16 al forţei aeriene americane, într-o luptă simulată desfăşurată în cadrul unei misiuni de pregătire.

Drake, 42 de ani, din Hampshire, Marea Britanie, a declarat pentru Mail Online că, în ziua alegerilor prezidenţiale americane, vizita deşertul care înconjoară renumita Area 51, cu speranţa că va surprinde câteva avioane de luptă implicate în misiuni de pregătire. În schimb, ceea ce a fotografiat el pare să fi fost un avion rusesc Su-27 angajat într-un exerciţiu de luptă cu un avion de luptă american.

Area 51 este una dintre zonele cele mai secrete şi mai bine păzite din SUA.

Drake a declarat că avionul rusesc era un Su-27P Flanker B, care nu a fost niciodată importat oficial în Statele Unite.

“Acest avion era anonim şi neidentificabil, în afara camuflajulului în stil sovietic pe care îl avea”, a declarat Drake. “După ce şi-au terminat misiunea, avioanele au zburat în spaţiul aerian puternic restricţionat al Groom Lake”. Făcând pozele din Tikaboo Valley, în apropiere de Groom Lake (numele oficial al Area 51), Drake a trebuit să folosească la maxim zoom-ul aparatului foto pentru a documenta incidentul.

El a declarat: “Avioanele operau la o înălţime de peste 6.000 de metri şi la o distanţă de câţiva km est de locul unde mă aflam, aşadar distanţa dintre mine şi avioane a fost de cel puţin 9,5 km. Practic avioanele erau nişte puncte pe cer, dar exact acesta este motivul pentru care nimeni nu le-a mai fotografiat înainte.

Drake consideră că a reuţit să captureze primele imagini ale unui avion de luptă Suhoi Su-27 Flanker în interiorul SUA.

“Americanii practică exerciţii de luptă în aer cu avioane de luptă ruseşti pentru a avea un avantaj în luptă. De asemenea, ei testează noi sisteme de arme amplasate pe avioane pentru a evalua eficienţa lor împotriva unei ţinte de producţie rusească”.

Conform lui Drake, “se zvoneşte că Flanker-ul [rusesc] a zburat pe la Groom Lake de aproape 20 de ani, dar nimeni nu a reuşit o fotografie clară pentru a dovedi existenţa acestuia. Această secvenţă de fotografii este prima dovadă că americanii folosesc acest tip de avion rusesc, care este de fapt principalul avion de luptă folosit de forţele aeriene rusească şi chineză”.

El a continuat: “Lucrurile erau calme în jurul orei locale 13:00. S-au calmat bine de tot. Nimic nu s-a mişcat timp de 2 ore şi m-am gândit să mă mut în alt loc (...). Apoi sunetul avionului de luptă mi-a atras atenţia şi atunci am zărit pentru prima dată un Su-27 Flanker ieşit din Groom Lake”.

“Avioanele zburau pe direcţia nord-est, la aproximativ 9 km înălţime, lăsând o urmă intermitentă. Era ora 15:00 şi soarele se deplasa spre vest, iar Flanker-ul şi avionul american F-16 mi-au oferit un spectacol aerian timp de 25 de minute. Perechea părea să efectueze o serie de interceptări directe, frontale, la diferite altitudini cuprinse între 9 şi 6 km, la o distanţă de 1,6 km sau 3,2 km est de mine. Avioanele erau frumos luminate de soarele după amiezii. După o interceptare frontală, cele două avioane simulau o luptă aeriană, iar Flanker-ul încerca să îşi folosească uimitoarea manevrabilitate pentru a ajunge în spatele avionului F-16”.

“Am făcut multe fotografii, dar din moment ce avioanele se aflau la înălţimi destul de mari, autofocusul meu nu a putut face faţă. A trebuit să fotografiez cu focus manual, trebuind să mut focusul în mod constant pentru a obţine imagini rezonabile. Avionul Su-27 era în mod clar un model monoloc, Su-27P Flanker B”.

“Acest Flanker avea un camuflaj clasic din anii 1990 cu două tonuri de albastru, cu botul vopsit în alb. Un avion foarte special. Au existat zvonuri că SUA a obţinut din Belarus în 1996 sau 1997, două avioane Flanker monoloc, m-am gândit că ar fi fost vorba de unul dintre ele”.

“După lupta aeriană finală, am avut noroc să fotografiez cum avionul F-16 a trecut direct prin faţa Flanker-ului, ca apoi perechea să urce până la aproximativ 9 km şi să se întoarcă, urmând o direcţie sud-vest, în spaţiul aerian restricţionat deasupra Groom Lake. Flanker-ul a lăsat în urma sa o dâră solidă, în timp ce F-16 nu a lăsat nicio urmă deşi se afla la o altitudine similară”.

Nu a existat nicio declaraţie oficială din partea Forţelor Aeriene ale SUA, a Departamentului american al Apărării sau a Departamentului american al Energiei, pe tema acestor fotografii interesante, poate istorice, realizate în aproprierea uneia dintre cele mai secretoase baze militare americane din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor