Stres, depresie, nervozitate: "Tinerii sunt din ce în ce mai furioşi"

Rezultatele unei cercetări efectuate de American Psychological Association sunt îngrijorătoare: 27% dintre tineri au afirmat că suferă de "stres extrem" în timpul anului şcolar, în comparaţie cu 20% dintre adulţi, la locul de muncă, în aceeaşi perioadă de timp.
Schimbari ale nivelurilor de serotonina pot aparea atunci cand oamenii sunt stresati sau infometati. (Photos.com)
Mioara Stoica
15.02.2014

Rezultatele unei cercetări efectuate de American Psychological Association sunt îngrijorătoare: 27% dintre tineri au afirmat că suferă de "stres extrem" în timpul anului şcolar, în comparaţie cu 20% dintre adulţi, la locul de muncă, în aceeaşi perioadă de timp.

Tinereţea e o perioadă minunată dar e, de asemenea, foarte stresantă. Este ceea ce dezvăluie un studiu din SUA, conform căruia tinerii se simt în general mult mai tensionaţi decât adulţii. Datorită faptului că mulţi nu ştiu cum să reacţioneze la această situaţie apar probleme de sănătate, depresii, şi, în cazuri extreme, chiar sinucideri.

Studiul a fost realizat de American Psychological Association care a intervievat mai mult de 1.000 de adolescenţi şi 2.000 de adulţi, pentru a investiga nivelul de stres al acestora. Rezultatul este îngrijorător, deoarece 27% din tineri au afirmat că suferă de "stres extrem" în timpul anului şcolar, în comparaţie cu 20% dintre adulţi la locul de muncă, în aceeaşi perioadă. Procentul scade la 13% în timpul lunilor de vară, dar 34% dintre ei se aşteaptă deja la o creştere a stării de tensiune în cursul anului viitor.

Motivele care declanşează acest stres au fost constatate în special în şcoală, la locul de muncă, în familie şi chiar în mijlocul prietenilor. Pentru tinerii americani, sunt foarte dificili mai ales ultimii doi ani de liceu, deoarece trebuie să se pregătească pentru colegiu şi să obţină un rating ridicat, care le permite apoi accesul la cele mai bune universităţi. În esenţă, devin doi ani de teste.

40% dintre tineri au spus că suferă de iritabilitate sau furie, 36% de nervozitate şi anxietate, 33% de depresie şi tristeţe. Mulţi recunosc că dezvoltă comportamente nesănătoase din cauza stresului, cum ar fi tulburări de somn şi alimentaţie.

O problemă majoră constă în faptul că marea majoritate a tinerilor şi părinţilor nu ştiu cum să abordeze aceste situaţii dificile. Efectuarea de exerciţii fizice, odihna, ar fi utile. Cu toate acestea, conform studiului, 40% aleg pur si simplu să se uite la televizor pe o perioadă tot mai lungă de timp sau se cufundă în jocurile video, comparativ cu 37%, cei care merg să facă o activitate fizică.

Greşelile făcute în gestionarea stresului şi de multe ori incapacitatea părinţilor de a lua măsuri pentru a-l atenua, sfârşesc prin exacerbarea efectelor. Acest lucru dă naştere reacţiilor extreme, cum ar fi cele în care tinerii se sinucid.

Este esenţial, prin urmare, a identifica rapid cele mai complicate situaţii şi a apela la ajutorul unui profesionist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor