Cercetătorii au calculat durata unui somn sănătos în funcţie de vârsta oamenilor
alte articole
Unii oameni se simt perfect odihniţi după o noapte întreagă de somn, în timp ce alţii reuşesc să-şi restabilească forţele doar aţipind pentru câteva ore. Se pare că numărul de ore de somn necesare pentru fiecare dintre noi diferă semnificativ de la caz la caz şi depinde, în general, de capacităţile şi rezistenţa organismului. Cu toate acestea, cercetătorii au reuşit să calculeze durata unui somn sănătos pentru fiecare categorie de vârstă a oamenilor.
Somnul este vital pentru organismul uman. Până nu demult, cercetătorii nu cunoşteau de ce corpul nostru trebuie să doarmă suficient. După mai multe investigaţii pertinente în domeniu, s-a constatat că, în afară de sistematizarea informaţiei în memorie, procesele de creştere şi relaxare, în timpul somnului creierul elimină rapid substanţele toxice acumulate peste zi.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical din Rochester, New York au aflat că pe parcursul zilei în creierul uman se creează un adevărat haos chimic. Spre deosebire de organele interne, creierul nu poate să elimine deşeurile acumulate prin intermediul sistemului limfatic şi foloseşte propriile mecanisme în acest sens. Potrivit cercetătorilor, un asemenea proces necesită o cantitate enormă de energie şi necesită inducerea corpului într-un regim de ”pauză”. În caz contrar, ar avea un efect distrugător asupra capacităţilor cognitive şi ar încetini tangibil activitatea creierului.
Atunci când încercăm să reducem durata somnului, nu facem nimic altceva decât să ne expunem creierul la intoxicaţia cauzată de produsele metabolismului. Când dormim, intensitatea purificării creierului creşte de 10 ori, implicând o reducere substanţială a nivelului de toxine acumulate. Totodată, în timpul somnului, activitatea neuronală scade cu aproximativ 60%, pentru a îndestula toate aceste procese cu energia necesară.
Atunci de cât somn avem nevoie zilnic?
Un grup de şase experţi de la Naţional Sleep Foundation (NSF) şi alţi 12 specialişti în domeniul medicinei de la Academia Americană de Pediatrie, Asociaţia Americană de Psihiatrie şi Societatea pentru Cercetare în Dezvoltare Umană, au revizuit indicaţiile literaturii de specialitate din perioada anilor 2004-2014, potrivit Huffington Post.
Sistematizând informaţiile din 312 articole din publicaţiile în domeniu, cercetătorii au ajustat recomandările existente la acel moment privind durata somnului revigorant. Iată cum arată aceşti indicatori acum:
nou-născuţii (0-3 luni): 14-17 ore (diapazonul s-a redus de la 12-18);
bebeluşii (4-11 luni): 12-15 ore (diapazonul s-a lărgit de la 14-15);
copii mici (1-2 ani): 11-14 ore (diapazonul s-a lărgit de la 12-14);
copiii preşcolari (3-5 ani): 10-13 ore (diapazonul s-a lărgit de la 11-13);
copiii de vârstă şcolară (6-13): 9-11 ore (diapazonul s-a lărgit de la 10-11);
adolescenţii (14-17 ani): 8-10 ore (diapazonul s-a lărgit de la 8.5 - 9.5);
tinerii (18-25): 7-9 ore (categorie nouă);
adulţii (26-64): 7-9 ore (fără modificări);
persoanele în vârstă (65): 7-8 ore (categorie nouă).
Bineînţeles, estimarea numărului de ore necesare pentru un somn sănătos este o sarcină destul de dificilă. Cercetătorii susţin că dacă în general dormiţi suficient şi vă simţiţi bine, atunci puteţi să continuaţi în acelaşi mod. Dar dacă dormiţi cât se cuvine în funcţie de vârsta dvs. şi nu vă recăpătaţi energia necesară, atunci ar putea fi vorba de probleme de sănătate care necesită investigaţii suplimentare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook