Teheranul promite măsuri reciproce după ce SUA a impus noi sancţiuni pentru testarea unei rachete iraniene

Iranul a fost sancţionat de SUA pentru recentul său test ce a implicat o rachetă balistică. Administraţia Trump nu mai tolerează provocările Iranului care ne ameninţă interesele SUA în regiune.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat sâmbătă că Iranul este “cel mai mare stat-sponsor al terorismului din lume”, reiterând comentariile făcute de Michael Flynn, consilier al preşedintelui SUA pe probleme legate de securitate naţională, privind presupusul suport al Teheranului pentru activităţi violente ce urmăresc să destabilizeze Orientul Mijlociu. Remarcile lui Mattis au loc la o zi după ce preşedintele Donald Trump a impus noi sancţiuni împotriva Iranului ca răspuns la cel mai recent test ce implică o rachetă balistică.

Comentariile lui Mattis au fost făcute în timpul unei conferinţe de presă în Tokyo, unde el a declarat de asemenea că, ţinând cont de situaţia din prezent, nu există niciun plan de creştere a numărului de forţe în Orientul Mijlociu pentru a contracara expansiunea capabilităţilor militare ale Iranului. În 27 ianuarie, Teheranul a testat o rachetă balistică capabilă să acopere o distanţă de 4.000 de km şi să transporte un focos nuclear.

“În ceea ce priveşte Iranul, acesta este cel mai mare stat-sponsor al terorismului din lume”, a susţinut Mattis. “Şi nu este bine să ignorăm acest lucru. Nu este bine să îl respingem şi, în acelaşi timp, nu văd nevoia de a creşte în acest moment numărul de forţe pe care le avem în Orientul Mijlociu”.

Noile sancţiuni impuse Iranului vizează 13 persoane fizice şi 12 companii, inclusiv grupuri din China, Liban şi Emiratele Arabe Unite ce ajută Teheranul să obţină tehnologie şi materiale necesare pentru avansarea programului de rachete balistice.Anunţând noile sancţiuni, administraţia Trump a declarat că Washingtonul nu mai trece cu vederea acţiunile ostile ale Iranului.

“Administraţia Trump nu mai tolerează provocările Iranului care ne ameninţă interesele. S-a încheiat cu zilele în care am închis ochii în faţa acţiunilor ostile ale Iranului faţă de SUA şi comunitatea mondială”, a susţinut Flynn într-o declaraţie.

Iranul “se joacă cu focul” prin testarea de rachete balistice de rază medie, a susţinut Trump într-un mesaj postat vineri pe Twitter. Teheranul a insistat însă că testul a avut scopuri paşnice şi nu a încălcat acordul nuclear.

Totuşi, Iranul ar putea avea consecinţe dure dacă nu îşi restricţionează programul de dezvoltare de rachete balistice şi va continua să intervină în conflictele regionale desfăşurate prin intermediari, a mai susţinut un oficial senior al Administraţiei SUA, conform agenţiei de ştiri Reuters, adăugând că noile sancţiuni reprezintă un pas iniţial al răspunsului dat pentru “comportamentul provocator” al Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe