China cere Statelor Unite să împidice delegaţia taiwaneză să participe la învestirea lui Trump

Cu doar trei zile înainte de ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales american, Beijingul a avertizat Washingtonul să nu permită Taiwanului să trimită o delegaţie la această ceremonie.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump (st) şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump (st) şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. (Captură Foto)

SUA nu ar trebui să permită niciunei delegaţii din Taiwan să participe la ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales american, Donald Trump, a declarat miercuri Ministerul chinez de Externe.

Trump a încălcat o tradiţie veche de câteva decenii când, luna trecută, a acceptat un apel telefonic de felicitare din partea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, şi a declarat că politica “O singură Chină” este deschisă negocierilor – o poziţie respinsă cu tărie de Beijing.

O delegaţie taiwaneză, condusă de fostul premier şi fost lider al partidului de guvernământ, Yu Shyi-kun, şi care include un consilier pentru securitatea naţională şi câţiva parlamentari, va participa la învestirea de vineri, a anunţat săptămâna aceasta Ministerul taiwanez de Externe.

Este tipic pentru Taiwan să trimită o delegaţie la învestirile prezidenţiale din SUA.

Un purtător de cuvânt al biroului preşedintei taiwaneze a declarat că nu sunt programate întâlniri cu noua administraţie Trump în intervalul în care delegaţia se va afla acolo pentru eveniment.

China consideră Taiwanul o provincie separatistă, fără drept de a avea orice fel de relaţii diplomatice cu alte ţări.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că ţara sa se opune faptului că Taiwanul foloseşte orice scuze pentru a trimite oameni în SUA, pentru a se angaja în „activităţi de interferare cu China sau de afectare a legăturilor sino-americane”.

„Cerem din nou părţii relevante din SUA să nu permită autorităţii taiwaneze să trimită o aşa zisă delegaţie în SUA pentru a participa la învestirea prezidenţială şi să nu aibă niciun fel de contact oficial cu Taiwanului”, a susţinut Hua.

„Poziţia Chinei a fost deja adusă la cunoştinţă administraţiei SUA şi echipei Trump într-o manieră foarte clară”.

Ambasadorul chinez în SUA, Cui Tiankai, va participa la ceremonia de învestire, în numele Chinei, a adăugat purtătoarea de cuvânt.