Preşedintele Consiliului European: Trump reprezintă o ameninţare externă pentru UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că SUA, sub noul preşedinte Donald Trump, este una dintre ameninţările externe la adresa UE, alături de China, Rusia şi Islamul radical.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Într-o scrisoare adresată liderilor europeni înaintea summitului de la Malta, unde se va discuta despre viitorul UE după Brexit, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a susţinut că blocul trebuie să ia „măsuri spectaculoase” pentru a evita dezintegrarea. El a precizat că, dacă acest lucru nu se întâmplă, naţiunile europene separate vor deveni dependente de SUA, China şi Rusia.

Afirmând că UE înfruntă cele mai mari provocări ale istoriei sale de 60 de ani, Tusk a declarat că o „Chină determinată”, „politica agresivă a Rusiei” faţă de vecinii săi, „Islamul radical” ce alimentează anarhia în Orientul Mijlociu şi în Africa sunt ameninţările externe cheie pentru blocul european. Acestea, a adăugat el, „precum şi declaraţiile îngrijorătoare ale noii administraţii SUA, fac ca viitorul nostru să fie imprevizibil”.

Turk a susţinut că UE ar putea profita de pe urma strategiei comerciale a lui Trump pentru a amplifica legăturile economice europene din întreaga lume.

În plus, Tusk consideră că UE înfruntă în prezent o ameninţare fără precedent de la semnarea Tratatului de la Roma în 1957, care a fondat Comunitatea Economică Europeană, predecesoarea Uniunii Europene.

„Pentru prima dată în istoria noastră, într- lume externă din ce în ce mai multipolară, atât de mulţi devin făţiş anti-europeni, sau eurosceptici în cel mai bun caz. În special schimbarea din Washington pune Uniunea Europeană într-o situaţie dificilă, în condiţiile în care noua administraţie pare să pună sub semnul întrebării ultimii 70 de ani de politică externă americană”, a declarat Tusk.

Tusk a mai susţinut că, pe lângă ameninţările externe, UE trebuie să înfrunte naţionalismul intern, „egoismul naţional”, un „declin al credinţei în integrarea politică” şi creşterea îndoielilor cu privire la „valorile fundamentale ale democraţiei liberale”.

Tusk a avertizat că orice potenţială destrămare a Uniunii Europene nu ar reprezenta ceva pozitiv.

„Dezintegrarea Uniunii Europene nu va duce la reinstaurarea unei suveranităţi mitice, depline a statelor sale membre, ci la dependenţa lor reală şi faptică de marile superputeri: SUA, Rusia şi China”, a scris Tusk liderilor UE. „Doar împreună putem fi pe deplin independenţi”.

Remarcile lui Tusk au fost făcute în capitala estonă Tallinn, unde preşedintele Consiliului European s-a întâlnit cu liderii celor trei state baltice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe