China cere Statelor Unite să împidice delegaţia taiwaneză să participe la învestirea lui Trump

Cu doar trei zile înainte de ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales american, Beijingul a avertizat Washingtonul să nu permită Taiwanului să trimită o delegaţie la această ceremonie.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump (st) şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump (st) şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. (Captură Foto)

SUA nu ar trebui să permită niciunei delegaţii din Taiwan să participe la ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales american, Donald Trump, a declarat miercuri Ministerul chinez de Externe.

Trump a încălcat o tradiţie veche de câteva decenii când, luna trecută, a acceptat un apel telefonic de felicitare din partea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, şi a declarat că politica “O singură Chină” este deschisă negocierilor – o poziţie respinsă cu tărie de Beijing.

O delegaţie taiwaneză, condusă de fostul premier şi fost lider al partidului de guvernământ, Yu Shyi-kun, şi care include un consilier pentru securitatea naţională şi câţiva parlamentari, va participa la învestirea de vineri, a anunţat săptămâna aceasta Ministerul taiwanez de Externe.

Este tipic pentru Taiwan să trimită o delegaţie la învestirile prezidenţiale din SUA.

Un purtător de cuvânt al biroului preşedintei taiwaneze a declarat că nu sunt programate întâlniri cu noua administraţie Trump în intervalul în care delegaţia se va afla acolo pentru eveniment.

China consideră Taiwanul o provincie separatistă, fără drept de a avea orice fel de relaţii diplomatice cu alte ţări.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că ţara sa se opune faptului că Taiwanul foloseşte orice scuze pentru a trimite oameni în SUA, pentru a se angaja în „activităţi de interferare cu China sau de afectare a legăturilor sino-americane”.

„Cerem din nou părţii relevante din SUA să nu permită autorităţii taiwaneze să trimită o aşa zisă delegaţie în SUA pentru a participa la învestirea prezidenţială şi să nu aibă niciun fel de contact oficial cu Taiwanului”, a susţinut Hua.

„Poziţia Chinei a fost deja adusă la cunoştinţă administraţiei SUA şi echipei Trump într-o manieră foarte clară”.

Ambasadorul chinez în SUA, Cui Tiankai, va participa la ceremonia de învestire, în numele Chinei, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe