Celebrul economist Nouriel Roubini identifică 10 mega-ameninţări care pun în pericol întreaga umanitate

Nouriel Roubini (odishabytes.com)
Andrei Popescu
13.01.2023

Zece "mega-ameninţări" care vor periclita umanitatea, printre care războaie, crize ale datoriilor şi o "bombă cu ceas" demografică, vor determina investitorii să se îndrepte spre aur, ceea ce va face ca preţul metalului galben să crească până la 3.000 de dolari până în 2028, potrivit lui Nouriel Roubini, CEO al Roubini Macro Associates şi profesor emerit la NYU Stern School of Business.

"În următorii câţiva ani, mă aştept ca aurul să aibă rate de rentabilitate de la o singură cifră mare până la două cifre mici", a declarat Roubini într-un interviu acordat Kitco News. "Mă aştept... la rate de rentabilitate de aproximativ 10% pe an în următorii cinci ani".

Inflaţia, stagflaţia şi o tendinţă de "de-dolarizare" vor fi principalele motoare, a adăugat el.

"Dacă rivalii SUA trebuie să se diversifice în ceea ce priveşte activele în dolari pentru că noi înarmăm dolarul şi pot fi impuse sancţiuni, atunci singurul activ internaţional de rezervă care nu poate fi confiscat de SUA şi de Occident nu este dolarul, euro, yenul sau lira sterlină", a spus el. "Poate fi doar aurul".

El a prognozat că aurul va creşte cu 10% pe an în cinci ani, ceea ce va duce la un preţ al aurului de peste 3.000 de dolari pe uncie, un randament global de 60%.

Roubini, cunoscut şi sub numele de "Dr. Doom" pentru previziunile sale economice sumbre şi pentru că a prezis corect criza financiară din 2008 înainte ca aceasta să aibă loc, a declarat că o "criză stagflaţionistă" ar putea începe în 2023, ceea ce ar determina scăderea atât a acţiunilor, cât şi a obligaţiunilor.

"Dacă am dreptate, că vom fi loviţi din plin, că inflaţia va fi persistentă şi că băncile centrale se află într-o dilemă, [atunci] atât acţiunile, cât şi obligaţiunile vor avea rezultate slabe", a prezis el. "Aurul ar trebui să se descurce mai bine pentru că... este o acoperire împotriva inflaţiei. Este, de asemenea, o acoperire împotriva instabilităţii financiare".

Ameninţări geopolitice

Roubini a declarat că "puterile revizioniste" precum China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord vor contesta SUA şi Europa pentru dominaţia mondială în anii următori.

El a dat ca exemplu Taiwanul, un aliat al SUA. Reiterând poziţia şefului marinei americane, Michael Gilday, profesorul a avertizat că China ar putea ataca Taiwanul chiar în 2023, provocând noi tensiuni între Washington şi Beijing.

"[Liderul chinez] Xi a venit la putere pentru un al treilea mandat nu pentru că vrea să reformeze China, ci pentru că vrea să treacă în istorie ca preşedintele care a unit China continentală cu Taiwanul", a susţinut Roubini. "Recent, Biden a făcut declaraţii potrivit cărora, în cazul în care China ar invada Taiwanul, sau chiar ar impune o blocadă navală, SUA va interveni direct în acest conflict".

El a avertizat că un astfel de conflict ar escalada într-un "război complet nuclear între SUA şi China", iar dacă Statele Unite ar renunţa la angajamentul faţă de Taiwan, şi-ar pierde credibilitatea ca aliat militar.

"Dacă pierzi Taiwanul, credibilitatea ta de a te angaja să îţi aperi aliaţii precum Coreea de Sud, Japonia, Australia şi alţii din Asia va cădea", a precizat Roubini. "De aceea Taiwanul este important, nu din cauza Taiwanului, ci din cauza consecinţelor asupra puterii hegemonice a SUA în Asia".

Politica de înăsprire a Fed se va opri probabil

Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor cu 425 de puncte de bază anul trecut, în încercarea de a domoli inflaţia, care a atins un vârf de 9,1% în iunie 2022.

Roubini a declarat că Fed ar trebui să majoreze ratele la cel puţin 6%, dar este puţin probabil să facă acest lucru, având în vedere că o asemenea măsură ar provoca o recesiune "severă" şi implozii ale datoriilor. El a sugerat că Fed va pivota sau va pune pe pauză ciclul său de înăsprire.

"Trebuie să creşti ratele dobânzilor cel puţin până la şase procente pentru a împinge, în timp, inflaţia spre două [procente], dar ratele dobânzilor la şase procente vor duce la o contracţie economică severă", a susţinut el. "Va duce la o şi mai mare dificultate a creditelor.... Există atât de multe datorii în sistem, încât o încercare de a reduce inflaţia nu numai că provoacă un colaps economic, ci şi o criză financiară. Acestea se vor alimenta reciproc, iar în faţa unui accident economic şi financiar, Fed şi alte bănci centrale vor trebui să nu mai facă nimic, să închidă ochii şi să nu mai crească atât de mult ratele dobânzilor."

Cu toate acestea, Roubini a spus că acest răspuns de politică monetară va provoca apoi o "dezancorare a aşteptărilor inflaţioniste", ceea ce va duce la o inflaţie de "cel puţin" 5-6% pe termen mediu.

"În sectorul public avem incapacitatea de a creşte taxele sau de a reduce cheltuielile guvernamentale", a continuat el. "Tentaţia va fi de a şterge valoarea reală a datoriei guvernamentale pe termen lung la rate fixe ale dobânzii, dar puteţi, de asemenea, să ştergeţi valoarea nominală a datoriei private printr-o criză de inflaţie neaşteptată. Acest lucru s-a întâmplat deja anul trecut şi va continua să se întâmple. Vom folosi taxa pe inflaţie pentru a ne ocupa de sumele excesive de datorii private şi publice."

Mega-ameninţări

În noua sa carte, Megathreats: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, and How to Survive Them, Roubini identifică crizele datoriilor, deglobalizarea, o bombă cu ceas demografică, catastrofele climatice, inteligenţă artificială şi alţi factori ca fiind "mega-ameninţări" care pun în pericol întreaga umanitate şi ar putea duce la o "distopie".

O temă cheie a cărţii este aceea că rezolvarea unei probleme poate înrăutăţi o alta. De exemplu, Roubini scrie că, pentru a rezolva problema schimbărilor climatice, sunt necesare investiţii masive în energie verde, dar aceste investiţii ar necesita o reducere a nivelului de trai al oamenilor.

"Ciclurile economice şi ciclurile financiare, bulele de expansiune care se sparg şi se prăbuşesc, devin mai severe şi mai frecvente din mai multe motive, inclusiv efectul de pârghie toxică al economiei şi al sistemului financiar", a spus el. "Este o lume foarte diferită de cea în care am crescut, cu aceste mega-ameninţări despre care nici măcar nu am auzit când eram mic. Acum, fiecare dintre ele reprezintă o ameninţare materială la adresa prosperităţii noastre, a păcii şi a progresului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor