Şeful gigantului Alibaba îl avertizează pe Trump: dacă se opreşte comerţul, începe războiul

Retragerea de pe scena globalizării va produce doar probleme, a avertizat cel de-al doilea cel mai bogat om din China, Jack Ma, în timpul unei vizite în Australia.
Directorul general al Alibaba, Jack Ma.
Directorul general al Alibaba, Jack Ma. (Sean Gallup/Getty Images)

“Toată lumea este îngrijorată de războaiele comerciale. Dacă se opreşte comerţul, începe războiul”, a declarat el în Melbourne, unde gigantul în comerţ electronic Alibaba şi-a deschis sediile în Australia şi Noua Zeelandă.

“Dar grijile nu rezolvă problema. Singurul lucru pe care îl poţi face este să te implici şi să dovedeşti activ că, de fapt, comerţul ajută oamenii să comunice”, a declarat directorul general al Alibaba, fiind citat de Business Insider Australia.

Economia globalizată înseamnă mai mult decât tranzacţii de bani şi bunuri, a declarat Ma.

“Trebuie să dovedim în mod activ că acest comerţ ajută oamenii să comunice. Şi ar trebui să avem comerţ corect, comerţ transparent şi comerţ atotcuprinzător”, a mai adăugat el.

“Comerţul se referă la un comerţ al valorilor. Comerţul culturii”, a precizat miliardarul.

Jack Ma a discutat la sfârşitul săptămânii trecute cu premierul australian, Malcolm Turnbull, despre crearea unui centru regional online (e-hub), o zonă comercială care să permită desfăşurarea mai liberă a afacerilor pe Internet şi care să fie stânjenită de o mai puţină birocraţie vamală.

“Dacă Australia, Noua Zeelandă şi alte ţări pot crea o zonă de comerţ liber în forma unui e-hub pentru micile companii, atunci ele pot funcţiona precum marile companii – cu tarife mai bune şi inspecţii mai rapide. Acest lucru ar putea ajuta o mulţime de companii mici”, a afirmat miliardarul.